Affenpinscher | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Affenpinscher

Nieuwsgierig - Actief - Eigenwijs - Speels

Affenpinscher
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14 - 15 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Kan niet tegen verveling - Eigenwijs - Verharen weinig

Op zoek naar een Affenpinscher pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Affenpinscher

De Affenpinscher is een erg enthousiaste hond. Hij kan eigenwijs en koppig zijn wanneer dingen niet zo gaan zoals hij dat wil. Toch zal hij nooit lang in zijn koppigheid blijven hangen. De Affenpinscher is door een spelletje snel weer afgeleid. Verder heeft de Affenpinscher een erg vriendelijk, nieuwsgierig en actief karakter. Hij houdt ervan om lekker bezig te zijn en kan vervelend gedrag gaan vertonen wanneer hij zich verveeld.

Hij staat zijn baas altijd bij en is erg aanhankelijk. De Affenpinscher houdt ervan om lekker te knuffelen. Ook is hij erg beschermend over zijn familie. Vreemden zullen in eerste instantie niet vrolijk door deze hond worden ontvangen. Zolang de hond iets te doen heeft en er aan zijn behoeften wordt voldaan, kan de Affenpinscher zowel in een appartement als in een groot huis leven.

Aandachtspunten

  • De Affenpinscher moet door zijn grootte niet worden onderschat. Ondanks dat hij klein is, vereist hij een consequente opvoeding om vervelend gedrag te voorkomen.
  • De vacht van de Affenpinscher mag vrijwel nooit gewassen worden. Dit moet alleen gedaan worden wanneer dit echt noodzakelijk is.
  • De Affenpinscher is een hond die weinig verhaart.
  • De Afffenpinscher kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

De beste eigenaar voor de Affenpinscher

Door het eigenwijze karakter van de Affenpinscher is het van belang dat de opvoeding bij deze hond serieus wordt genomen. Het is dus belangrijk dat de opvoeding consequent gebeurd. Over het algemeen is deze hond wel makkelijk op te voeden. Ze zijn snelle leerlingen en houden ervan hun baas overal te volgen. Daarbij vereist de Affenpinscher voor zijn grootte veel beweging. De beste eigenaar voor deze hond is dus iemand die tijd en zin heeft om lekker met de hond aan de slag te gaan.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Affenpinscher

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Dit syndroom wordt veroorzaakt door een te stompe of korte schedel (brachycefaal). Door gebrek aan ruimte in de kop wordt de ademhaling belemmerd. Dit kan komen door een relatief te lang zacht gehemelte, afwijkend strottenhoofd, te nauwe luchtpijp en te kleine openingen van de neusgaten. Er treden er benauwdheidsklachten op wat zich kan uiten in een snurkend geluid, verminderd uithoudingsvermogen, kokhalsneigingen, onrustige slaap, flauwtes en blauwe slijmvliezen. Als de benauwdheid ernstige vormen aanneemt is een operatie aan het gehemelte of neusgaten noodzakelijk. De prognose is gunstig afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.

Honden kunnen last hebben van verschillende oogproblemen zoals een ontsteking van het bindvlies of hoornvlies, cherry-eye, entropion en glaucoom. Het ECVO-oogonderzoek is een onderzoek naar meerdere erfelijke oogaandoeningen. De test kan niks uitsluiten, maar de uitslag 'vrij' betekent dat de hond op dat moment geen afwijkingen heeft aan de ogen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De zwarte lange haren van de Affenpinscher vereisen regelmatige vachtverzorging door middel van het kammen van de vacht. Dit voorkomt vuil en klitten. Daarbij moet de Affenpinscher minimaal twee keer per jaar een bezoekje brengen aan de trimsalon. Het wassen van de vacht is echter alleen goed wanneer dit uit noodzaak gebeurd. Ze hebben een ruige vacht en verharen ook weinig.

De Affenpinscher komt voor in de vachtkleuren zwart, tan, grijs, zilver, belge en rood.

De Affenpinscher met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Affenpinscher houdt ervan om lekker te spelen met kinderen en/of andere honden. Wel geeft deze hond goed aan wanneer hij iets niet leuk vindt. Ook met andere huisdieren kan de Affenpinscher goed over weg.

Op zoek naar een Affenpinscher pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14 - 15 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Kan niet tegen verveling - Eigenwijs - Verharen weinig

Op zoek naar een Affenpinscher pup?
Bekijk fokkers