Australian Stumpy Tail Cattle Dog | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Australian Stumpy Tail Cattle Dog

Intelligent - Loyaal - Alert - Gehoorzaam

Australian tail cattle dog
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 - 15 jaar

Kenmerken

Heeft een consequente en vriendelijke opvoeding nodig - Waaks - Is gereserveerd tegenover vreemden

Op zoek naar een Australian Stumpy Tail Cattle Dog pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Australian Stumpy Tail Cattle Dog

De Australian Stumpy Tail Cattle Dog is slim, leergierig, loyaal en houdt van werken. Hij is erg moedig en heeft een uitstekend uithoudingsvermogen. Het is daarom ook een uitstekende hond om vee te drijven. Ook kan hij goed dienen als jacht- of waakhond. Hij is een zelfstandige werker en drukt ook graag zijn eigen zin door. Hij richt zich voornamelijk op één persoon uit het gezin en naar zijn baas is hij erg afhankelijk en gehoorzaam. Tegenover vreemden dan de Stumpy Tail Cattle Dog zich erg gereserveerd gedragen.

Aandachtspunten

  • De Australian Stumpy Tail Cattle Dog houdt enorm van veel dagelijkse beweging. Om deze reden is deze hond niet geschikt voor het leven in de stad en in een appartement.
  • De Australian Stumpy Tail Cattle Dog houdt enorm van aandacht en wil het liefst ook dat hier dagelijks tijd voor wordt vrijgemaakt.
  • De Australian Stumpy Tail Cattle Dog kan enorm hard blaffen. Het is dus belangrijk van jongs af aan te laten weten dat dit ongewenst gedrag is.

De beste eigenaar voor de Australian Stumpy Tail Cattle Dog

De Australian Stumpy Tail Cattle Dog is een energieke hond, wat betekent dat hij veel dagelijkse beweging vereist. Je hebt met deze mogelijkheden veel mogelijkheden om bezig te zijn. Zo kunnen ze makkelijk mee tijdens het fietsen of bijvoorbeeld het paardrijden. Ook van veel hondensporten wordt de Stumpy Tail Cattle Dog erg gelukkig. Het is dus belangrijk dat de toekomstige eigenaar van deze hond lekker aan de gang gaat met de hond.

Deze hond vereist een erg consequente opvoeding, maar dit moet wel op een vriendelijke en eerlijke manier gebeuren. Hij is intelligent en leert daardoor snel. Een goede training en socialisatie is een vereiste voor de Australian Stumpy Tail Cattle Dog.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Australian Stumpy Tail Cattle Dog

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Aangeboren doofheid aan een of beide oren doordat de gehoorbotjes in het middenoor zijn aangetast. Deze aanboren vorm van doofheid wordt vooral in dieren gezien met veel wit in de vacht en blauwe ogen. Middels een BAER-test kan de hond op doofheid worden gecontroleerd.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Bij deze oogaandoening kan de ooglens (gedeeltelijk) loslaten en zich in het oog verplaatsen. Het vocht kan niet uit het oog worden afgevoerd, waardoor er een verhoogde druk ontstaat in de oogbol (glaucoom). Het oog moet met spoed worden behandeld om het te kunnen behouden. Bij sommige rassen wordt de aandoening 'Primaire Lensluxatie' genoemd en is er een DNA-test beschikbaar om de ouderdieren te testen.

Een gendefect waardoor de hond gevoeliger is voor bepaalde geneesmiddelen en narcose. Na inname van deze middelen wordt de hond snel ziek en worden vooral sloomheid, kwijlen, braken en neurologische verschijnselen gezien. Dit kan soms een dodelijke afloop hebben. Het is dus belangrijk dat zowel jij als de dierenarts op de hoogte zijn van de afwijking.

Aandoening van de rugwervels, waarbij slijtage van de tussenwervelschijven optreedt. Ook wordt er nieuw botweefsel aangemaakt, waardoor de wervels met elkaar vergroeien. De hond kan zijn rug minder bewegen en krijgt pijn in zijn rug. In ernstige gevallen kunnen zenuwen beschadigd raken en kan er uitval optreden.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Australian Stumpy Tail Cattle Dog heeft een korte vacht waardoor de vachtverzorging erg eenvoudig is. Wekelijks een borstel over de vacht heen is meer dan voldoende om dode en losse haren te verwijderen. Hij verhaart gemiddeld. Enkel twee maal per jaar in de ruiperiode verhaart deze hond zwaar. Ook tijdens de ruiperiode is dagelijkse vachtverzorging overbodig.

De Australian Stumpy Tail Cattle Dog komt voor in de kleuren blauw, red speckle en blauw en zwart.

De Australian Stumpy Tail Cattle Dog met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Australian Stumpy Tail Cattle Dog is enorm gek op kinderen en andere honden. Ze werken en spelen goed samen. Je moet ze wel goed laten wennen wanneer er een nieuwe hond binnen het gezin komt. Ditzelfde geldt voor de omgang met andere dieren. Deze hond kan goed overweg met andere huisdieren zolang hij rustig de tijd krijgt goed aan deze dieren te wennen en in te zien dat ze geen bedreiging zijn voor zijn gezi.

Op zoek naar een Australian Stumpy Tail Cattle Dog pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 - 15 jaar

Kenmerken

Heeft een consequente en vriendelijke opvoeding nodig - Waaks - Is gereserveerd tegenover vreemden

Op zoek naar een Australian Stumpy Tail Cattle Dog pup?
Bekijk fokkers