Het vaccineren van je pup (deel II) | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Het vaccineren van je pup (deel II)

Lees hier waarom het belangrijk is dat je pup voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes.

Je kunt in deel I de belangrijkste vaccinaties en het vaccinatieschema voor je pup vinden.

Is zo vaak vaccineren echt noodzakelijk?

Zo vaak vaccineren lijkt misschien wat veel van het goede, maar de antilichamen die worden aangemaakt na een vaccinatie verdwijnen in de loop van tijd weer. Daardoor is de hond niet levenslang beschermd tegen de ziekteverwekkers. De werkingsduur van de vaccins voor de kern ziekten is gemiddeld 3 jaar, daarom is er gekozen om die vaccinaties standaard na 3 jaar te herhalen. Toch kan de werkingsduur verschillen per hond, sommige honden zijn langer of juist minder lang beschermd.

Titerbepaling in het bloed

Met een specifiek bloedonderzoek kan er worden gekeken hoeveel antilichamen nog in het bloed aanwezig zijn. Dit wordt een titerbepaling genoemd. Het wordt vaak geadviseerd om dit te doen als de hond ongeveer een half jaar oud is om te kijken in hoeverre de puppy vaccinaties zijn aangeslagen. Sommige honden hebben bij hun laatste puppy vaccinatie al voldoende antistoffen opgebouwd voor de komende jaren. Afhankelijk van de hoogte van de aanwezige antilichamen in het bloed en de geschiedenis van de hond kunnen de vaccinaties voor de kern ziekten worden uitgesteld met maximaal 3 jaar.

Dergelijke titerbepalingen zijn alleen beschikbaar voor de drie kern ziekten. Voor de ziekte van Weil en kennelhoest is geen titerbepaling mogelijk. Deze vaccinaties moeten daarom jaarlijks worden herhaald om ervoor te zorgen dat de hond voldoende beschermd blijft.

Vaccineer alleen een gezond dier

De vaccinatie slaat het beste aan bij een gezonde hond. Dan kan het lichaam optimaal reageren op het vaccin en een goede immuniteit opbouwen. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat je je hond het beste 1-2 weken voor het vaccineren kunt ontwormen. Dan weet je zeker dat het lichaam niet bezig is met het elimineren van wormen. Wanneer je het vaccineren beter kunt uitstellen? Als je hond ziek is, hij/zij net onder narcose is geweest of als ze drachtig is. Ook bij sommige chronische aandoeningen of medicatie kun je beter even wachten met vaccineren. Overleg bij twijfel altijd vooraf met je dierenarts.

Waarom is bescherming belangrijk?

Als je een gezonde hond hebt en die graag gezond houdt, kan het vaccineren van je hond veel voordelen. Je beschermt je hond hiermee tegen vervelende ziekteverwekkers en voorkomt mogelijk een hoop leed. Daarnaast zorg je ook voor dat hij geen risico vormt voor andere honden. Door het goede vaccinatiebeleid dat in Nederland wordt gehanteerd, zijn veel honden voldoende beschermd en komen deze ziekten tegenwoordig relatief weinig voor. Het is belangrijk dat er genoeg honden gevaccineerd blijven worden om te voorkomen dat er weer uitbraken komen met deze ziekten. Middels een titerbepaling kun je kijken in hoeverre je hond nog beschermd is voor bepaalde ziekten en of dat hij/zij weer moet worden gevaccineerd. Mocht je als eigenaar liever niet blindelings preventief willen vaccineren, dan kun je een titerbepaling laten uitvoeren om de beschermingsstatus van je hond in beeld te krijgen. Aan de hand van deze uitslag wordt er vervolgens een passend vaccinatie advies gegeven.

Bescherm je hond, zodat jullie samen onbezorgd op pad kunnen!


Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26