Basset fauve de Bretagne | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Basset Fauve de Bretagne

Sociaal - Vrolijk - Aanhankelijk - Evenwichtig

Basset Fauve de bretagne Groot
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Sterk jachtinstinct - Veel beweging nodig

Op zoek naar een Basset Fauve de Bretagne pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Basset Fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne is een actieve hond die veel uitdaging nodig heeft. Dit ras is erg slim, moedig en vastberaden. Van oudsher is de Basset Fauve een echte jager. Hij kan zich makkelijk aanpassen aan verschillende soorten terreinen. Ondanks dat het een echte jager is, is het ook een perfecte gezelschapshond. Hij is erg vrolijk en houdt ervan om in gezelschap van mensen te zijn. Ook naar vreemden en andere honden zal hij een open houding aannemen.

Aandachtspunten

  • De Basset Fauve de Bretagne heeft een sterk jachtinstinct en zijn gewend onafhankelijk te werken. Daardoor kunnen ze soms de neiging hebben om ver van de baas af te dwalen. Een goede training is essentieel om te zorgen dat de hond goed teruggeroepen kan worden.
  • De Basset Fauve de Bretagne heeft een ruwe vacht die weinig vachtverzorging behoeft, wekelijks borstelen is genoeg. De hond kan eventueel twee keer per jaar bij een trimmer worden geplukt, om de vacht in optimale conditie te houden.
  • Door hun sterke jachtinstict kan de Basset Fauve de Bretagne soms achter kleine (huis)dieren aangaan. Een goede socialisatie is daarom essentieel als er andere dieren in het huis aanwezig zijn.
  • De Basset Fauve de Bretagne houdt van gezelschap en wordt graag overal bij betrokken. Ze kunnen niet heel goed alleen zijn.

De beste eigenaar voor de Basset Fauve de Bretagne

De beste eigenaar voor de Basset Fauve de Bretagne is iemand die houdt van veel bewegen. Ze hebben veel energie en willen ook graag mentale uitdagingen krijgen.
Als baasje is het belangrijk dat je veel tijd wil steken in de opvoeding. Dit ras kan door zijn drukte een beetje eigenwijs zijn. Het is belangrijk dat dit ras vanaf jongs af aan goed gesocialiseerd wordt.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Basset Fauve de Bretagne

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Stoornis in de groei en rijping van het kraakbeen van de lange botten. Dit remt de groei van de botten met als resultaat korte, dikke botten. Voor sommige rassen is dit een uiterlijk kenmerk. De aandoening gaat vaak gepaard met het radius curvus syndroom. In sommige gevallen kan een specialistische chirurgische ingreep de aandoening verlichten.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Basset Fauve de Bretagne is makkelijk te verzorgen. Het is een warrige en stugge vacht. Als je een hond zoekt waarbij je niet al te veel tijd en geld wil steken in het verzorgen van de vacht is dit de perfecte hond voor jou. Controleer de vacht wel regelmatig op klitten om te voorkomen dat er huidinfecties ontstaan. Daarnaast moet deze hond gemiddeld 2 keer per jaar naar de trimsalon om zijn vacht te laten plukken.

De Basset Fauve de Bretagne met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Basset Fauve de Bretagne is door zijn zachte aard geschikt voor een gezin met kinderen. Hele kleine kinderen kunnen ze soms nog wel eens omver lopen tijdens het spelen, maar dit ras is betrouwbaar als het gaat om omgang met kinderen. Ze zijn graag omringd met mensen en zien in kinderen een gezellige speelkameraad. Met andere huisdieren kunnen ze ook goed overweg, mits ze goed gesocialiseerd zijn vanaf jongs af aan.

Op zoek naar een Basset Fauve de Bretagne pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Sterk jachtinstinct - Veel beweging nodig

Op zoek naar een Basset Fauve de Bretagne pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Basset Fauve de Bretagne