Cairn Terriër | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Cairn Terriër

Vriendelijk - actief - nieuwsgierig - eigenzinnig

Cairn terrier rasdetail
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Sterk jachtinstinct - houdt van graven - eigenwijs

Op zoek naar een Cairn Terriër pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Cairn Terriër

De Cairn Terriër is een vrolijke, speelse druktemaker die graag achter van alles aanrent en veel graaft. Hij zal bezoek altijd luidruchtig verwelkomen maar dat is puur enthousiasme. Met andere honden kan hij ook goed maar kunnen op hun strepen gaan staan en als ze uitgedaagd worden, zullen ze niet snel terugtrekken. Ze zijn niet snel bang en voelen zich een stuk groter dan ze zijn. Gemiddeld wordt de Cairn Terriër tussen de 24 en 26 cm groot. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 5 en 7 kg.

Aandachtspunten

  • De Cairn terrier is dol op graven, aan deze behoefte dient dan ook voldaan te worden, leer de hond waar hij mag graven om zo ongewenst graven (hopelijk) te voorkomen.
  • Hij is snel afgeleid en daardoor niet altijd even gehoorzaam.
  • Consequente opvoeding is nodig om te zorgen dat de Cairn Terrier het huishouden niet gaat runnen.

De beste eigenaar voor de Cairn Terriër

De Cairn Terriërs zijn eigenwijze honden. Het trainen van de deze hond moet daarom ook consequent worden gedaan. Het is van belang dat hij alleen wordt gestraft als hij op heterdaad betrapt wordt. Laat je niet gek maken door de Terriër. De beste eigenaar voor de Cairn Terriër is dus iemand die stevig in zijn of haar schoenen staat en die de tijd en het geduld heeft voor de juiste training van de hond. Deze hond heeft veel energie en vindt het ook heerlijk om met zijn baas lekker op pad te gaan.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Cairn Terriër heeft een plukvacht. Dit betekent dat een aantal keer per jaar de dode, oude vacht voorzichtig uit de vacht moet worden getrokken. Dit mag echter pas als de vacht daarvoor rijp is. Deze plukvacht heeft als voordeel dat de hond dus weinig verhaart en dat de haren die ze verliezen in de vacht blijven hangen. Hiervoor is het plukken weer noodzakelijk. De Cairn Terriër vereist wekelijkse vachtverzorging door middel van het borstelen van de vacht. Zo blijft de vacht mooi en gezond.

De Cairn Terriër kan variëren van crème, tarwe, rood, grijs tot bijna zwart.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Cairn Terriër

Levershunt is een aangeboren afwijking waarbij het bloed vanuit het maagdarmstelsel via een verkeerde route door de lever heen stroomt. Het bloed wordt niet goed gefilterd waardoor de afvalstoffen zich opstapelen in het lichaam en de hond zich erg ziek voelt. Als de shunt niet wordt verholpen, kan de aandoening een dodelijke afloop hebben voor de hond.

Bij glaucoom neemt de vloeistofdruk in de oogbol toe en het oog kan daardoor beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Glaucoom kan erfelijk zijn of ontstaan als gevolg van een andere aandoening. Bij glaucoom moet het oog met spoed worden behandeld, zodat de druk in de oogbol weer afneemt.

Ook honden kunnen suikerziekte hebben. Door een tekort aan insuline nemen de cellen geen glucose op, waardoor zij geen brandstof krijgen en het bloed teveel glucose bevat. Net als mensen moeten honden om deze reden insuline injecties krijgen. De ziekte kan aangeboren zijn of ontstaan door overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging.

Een stofwisselingsziekte waarbij door een enzymdefect er vet zich opstapelt in de hersenen. De dieren krijgen neurologische klachten en komen meestal voordat ze een jaar oud zijn al te overlijden.

Dit is een aandoening die vooral kan voorkomen bij kortpotige terriërs en uit zich rond de 3-8 maanden leeftijd van de hond. Door overmatige botgroei aan de schedel en onderkaak kan de bek niet meer goed sluiten en krijgt de hond moeite met eten en drinken. De aandoening kent verschillende gradaties van ernst en kan in milde gevallen weer vanzelf genezen. Vaak is er een ondersteunende therapie nodig.

Erfelijke aandoening waarbij de bloedstolling niet goed kan plaatsvinden en de hond daardoor een verhoogd risico heeft op bloedingen. Het komt vooral voor bij reuen en de ernst van de aandoening is afhankelijk van het ras. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar.

Bij deze aandoening is het enzym Pyruvaat Kinase (PK) afwezig. Dit enzym is belangrijk voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders van deze ziekte worden rode bloedcellen daardoor versneld afgebroken worden. De hond krijgt dan last van bloedarmoede. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar.

De Cairn Terriër met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.
Met kinderen kan de Cairn Terrier oneindig spelen en is hij meestal erg tolerant naar hen.
Bij een pup is het wel belangrijk om op te letten dat de kinderen de pup niet nog drukker maken en dat de pup toe komt aan voldoende rust.

Op zoek naar een Cairn Terriër pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Sterk jachtinstinct - houdt van graven - eigenwijs

Op zoek naar een Cairn Terriër pup?
Bekijk fokkers