Bernedoodle | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Bernedoodle

Goedaardig - Vriendelijk - Eigenwijs - Levendig

Bernedoodle 2
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising - Verharen weinig - Weinig kwijl

Op zoek naar een Bernedoodle pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Bernedoodle

Bernedoodles lijken veel van de beste persoonlijkheidskenmerken te krijgen van de rassen Berner Sennenhonden en Poedels. Welke eigenschappen ze precies van hun ouders erven is lastig te zeggen en individuele persoonlijkheden van honden binnen het ras variëren. Bernedoodles zijn over het algemeen zeer intelligent, hardwerkend indien nodig, loyaal en gewoon een beetje maf. Ze kunnen goed met kinderen en andere honden overweg, mits ze goed zijn gesocialiseerd. Het zijn middelgrote honden. Gemiddeld wordt de Bernedoodle tussen de 58 en 74 cm groot. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 32 en 41 kg. De grootte en het gewicht kan door de kruising per hond verschillen.

Sommige Bernedoodles erven de koppigheid van de Berner Sennenhond, waardoor ze moeilijk te trainen zijn. Bernedoodles kunnen ook het waakinstinct van de Berner over vreemden erven, dus socialisatie is belangrijk, vooral op jonge leeftijd. Bernedoodles kunnen een hoog energieniveau hebben en hunkeren naar aandacht. Dit hondenras vereist daarom per dag een wandeling van minstens 40 minuten. Ze gedragen zich thuis het best wanneer ze niet voor een langere tijd alleen worden gelaten. Over het algemeen willen ze niets liever dan bij hun mensen zijn. De kleine en middelgrote Bernedoodle kunnen beter leven in een appartement in de stad dan de standaard grote Bernedoodles.

Aandachtspunten

  • Bernedoodles kunnen qua uiterlijk sterk variëren, afhankelijk van de eigenschappen die ze van hun Berner Sennen of Poedel ouder meekrijgen.
  • De Berner Sennenhond heeft doorgaan een lagere levensverwachting. Dit kan overgedragen worden aan de Bernedoodle pups.
  • Het fokken van Bernedoodles begon in 2003 met als enig doel een geweldige gezelschapshond te creëren, niet een die er gewoon schattig uit zou zien.
  • Ze zijn misschien koppig als pup, maar dat vervaagt meestal met de leeftijd, en hun intelligentie maakt ze zeer trainbaar voor geduldige eigenaren.
  • Hoewel ze over het algemeen goed kunnen omgaan met kinderen en andere honden, is vroege socialisatie altijd nodig. Ze zijn misschien te groot voor de allerkleinsten.
  • Ze spelen net zo graag buiten als ze knuffelen met mensen.
  • Bernedoodles hunkeren naar aandacht en zijn het meest geschikt voor een huis waar ze niet voor langere tijd alleen worden gelaten.

De beste eigenaar voor de Bernedoodle

De Bernedoodle is erg nieuwsgierig, leergierig en een tikkeltje eigenwijs. De eigenwijze eigenschap kan verdwijnen na een goede training. Dit hondenras kan extreem actief zijn, wat ze perfect maakt voor eigenaren die graag tijd buiten doorbrengen. Ze houden van zwemmen, apporteren en überhaupt wandelen met hun baas. Iemand die dit met de hond wil doen is de perfecte eigenaar. De Bernedoodle is goed te trainen door hun leergierigheid. Met het juiste geduld van de eigenaar, is de Bernedoodle een vriendje voor het leven!

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Bernedoodle vereist dagelijkse vachtverzorging. Het regelmatig doorkammen van de vacht voorkomt klitten. Veel honden hebben een lange en golvende vacht. Het verharen is afhankelijk van de hoeveelheid krullen de hond heeft. Hoe meer krullen de hond heeft, des te minder haar verliest hij. Ook is het aan te raden om voor de hond regelmatig een bezoekje te plannen bij een professionele trimsalon.

De Bernedoodle kan in kleur variëren van zwart tot zwart-wit of zwart-bruin-wit. De meest voorkomende kleur bij de Bernedoodle is de zogeheten black en tan-kleur. Deze vachtkleur komt het meeste overeen met de Berner Sennenhond.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Bernedoodle

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Kwaadaardige huidtumor die ook wel mastceltumor wordt genoemd. De tumoren groeien meestal onder de huid en er wordt vaak maar 1 tumor gevonden. Deze moet dan zo snel mogelijk operatief worden verwijderd om uitzaaiingen te voorkomen.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

De Bernedoodle met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Bernedoodles zijn uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen, hoewel het altijd belangrijk is om ervoor te zorgen dat kinderen worden geïnstrueerd over hoe ze op de juiste manier met dieren moeten omgaan, vooral met kleine en middelgrote Bernedoodles. Die kunnen vanwege hun grote gemakkelijker gewond raken. De grote variant kan weer te omstuimig zijn voor de allerkleinsten. Dit ras is aanhankelijk en houdt van spelen, en ze vinden het absoluut heerlijk om tijd door te brengen met hun gezin. Bernedoodles doen het meestal goed met andere honden, maar het is belangrijk om op jonge leeftijd met socialisatie te beginnen.

Op zoek naar een Bernedoodle pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising - Verharen weinig - Weinig kwijl

Op zoek naar een Bernedoodle pup?
Bekijk fokkers