Cavalier King Charles Spaniël | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Cavalier King Charles Spaniël

Aanhankelijk - Vriendelijk - Vrolijk - Zachtaardig

Cavalier Volwassen
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Niet graag alleen - Consequente vriendelijke opvoeding nodig

Op zoek naar een Cavalier King Charles Spaniël pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël is een vriendelijke kleine hond die erop gefokt is om altijd een kwispelende staart te hebben. Als het karakteristieke kwispelen van de pluizige staart van de Cavalier je hart niet doet smelten, dan zullen zijn grote, donkere ronde ogen dat zeker doen. Pas op dat je niet teveel toegeeft aan zijn grote ogen, de Cavalier heeft aanleg om makkelijk dik te worden.

De Cavalier is een echte allemansvriend en staat te popelen om iedereen te ontmoeten die zijn pad doorkruist. Met een Cavalier in huis ben je dan ook nooit alleen, zelfs niet in de badkamer. Ze zijn er enorm aan gehecht om mensen in hun buurt te hebben en willen daarom niet graag lang alleen thuis gelaten worden. De Cavalier is sportief aangelegd en heeft daarom voldoende beweging en sportieve activiteiten nodig.

Als het op training aankomt, zijn Cavaliers over het algemeen intelligent en bereid om te doen wat jij van ze verwacht. Cavaliers hebben een zachte persoonlijkheid, waardoor tegen ze schreeuwen juist tegenovergesteld effect zal hebben. Ze gaan gebaat bij een consequente, maar zachte trainingsmethode met veel positieve beloning. Wanneer het de Cavalier uitkomt, kunnen ze mensen aan de deur begroeten met een welkome blaf. Door hun vriendelijke karakter zijn het echter slechte waakhonden.

Aandachtspunten

  • Cavaliers hebben een aanhankelijke persoonlijkheid. Ze zijn graag bij hun baas in de buurt en vinden het niet fijn om voor lange tijd alleen thuis gelaten worden.
  • De vacht van de Cavalier zal in het voor- en najaar extra verharen, waardoor regelmatig kammen en borstelen belangrijk is.
  • Een Cavalier is een spaniël in hart en nieren. Dit bekent dat hij het kan proberen om vogels, konijnen en andere kleine prooien te achtervolgen als hij niet aan de lijn of in een omheinde tuin wordt gehouden.
  • Cavaliers kunnen blaffen als er iemand aan je deur komt, maar vanwege hun vriendelijke karakter zijn het geen echte waakhonden.
  • Cavaliers zijn echte huishonden en willen dan ook niet graag buiten wonen.
  • De Cavalier kent vele erfelijke afwijkingen, daarom is het bij dit ras extra belangrijk dat je de pup bij een betrouwbare fokker vandaan haalt.

De beste eigenaar voor de Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël past bij een eigenaar die zijn hond graag mee wil nemen. Ze zijn erg gericht op hun eigenaar en worden niet graag voor lange tijd alleen gelaten. Een lange wandeling of een middag bij de eigenaar op de bank slapen, met beide maak je de cavalier blij. De Cavalier heeft een enthousiaste sportieve houding en vindt het leuk om spelletjes te spelen.

Als het op training aankomt, zijn Cavaliers over het algemeen intelligent en bereid om te doen wat jij van ze verwacht. Cavaliers hebben een zachte persoonlijkheid, waardoor tegen ze schreeuwen juist tegenovergesteld effect zal hebben. Ze gaan gebaat bij een consequente, maar zachte trainingsmethode met veel positieve beloningen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Cavalier King Charles Spaniël

Chiari malformatie wordt veroorzaakt door de combinatie van een te kleine schedel en een te groot achterhoofdsgat. Een deel van de kleine hersenen en hersenstam worden daardoor naar buiten gedrukt. Het achterhoofdsgat en daarmee de afvoer van hersenvloeistof raakt geblokkeerd. De druk stijgt en er kunnen holtes in de hersenen en ruggenmerg ontstaan, dit is de syringomyelie. De aandoening is erg pijnlijk en gaat vaak gepaard met neurologische verschijnselen zoals het loos krabben naar de kop. Behandeling is niet mogelijk, maar er kan wel ondersteunende medicatie worden gegeven.

Door aantasting van de linker hartklep (mitralisklep) kan deze niet goed sluiten en daardoor kan bloed uit de linkerkamer terug lekken naar de linkerboezem. Dit leidt tot hartfalen wat langzaamaan erger wordt. In een vergevorderd stadium kan er ook vocht in de longen komen, de hond raakt benauwd en gaat hoesten. De aandoening kan vanaf een bepaald stadium worden ondersteund met medicatie, maar genezing is niet mogelijk.

