Bouvier des Flandres | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Bouvier des Flandres

Waaks - Zelfstandig - Intelligent - Zelfverzekerd

Bouvier des Flanders
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11 jaar

Kenmerken

Heeft een sterke leider nodig - Vaak veeleisend - Niet graag alleen

Op zoek naar een Bouvier des Flandres pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Bouvier des Flandres

De Bouvier des Flandres staat bekend als intelligent, beschermend en wilskrachtig. Het is niet verrassend dat deze, van origine hoedende hond, graag zijn kudde beschermt. De Bouvier is erg gehecht en toegewijd aan zijn gezin en is het gelukkigst als hij deel uitmaakt van de activiteiten die het gezin onderneemt. Gemiddeld wordt de Bouvier tussen de 59 en 70 cm groot. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 31 en 50 kg. Als hij lange tijd alleen wordt gelaten, is de kans op verveling groot. De Bouvier kan dan vervelend gedrag vertonen zoals blaffen, jagen en kauwen. Daarnaast kan hij zich ongelukkig voelen.

De Bouvier is niet heel uitbundig in het tonen van zijn gevoel. Hoewel hij erg aan zijn gezin gehecht is, zal hij niet springen van vreugde. Hij zal eerder zijn genegenheid tonen door tegen je voeten aan te kruipen. Hij heeft een sterke persoonlijkheid: hij heeft een eigenaar nodig die vriendelijk en consequent leiderschap toont, anders zal de Bouvier dominant gedrag vertonen.

Aandachtspunten

  • De Bouvier wordt niet aanbevolen aan eigenaren die het huis graag spik en span schoon willen hebben. De vacht van een Bouvier des Flandres neemt namelijk veel vuil met zich mee.
  • Het is niet verrassend dat de Bouvier als grote hond veel verzorging nodig heeft. Dit kan tijdrovend en/of duur zijn.
  • Vanwege zijn assertieve persoonlijkheid wordt dit ras niet aanbevolen aan beginnende hondenbezitters. De Bouvier is gebaat bij een sterke leider als baas.
  • De grootte, het hoedeninstinct en de sterke persoonlijkheid van de Bouvier maken dat training essentieel is. Daarnaast is het aan te raden om hem aan de lijn te houden bij het uitlaten.
  • De Bouvier is het gelukkigst als hij bij zijn gezin is.

De beste eigenaar voor de Bouvier des Flandres

De Bouvier heeft een sterke eigen mening. Een consequente eigenaar die stevig in zijn schoenen staat, maar tegelijkertijd ook erg vriendelijk is in de training, is wat deze hond nodig heeft. Wanneer de hond geen vriendelijke opvoeding krijgt, is een dominante hond het gevolg. Het is het beste om consequent en duidelijk te blijven bij de Bouvier, zodat hij jouw regels opvolgt.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Bouvier verhaart weinig. De meeste lossen haren blijven achter in zijn vacht. Het wekelijks kammen van de vacht is noodzakelijk om klitten te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig een bezoek te plannen bij een professionele trimsalon. Hier wordt de vacht van de Bouvier geplukt of getrimd om basis van de structuur van de vacht.

De Bouvier komt in veel kleuren voor. De standaardkleuren zijn zwart, Lichtbruin, brindle, peper & zout, zwartbruin en grijs.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Bouvier des Flandres

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Bij deze aandoening past het kopje van het spaakbeen niet goed in het ellebooggewricht, waardoor de voorpoot in een verkeerde positie komt te staan. Dit geeft pijn en kreupelheid bij de hond. De aandoening moet operatief worden behandeld.

Hierbij raken de zenuwen die het strottenhoofd aansturen verlamd. Dit geeft problemen met ademen en slikken. De erfelijke vorm treedt al in het eerste levensjaar op en vaak moeten de dieren worden geëuthanaseerd.

Osteochondrose is een aandoening waarbij aan het kraakbeen in het gewricht is aangedaan en daardoor kunnen afbreken. De losse stukjes kraakbeen in het gewricht geven veel pijn en de hond gaat kreupel lopen. OCD wordt met name bij grote hondenrassen gezien die nog in de groei zijn. Het losse kraakbeen zal chirurgisch uit het gewricht moeten worden verwijderd.

Bij glaucoom neemt de vloeistofdruk in de oogbol toe en het oog kan daardoor beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Glaucoom kan erfelijk zijn of ontstaan als gevolg van een andere aandoening. Bij glaucoom moet het oog met spoed worden behandeld, zodat de druk in de oogbol weer afneemt.

Een acute aandoening waarbij de maag om zijn as draait en daardoor de toe- en afvoer worden belemmerd. De bloedvaten raken bekneld en de maag kan enorm groot worden doordat hij zich met gas vult. De hond moet met spoed worden behandeld. Voornamelijk grotere hondenrassen met een diepe borstkas lopen een risico op een maagdilatatie-volvulus/maagtorsie. Het is belangrijk dat deze dieren geen grote maaltijd eten vlak voor- of na inspanning.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

De Bouvier des Flandres met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Bouvier is een geweldige familiehond die toegewijd en beschermend is voor zijn gezin, inclusief kinderen.

Wel kan hij vanwege zijn hoedeninstinct de neiging hebben om over kinderen te hoeden. Dit moet je hem direct afleren. De Bouvier leert dan ook het beste omgaan met kinderen als hij met hen opgroeit of veel aan kinderen wordt blootgesteld.

De Bouvier zal sneller goed omgaan met andere dieren als hij met hen wordt opgevoed. Bij goede socialisatie en training besteed hij nauwelijks aandacht aan de andere dieren in zijn huishouden. Verloopt de opvoeding minder goed, dan kan hij ook naar hen de neiging hebben om ze te hoeden. Houdt daarom (vooral in het begin) altijd toezicht.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Bouvier des Flandres pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11 jaar

Kenmerken

Heeft een sterke leider nodig - Vaak veeleisend - Niet graag alleen

Op zoek naar een Bouvier des Flandres pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Bouvier des Flandres