wekelijks
Gemiddeld
Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar
Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising - Aanhankelijk - Verharen weinig
De Cavapoo heeft een amicale en winnende persoonlijkheid. Hij is heel extravert, speels en aanhankelijk van aard. De Cavapoo is niet graag alleen, hij kan verlatingsangst krijgen als hij niet goed getraind en gesocialiseerd wordt. Hij kan dan ook overgaan tot destructief gedrag, zoals kauwen op schoenen of meubels. De Cavapoo kan met iedereen goed opschieten, het is daarom ook geen goeie waakhond want hij kan zelfs nog gaan kwispelen naar indringers. Het is een intelligente en vriendelijke hond, hij leert snel. Hij is uitbundig, nieuwsgierig en trouw, hij heeft niet heel veel beweging nodig.
De Cavapoo is gemakkelijk te trainen, omdat hij graag wil behagen. Het is een geschikte hond als je voor het eerst een hond neemt. Als baasje moet je wel veel tijd voor hem hebben, want hij is niet graag alleen. Je moet de Cavapoo opvoeden met een consistente training zonder harde aanpak. Hij heeft behoefte aan aandacht en betrokkenheid van zijn baasje. Het is een intelligente hond en hij wordt graag door zijn baasje aangemoedigd.
Chiari malformatie wordt veroorzaakt door de combinatie van een te kleine schedel en een te groot achterhoofdsgat. Een deel van de kleine hersenen en hersenstam worden daardoor naar buiten gedrukt. Het achterhoofdsgat en daarmee de afvoer van hersenvloeistof raakt geblokkeerd. De druk stijgt en er kunnen holtes in de hersenen en ruggenmerg ontstaan, dit is de syringomyelie. De aandoening is erg pijnlijk en gaat vaak gepaard met neurologische verschijnselen zoals het loos krabben naar de kop. Behandeling is niet mogelijk, maar er kan wel ondersteunende medicatie worden gegeven.
Een erfelijke auto-immuunziekte waarbij de bijnieren worden aangetast. Het lichaam maakt hierdoor weinig bijnierschorshormonen aan. Hierdoor raken de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het afweersysteem van de hond uit balans. De honden worden slomer, hebben minder eetlust en raken verzwakt. Als de diagnose is vastgesteld, zal de hond levenslang medicatie nodig hebben.
Door aantasting van de linker hartklep (mitralisklep) kan deze niet goed sluiten en daardoor kan bloed uit de linkerkamer terug lekken naar de linkerboezem. Dit leidt tot hartfalen wat langzaamaan erger wordt. In een vergevorderd stadium kan er ook vocht in de longen komen, de hond raakt benauwd en gaat hoesten. De aandoening kan vanaf een bepaald stadium worden ondersteund met medicatie, maar genezing is niet mogelijk.
In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.
Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.
PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.
Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.
De Cavapoo kan verschillende kleuren vacht hebben, waaronder crème, fawn, chocolade, goud, kastanje en wit. Ze kunnen soms effen van kleur zijn, maar vaak zijn ze kastanjebruin en wit, of ze kunnen zelfs driekleurig zijn. De Cavapoo heeft een korte, zachte, golvende vacht. Ze kunnen behoorlijk pluizig worden en vereisen regelmatig verzorging. Een keer in de week borstelen om de vacht in goeie conditie te houden. Ook moet de vacht met regelmaat worden getrimd om de huid en vacht gezond te houden. Vanwege hun poedel ouder zijn ze iets minder gevoelig voor verharen. Hierdoor doen sommige mensen met een allergie het goed met een Cavapoo.
Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.
De Cavapoo is dol op iedereen en hij is ook goed met kinderen. De Cavapoo is een kleine hond dus hij kan gemakkelijk gewond raken als kinderen te wild met hem spelen. Dus het is belangrijk dat de kinderen weten hoe ze met hem om moeten gaan. Hij kan ook goed overweg met andere honden en zelfs ook met katten als ze goed gesocialiseerd zijn. Ook met andere dieren kunnen ze goed omgaan.
Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:
wekelijks
Gemiddeld
Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar
Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising - Aanhankelijk - Verharen weinig