Boerboel | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Boerboel

Gehoorzaam - Dominant - Intelligent - Loyaal

Boerboel
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 9-11 jaar

Kenmerken

Waaks - Goede socialisatie is essentieel - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig

Op zoek naar een Boerboel pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Boerboel

Over het algemeen is de Boerboel een rustige en zelfverzekerde hond, met enorme waakinstincten. De Boerboel is erg loyaal tegenover zijn eigenaar en wordt dan ook graag betrokken binnen het gezin. Het is een echte gezinshond die weet hoe hij liefde moet krijgen en geven. Van nature is deze hond erg vriendelijk, maar wel erg beschermend. Nieuwe mensen zal hij daarom niet altijd gelijk vertrouwen.

De Boerboel is een grote hond met veel energie. Hierdoor is een huis met weinig ruimte, bijvoorbeeld in de stad, niet geschikt voor deze hond. Het is handig hierover na te denken voor het aanschaffen van de Boerboel.

Aandachtspunten

  • De Boerboel heeft de neiging om te kwijlen. Het is dan ook aan te raden om koekjes of snacks gewoon in de voerbak te geven en te zorgen dat bedelen niet aangemoedigd wordt en genegeerd wordt. Dit om te voorkomen dat je niet onder het kwijl zit als je iets lekkers probeert te eten.
  • Het waakse karakter van de Boerboel kan op ieder moment aanslaan. Zorg dus gelijk voor een goede socialisatie, zodat dit geen probleem kan worden in de toekomst.

De beste eigenaar voor de Boerboel

De beste eigenaar voor de Boerboel is iemand die veel tijd en geduld heeft om de hond goed te trainen en genoeg beweging te geven. Deze hond heeft veel energie waarbij het van belang is dat hij deze energie iedere dag kwijt kan. De Boerboel is een intelligente hond, wat hem niet lastig te trainen maakt. Wel is het belangrijk dat de eigenaar van de Boerboel stevig in zijn/haar schoenen staat en consequent is in de opvoeding. Deze hond vereist echt een sterke leider. De Boerboel is geen hond voor iedereen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Boerboel

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Bij ectropion krult het onderste ooglid van de hond naar buiten. Met deze aandoening kan de hond last hebben van tranende ogen en de ogen zijn gevoeliger voor ontsteking. Meestal is er een chirurgische ingreep nodig om het ooglid te herpositioneren.

Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.

Aandoening waarbij de voorste kruisband deels of compleet scheurt. Vaak gebeurt dit door een plotseling beweging of draaiing van de knie. Het treed meestal op bij grotere rassen en vaak is operatie noodzakelijk om de knie weer te stabiliseren.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Sommige hondenrassen hebben als kenmerk overtollige huidplooien. Tussen deze plooien kan vocht en wrijving komen met infectie als gevolg. Het is belangrijk om de plooien schoon en droog te houden en in ernstige gevallen zullen ze operatief moeten worden verwijderd.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Boerboel heeft een dikke maar korte vacht. Om deze reden mag de vacht maximaal één keer per week geborsteld worden om vuil, dode huid en overtollig stof te verwijderen. De Boerboel verhaart gemiddeld. Verder komt hij voor in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, brindle, lichtbruin, piebald, crème, mahonie, bruin en rood.

De Boerboel met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Boerboel kan goed overweg met kinderen en zal ze dan ook goed beschermen. Pas wel op met kinderen buiten het gezin. De hond ziet hen niet als eigen en kan daardoor dominant gedrag vertonen, wat gevaarlijk kan zijn voor de kinderen. Met andere (huis)dieren kan de Boerboel enorm goed overweg. Ook over hen is hij enorm waaks wanneer ze tot zijn roedel behoren. Een kat kan gemakkelijk met zijn eten ervan door gaan. Hij laat het gewoon gebeuren. Met andere honden daarentegen is de Boerboel niet altijd even goed in de omgang. Een goede socialisatie van jongs af aan is dan ook enorm belangrijk bij dit hondenras.

Op zoek naar een Boerboel pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 9-11 jaar

Kenmerken

Waaks - Goede socialisatie is essentieel - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig

Op zoek naar een Boerboel pup?
Bekijk fokkers