Cesky Terriër | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Cesky Terriër

Vrolijk - Gereserveerd - Trainbaar - Rustig

Cesky terrier
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 - 13 jaar

Kenmerken

Vereist een vriendelijke, maar consequente opvoeding - Vereist veel dagelijkse beweging - Eigenwijs - Kan gereserveerd zijn tegenover vreemden

Op zoek naar een Cesky Terriër pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Cesky Terriër

De Cesky Terriër is een intelligente hond en in tegenstelling tot andere terriërs is deze hond milder. Ze zijn erg beschermend over hun familie en kunnen zich hierdoor gereserveerd gedragen tegenover vreemden. In vergelijking met andere terriërs is deze hond erg gehoorzaam en meegaand.

De Cesky terriër kan zich goed aanpassen. Het maakt voor hem dus niet veel uit of je in een appartement of in een boerderij woont.

Aandachtspunten

  • De Cesky Terriër valt niet te vergelijken met andere terriërs. Hij heeft een gehoorzamer en zachtaardiger karakter.
  • Oorspronkelijk is deze hond gefokt om te werken boven en onder de grond.
  • De Cesky Terriër kent geen sterke jachtpassie. Hierdoor maakt het niet uit of je wel of niet aan deze behoefte voldoet.

De beste eigenaar voor de Cesky Terriër

De Cesky Terriër vereist veel dagelijkse beweging. Hij vindt het heerlijk dagelijks te spelen en wandelen met zijn baas. Het is belangrijk dat je hier als eigenaar aan kunt voldoen. Qua training is het bij deze hond belangrijk dat de opvoeding consistent verloopt. Ondanks zijn gehoorzaamheid, kan deze terriër wel koppig zijn. De beste resultaten ontvang je door een eerlijke en duidelijke opvoeding. Hij is wel een snelle leerling. De regels voor in huis zijn bij deze hond snel onder de knie.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Cesky Terriër

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Erfelijke neurologische aandoening waarbij de hond tijdelijk (of met tussenpozen) zijn ledematen niet meer goed kan aansturen en bewegen. De hond zal daardoor krampachtige bewegingen maken.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Cesky Terriër is zacht en golvend. Het is belangrijk de vacht regelmatig door te kammen om klitten te voorkomen. Ook is het noodzakelijk regelmatig een bezoekje te plannen bij een professionele trimsalon. Het trimmen van het haar in de oren en tussen de voetzolen is van groot belang. Verder verhaart deze hond weinig tot niet. Dit is een pluspunt voor mensen die liever niet iedere dag stofzuigen.

Deze hond komt voor in twee kleurvariaties, namelijk grijsblauw en licht koffiebruin.

De Cesky Terriër met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Cesky Terriër kan goed overweg met kinderen. Hij heeft een speels karakter en is daarom een goede speelkameraad voor de kinderen. Ook met andere huisdieren en honden kan deze hond goed. Wanneer deze hond in het zelfde huis leeft als katten en/of konijnen, is er niks om je zorgen over te maken.

Op zoek naar een Cesky Terriër pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 - 13 jaar

Kenmerken

Vereist een vriendelijke, maar consequente opvoeding - Vereist veel dagelijkse beweging - Eigenwijs - Kan gereserveerd zijn tegenover vreemden

Op zoek naar een Cesky Terriër pup?
Bekijk fokkers