wekelijks
Gemiddeld
Gemiddelde levensverwachting: 12-13 jaar
Aanhankelijk - Kwijlen - Eigenwijs
De Basset Hound is een vriendelijke en makkelijk hond. Hij is goed gehumeurd en aanhankelijk, past goed in een gezin. Het is een trouwe, lieve en volgzame hond, maar hij kan ook Oost-Indisch doof zijn, vooral als hij dingen doet die hij eigenlijk niet mag doen. De Basset heeft een grootte van ongeveer 33-38 cm en een gewicht van ongeveer 25-35 kg.
Bassets zijn oorspronkelijk als roedel honden gefokt. Hierdoor zijn ze graag bij hun gezin en doen ze het ook goed met andere huisdieren. De Basset wordt niet graag alleen thuisgelaten. De hond heeft een groot uithoudingsvermogen dus maakt graag lange wandelingen.
Een eigenaar van een Basset Hound moet zijn onafhankelijke karakter kunnen waarderen. Het baasje moet voldoende tijd hebben om ook thuis te zijn, Bassets houden er niet van om alleen te zijn. Ook moet je lekker actief zijn en houden van lange wandelingen, ongeacht het weer.
Als baasje van een Basset moet je vriendelijk maar consequent zijn. Maak gebruik van smakelijke beloningen, dan zal de Basset de commando’s eerder opvolgen. Als je een Basset hardhandig behandeld zal hij koppig worden en minder bereid zijn om naar je te luisteren.
Het is een eigenwijze, koppige hond. Dus het is geen ras voor liefhebbers van gehoorzaamheid. Het is vooral belangrijk om het “hier komen” goed te leren anders zal de basset zijn neus volgen en niet luisteren. Een basset kan wel getraind worden. Dit kost alleen tijd, consistentie en doorzettingsvermogen. Houd de training interessant voor de basset. Dit ras is geen geschikte beginnershond.
Dystocia staat voor 'moeilijke geboorte'. Dit kan zowel door de grootte van de pup als door afwijkingen bij moeder komen. Als dit gebeurt, moet er ingegrepen worden door fokker of soms zelfs de dierenarts.
Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.
Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.
Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.
Bij ectropion krult het onderste ooglid van de hond naar buiten. Met deze aandoening kan de hond last hebben van tranende ogen en de ogen zijn gevoeliger voor ontsteking. Meestal is er een chirurgische ingreep nodig om het ooglid te herpositioneren.
Stoornis in de groei en rijping van het kraakbeen van de lange botten. Dit remt de groei van de botten met als resultaat korte, dikke botten. Voor sommige rassen is dit een uiterlijk kenmerk. De aandoening gaat vaak gepaard met het radius curvus syndroom. In sommige gevallen kan een specialistische chirurgische ingreep de aandoening verlichten.
Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.
Bij de hernia nucleus pulposus raakt de tussenwervelschijf aangedaan en kan de kern ervan uitsteken richting het ruggenmerg. Hierdoor kunnen de zenuwen bekneld raken wat zich uit in pijn en verlammingsverschijnselen bij de hond. De hernia kan in de rug of nek voorkomen. In milde gevallen kan rust en pijnstilling voldoende zijn, maar soms de hernia worden geopereerd.
Een acute aandoening waarbij de maag om zijn as draait en daardoor de toe- en afvoer worden belemmerd. De bloedvaten raken bekneld en de maag kan enorm groot worden doordat hij zich met gas vult. De hond moet met spoed worden behandeld. Voornamelijk grotere hondenrassen met een diepe borstkas lopen een risico op een maagdilatatie-volvulus/maagtorsie. Het is belangrijk dat deze dieren geen grote maaltijd eten vlak voor- of na inspanning.
Bij glaucoom neemt de vloeistofdruk in de oogbol toe en het oog kan daardoor beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Glaucoom kan erfelijk zijn of ontstaan als gevolg van een andere aandoening. Bij glaucoom moet het oog met spoed worden behandeld, zodat de druk in de oogbol weer afneemt.
Bassets hebben een korte, gladde vacht die geen speciale verzorging nodig heeft. Wekelijks borstelen om de losse haren te verwijderen is voldoende. De lange oren moeten wel regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt. De Basset is driekleurig: zwart, wit en rood/bruin of tweekleurig: rood/bruin en wit.
Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.
De Basset Hound kan vanwege zijn zachte karakter goed overweg met kinderen. De Basset is een fijne gezinshond. Hij is vreedzaam, verstandig, en niet te agressief. Hij kan wel te krachtig en koppig zijn om alleen met kinderen op pad te gaan. Omdat de basset oorspronkelijk als roedelhond is gefokt kan hij ook goed overweg met andere huisdieren.
wekelijks
Gemiddeld
Gemiddelde levensverwachting: 12-13 jaar
Aanhankelijk - Kwijlen - Eigenwijs