Bloedhond | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Bloedhond

Gevoelig - Loyaal - Goedaardig - Eigenwijs

Bloedhond vierkant
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11-15 jaar

Kenmerken

Kwijlt veel - Koppig - Veel beweging nodig

Op zoek naar een Bloedhond pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Bloedhond

De Bloedhond is een zachtaardige en aanhankelijke hond. Als je een bloedhond neemt zal je veel moeten wandelen, het is namelijk geen luie hond en hij heeft veel beweging nodig. Het is geen goeie waakhond want hij heeft te veel liefde voor mensen. Toch kan hij een beetje verlegen zijn bij mensen die hij niet kent. Als een bloedhond opgewonden is kan hij gaan blaffen maar verder zal hij dat niet zo snel doen. Ook kan een bloedhond heel veel kwijlen. Het is een gevoelige, koppige hond maar met een lieve aard. Een Bloedhond is erg vriendelijk en tolerant. Een Bloedhond heeft wel een vroege goede socialisatie nodig, zodat hij opgroeit tot veelzijdige hond. Het is een echte speurhond, hij kan geursporen wel kilometerslang volgen. Als hij eenmaal een spoor volgt is het moeilijk om hem van het spoor af te houden.

Aandachtspunten

  • Bloedhonden zijn actieve honden, het zijn werkhonden en ze hebben dagelijks lange wandelingen nodig.
  • Bloedhonden kwijlen veel, en verharen ook. Hou handdoeken bij de hand in huis en borstel ze wekelijks.
  • Bloedhonden staan bekend om hun koppigheid en hebben een baasje nodig die streng, liefdevol en consequent is.
  • Een Bloedhond heeft een omheinde tuin nodig. Zodra ze een interessante geur tegenkomen kunnen ze die gaan volgen, en zijn ze zich niet bewust van het verkeer en andere gevaren.

De beste eigenaar voor de Bloedhond

De Bloedhond heeft een eigenaar nodig die met hem wil gaan speuren. Zijn baasje moet fysiek gezond en sterk genoeg zijn om deze krachtige hond te houden. Een Bloedhond heeft een stevige maar gevoelige begeleiding nodig. Het is een koppige, onafhankelijke en eigenwijze hond en is daarom moeilijk te trainen. Hij heeft een stevige training nodig maar je moet zacht zijn en geduld hebben. Een harde aanpak werkt niet bij een Bloedhond. De Bloedhond heeft een ferme, consequente training nodig. Ook moet zijn baasje ervan houden om veel lange wandelingen te gaan maken.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Bloedhond

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.

Bij ectropion krult het onderste ooglid van de hond naar buiten. Met deze aandoening kan de hond last hebben van tranende ogen en de ogen zijn gevoeliger voor ontsteking. Meestal is er een chirurgische ingreep nodig om het ooglid te herpositioneren.

Sommige hondenrassen hebben als kenmerk overtollige huidplooien. Tussen deze plooien kan vocht en wrijving komen met infectie als gevolg. Het is belangrijk om de plooien schoon en droog te houden en in ernstige gevallen zullen ze operatief moeten worden verwijderd.

Dit is een ontsteking van het hoornvlies en het bindvlies van het oog veroorzaak doordat de traanklieren onvoldoende of zelfs helemaal geen traanvocht kunnen produceren. Het oog wordt hierdoor droog en geïrriteerd, waardoor vuil en bacteriën de kans krijgen om een ontsteking te voorzaken. De ogen moeten levenslang worden gedruppeld met kunsttranen.

Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.

Een acute aandoening waarbij de maag om zijn as draait en daardoor de toe- en afvoer worden belemmerd. De bloedvaten raken bekneld en de maag kan enorm groot worden doordat hij zich met gas vult. De hond moet met spoed worden behandeld. Voornamelijk grotere hondenrassen met een diepe borstkas lopen een risico op een maagdilatatie-volvulus/maagtorsie. Het is belangrijk dat deze dieren geen grote maaltijd eten vlak voor- of na inspanning.

Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Bloedhond heeft een korte gladde vacht. Hij verhaart per seizoen. De vacht van de Bloedhond is in de kleuren, zwart en bruin, leverkleurig en bruin en rood. Soms kan de bloedhond een beetje wit op borst, voeten of puntje van de staart hebben. Hij heeft niet heel veel vachtverzorging nodig, wekelijks borstelen met een rubberen borstel om de dode haren te verwijderen is genoeg.

De Bloedhond met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Bloedhond houdt van kinderen. Het is echter wel een grote en actieve hond en kan heel onhandig zijn, hierdoor kan hij per ongeluk een klein kind omverlopen. Dus dit is iets waar je op moet letten. Verder is hij goed met andere honden, soms kan hij alleen problemen hebben met kleine hondjes. De Bloedhond kan ook prima overweg met andere dieren.

Op zoek naar een Bloedhond pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11-15 jaar

Kenmerken

Kwijlt veel - Koppig - Veel beweging nodig

Op zoek naar een Bloedhond pup?
Bekijk fokkers