Dit syndroom wordt veroorzaakt door een te stompe of korte schedel (brachycefaal). Door gebrek aan ruimte in de kop wordt de ademhaling belemmerd. Dit kan komen door een relatief te lang zacht gehemelte, afwijkend strottenhoofd, te nauwe luchtpijp en te kleine openingen van de neusgaten. Er treden er benauwdheidsklachten op wat zich kan uiten in een snurkend geluid, verminderd uithoudingsvermogen, kokhalsneigingen, onrustige slaap, flauwtes en blauwe slijmvliezen. Als de benauwdheid ernstige vormen aanneemt is een operatie aan het gehemelte of neusgaten noodzakelijk. De prognose is gunstig afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.

Middenoorontsteking die ontstaat doordat er teveel slijmerig oorsmeer wordt geproduceerd. De druk in het middenoor neemt toe en het trommelvlies gaat bol staan, dit gaat gepaard met veel pijn aan het oor. De oorontsteking kan goed worden behandeld, maar in sommige gevallen zal een operatie noodzakelijk zijn.

Ook honden kunnen suikerziekte hebben. Door een tekort aan insuline nemen de cellen geen glucose op, waardoor zij geen brandstof krijgen en het bloed teveel glucose bevat. Net als mensen moeten honden om deze reden insuline injecties krijgen. De ziekte kan aangeboren zijn of ontstaan door overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Bij de hernia nucleus pulposus raakt de tussenwervelschijf aangedaan en kan de kern ervan uitsteken richting het ruggenmerg. Hierdoor kunnen de zenuwen bekneld raken wat zich uit in pijn en verlammingsverschijnselen bij de hond. De hernia kan in de rug of nek voorkomen. In milde gevallen kan rust en pijnstilling voldoende zijn, maar soms de hernia worden geopereerd.

Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.

Een aangeboren huidafdoening die ook wel de 'vissenschubbenziekte' wordt genoemd of chronische roos. De huid, met name op de voetzolen, wordt dik en schilferig. Dit gaat vaak samen met jeuk en donkere verkleuring van de huid.

Erfelijke aandoening waarbij de bloedplaatjes veel groter zijn dan normaal. De meeste honden ondervinden hier geen hinder van.

Een aangeboren afwijking waarbij het oog erg achtergebleven is in groei. Dit gaat meestal gepaard met blindheid aan het oog.

Dit is een ontsteking van het hoornvlies en het bindvlies van het oog veroorzaak doordat de traanklieren onvoldoende of zelfs helemaal geen traanvocht kunnen produceren. Het oog wordt hierdoor droog en geïrriteerd, waardoor vuil en bacteriën de kans krijgen om een ontsteking te voorzaken. De ogen moeten levenslang worden gedruppeld met kunsttranen.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Cavalier heeft een lange zijdeachtige vacht en komt in vier verschillende vachtkleuren voor: driekleur, Ruby, Black&Tan en Blenheim. De vacht verhaart het hele jaar door en moet daarom een paar keer per week geborsteld worden. Vooral onder de oksels, oren en staart moet regelmatig worden gecontroleerd op klitten. Als er teveel haar voor de gehoorgang zit, kan dit worden weggeknipt. In principe hoeft de Cavalier niet naar de trimsalon.

Cavaliers hebben aanleg om tandsteen te krijgen, daarom is het belangrijk dat het gebit al vanaf jonge leeftijd 2-3 keer per week wordt gepoetst. Dit om tandsteen en tandvleesontsteking te voorkomen. Daarnaast moeten de ogen van de Cavalier dagelijks worden schoongemaakt met een zachte tissue, omdat ze vaak last hebben van traanogen.

De Cavalier King Charles Spaniël met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Cavaliers zijn vriendelijke, vrolijke en zachte familiehonden die het goed kunnen vinden met kinderen, vooral als ze met hen zijn grootgebracht. Het kunnen geweldige speelkameraadjes zijn voor kinderen die het leuk vinden om een ​​bal voor ze te gooien, ze kunstjes te leren of aan hondensporten te doen. Ook vinden ze het heerlijk om gewoon op schoot te liggen terwijl de kinderen lezen of televisie kijken.

Cavaliers kunnen goed overweg met andere honden en kunnen ook goed samenleven met katten en andere huisdieren als ze al op jonge leeftijd aan hen worden voorgesteld. De kat moet wel bereid zijn om voor zichzelf te kunnen opkomen, want een Cavalier kan van een goed achtervolgingsspel houden. Ze vinden het zelfs leuk als de kat terugjaagt. Houd echter altijd toezicht als de Cavalier in de buurt is van vogels en andere kleine (huis)dieren, ze kunnen een sterk jachtinstinct hebben.

Op zoek naar een Cavalier King Charles Spaniël pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Niet graag alleen - Consequente vriendelijke opvoeding nodig

Op zoek naar een Cavalier King Charles Spaniël pup?
Bekijk fokkers