Bernedoodle

Goedaardig - Vriendelijk - Eigenwijs - Levendig

Aandachtspunten

  • Bernedoodles kunnen qua uiterlijk sterk variëren afhankelijk van de eigenschappen die ze van hun Berner Sennen of Poedel ouder meekrijgen.
  • De Berner Sennenhond heeft doorgaan een lagere levensverwachting. Dit kan overgedragen worden aan de Bernedoodle pups.
  • Het fokken van Bernedoodles begon in 2003 met als enig doel een geweldige gezelschapshond te creëren, niet enkel een die er gewoon schattig uit zou zien.
  • Ze zijn misschien koppig als pup, maar dat vervaagt meestal met de leeftijd. Daarbij maakt hun intelligentie ze zeer trainbaar voor geduldige eigenaren.
  • Hoewel ze over het algemeen goed kunnen omgaan met kinderen en andere honden, is vroege socialisatie altijd nodig. Ze zijn misschien te groot voor jonge, kleine kinderen.
  • Ze spelen net zo graag buiten als dat ze knuffelen met mensen.
  • Bernedoodles hunkeren naar aandacht en zijn het meest geschikt voor een huis waar ze niet voor langere tijd alleen worden gelaten.

Persoonlijkheid

Bernedoodles lijken veel van de beste persoonlijkheidskenmerken te krijgen hun Berner Sennenen Poedel ouders. Welke eigenschappen ze precies van hun ouders erven is lastig te zeggen en individuele persoonlijkheden van honden binnen het ras variëren. Bernedoodles zijn over het algemeen zeer intelligent, hardwerkend indien nodig, loyaal en gewoon een beetje maf. Ze kunnen goed met kinderen en andere honden overweg, mits ze goed met hen zijn gesocialiseerd.

Sommige Bernedoodles erven de koppigheid van de Berner Sennenhond, waardoor ze moeilijk te trainen zijn. Bernedoodles kunnen ook het waakinstinct van de Berner erven, dus socialisatie (vooral op jonge leeftijd) is belangrijk. Bernedoodles kunnen een hoog energieniveau hebben en hunkeren naar aandacht. Ze hebben op zijn minst een wandeling van 40 minuten per dag nodig. Ze doen het het beste in huizen waar ze niet voor langere tijd alleen worden gelaten.

Kleine en middelgrote Bernedoodles kunnen beter leven in een appartement en de stad dan de standaard grote Bernedoodles. Over het algemeen willen ze niets liever dan bij hun mensen zijn. Dat kan met een wandeling of door samen op de bank te knuffelen.

Gezondheid

Veel voorkomende aandoeningen bij deze kruising:

Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)
Elleboogdysplasie (ontwikkelingsstoornis elleboog)
Oogproblemen
Huidafwijkingen

Kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Bernedoodles zijn uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen, hoewel het altijd belangrijk is om ervoor te zorgen dat kinderen worden geïnstrueerd over hoe ze op de juiste manier met dieren moeten omgaan, vooral met kleine en middelgrote Bernedoodles. Die kunnen vanwege hun grootte gemakkelijker gewond raken. De grotere Bernedoodle kan weer te onstuimig zijn voor de allerkleinsten. Dit ras is aanhankelijk en houdt van spelen, en ze vinden het absoluut heerlijk om tijd door te brengen met hun gezin.

Bernedoodles doen het meestal goed met andere honden, maar het is belangrijk om op jonge leeftijd met socialisatie te beginnen.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

comb
Vachtverzorging

dagelijks

ball
Beweging

gemiddeld

comb
Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

ball
Kenmerken

Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising

Relevante artikelen

Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

31613074722