wekelijks
Weinig
Gemiddelde levensverwachting: 13-15 jaar
Houden van aandacht - Neiging tot veel blaffen - Kleine hondjes
De dappere en zelfverzekerde Chihuahua wordt vaak omschreven als terriërachtig. Zijn alerte en soms wantrouwige karakter maken hem een uitstekende waakhond. Hij is gevoelig en heeft behoefte aan genegenheid en echte vriendschap. Daarnaast vindt hij het leuk om mentale uitdaging te krijgen. Je kunt ze daarom prima opvoeden als een grote hond. Door hun felle en waakse karakter, kunnen ze zich flink laten horen als er bezoek aan de deur komt.
Chihuahua's hechten zich vaak aan één iemand, hoewel ze bereid zijn om nieuwe vrienden te maken als ze op de juiste manier worden geïntroduceerd. Zoals elke hond hebben chihuahua's vroege socialisatie nodig blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen. Chihuahua's kunnen verlegen zijn als ze niet goed gesocialiseerd zijn als pup.
De Chihuahua past bij een eigenaar die een kleine hond zoekt met het karkater van een grote hond. Hij is erg intelligent en daardoor goed te trainen. Zorg dat je met veel positieve beloningen werkt, dan zal hij de volgende keer weer graag met je samenwerken. Wees consequent en beschouw hem als een grote hond tijdens de opvoeding en trainingen. Hij kan anders al snel zijn eigen regels gaan bepalen.
De Chihuahua heeft niet veel beweging nodig en kan tevens goed in een appartement wonen. Desondanks kan hij een dagelijkse speelpartij erg waarderen.
Chiari malformatie wordt veroorzaakt door de combinatie van een te kleine schedel en een te groot achterhoofdsgat. Een deel van de kleine hersenen en hersenstam worden daardoor naar buiten gedrukt. Het achterhoofdsgat en daarmee de afvoer van hersenvloeistof raakt geblokkeerd. De druk stijgt en er kunnen holtes in de hersenen en ruggenmerg ontstaan, dit is de syringomyelie. De aandoening is erg pijnlijk en gaat vaak gepaard met neurologische verschijnselen zoals het loos krabben naar de kop. Behandeling is niet mogelijk, maar er kan wel ondersteunende medicatie worden gegeven.
Bij een open fontanel is de schedel niet volledig gesloten en de hersenen zijn daardoor extra kwetsbaar. De aandoening komt vooral voor bij kleine hondenrassen.
Ook wel bekend als waterhoofd. De aandoening ontstaat doordat er een abnormale hoeveelheid vocht in de hersenholtes ophoopt en daardoor het hoofd veel groter is dan normaal. Door de druk op de hersenen heeft de hond hoofdpijn en kunnen er neurologische verschijnselen optreden. Pups met een groot waterhoofd komen meestal op jonge leeftijd al te overlijden.
Door aantasting van de linker hartklep (mitralisklep) kan deze niet goed sluiten en daardoor kan bloed uit de linkerkamer terug lekken naar de linkerboezem. Dit leidt tot hartfalen wat langzaamaan erger wordt. In een vergevorderd stadium kan er ook vocht in de longen komen, de hond raakt benauwd en gaat hoesten. De aandoening kan vanaf een bepaald stadium worden ondersteund met medicatie, maar genezing is niet mogelijk.
Levershunt is een aangeboren afwijking waarbij het bloed vanuit het maagdarmstelsel via een verkeerde route door de lever heen stroomt. Het bloed wordt niet goed gefilterd waardoor de afvalstoffen zich opstapelen in het lichaam en de hond zich erg ziek voelt. Als de shunt niet wordt verholpen, kan de aandoening een dodelijke afloop hebben voor de hond.
Necrotiserende encephalitis veroorzaakt een ontsteking in de hersenen en/of hersenvliezen. Er is nog geen duidelijkheid over de oorzaak van deze aandoening, maar het is waarschijnlijk een auto-immuun ziekte. De symptomen kunnen erg uiteenlopend zijn, waaronder blindheid, ongecontroleerde bewegingen, aanvallen en coma. Deze aandoening is niet te genezen en zal ook leiden tot sterfte van de hond. Bij de Mopshond heet deze aandoening Pug Dog Encephalitis (PDE).
Dit is een van de meest voorkomende aangeboren hartaandoeningen bij de hond. Normaliter sluit de ductus arteriosis vlak na de geboorte, maar bij deze afwijking gebeurt dat niet, waardoor de bloedstroom in het hart niet goed verloopt. Het hart moet harder pompen en dit leidt tot hartfalen. De ductus arteriosis kan met een specialistische ingreep worden gesloten mits het hart nog niet te ver is aangedaan.
Een aangeboren hartaandoening waarbij de longslagader vernauwd is en het hart daardoor harder moet pompen. Dit kan leiden tot hartinfarctjes en hartritmestoornissen. Bij een ernstige vernauwing komt de hond vaak op jonge leeftijd te overlijden, bij een milde vernauwing kan de hond een redelijk normaal leven leiden.
Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.
In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.
Dystocia staat voor 'moeilijke geboorte'. Dit kan zowel door de grootte van de pup als door afwijkingen bij moeder komen. Als dit gebeurt, moet er ingegrepen worden door fokker of soms zelfs de dierenarts.
De Chihuahua kan in 2 vachttypen voorkomen: kortharig of langharig. De kleuren waarin de Chihuahua kan voorkomt zijn uiteenlopend. De vacht van de kortharige vergt nauwelijks onderhoud en heeft eens in de zoveel tijd een borstelbeurt nodig om losse haren te verwijderen. De langharige vraagt om iets meer vachtverzorging en heeft een wekelijkse borstelbeurt nodig.
In het algemeen moet je regelmatig de nagels knippen en dagelijks de ogen schoonmaken. Ook is het belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met tandenpoetsen. Ze hebben namelijk aanleg voor het ontwikkelen van gebitsproblemen. Door regelmatig de tanden te poetsen van je hond, kan je de vorming van tandsteen en tandvleesontstekingen voorkomen.
Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.
Veel chihuahua's zijn dol op kinderen, maar de combinatie van een kleine hond en een jong kind gaat niet altijd goed. Een chihuahua kan uit de handen van een kind springen en zichzelf verwonden als hij niet goed wordt vastgehouden. Bovendien zal hij niet aarzelen om zichzelf te verdedigen als hij hardhandig wordt aangepakt. Chihuahua's doen het daarom beter in gezinnen met rustige, oudere kinderen die begrijpen hoe ze met hen moeten omgaan.
Zelfs wanneer je geen kinderen hebt, moet je je Chihuahua altijd aan kinderen blootstellen wanneer hij nog jong is. Zo zorg je ervoor dat hij niet bang voor ze zal zijn als hij ze later in zijn leven tegenkomt. Zorg er wel voor dat je ook dan voldoende toezicht houdt.
Chihuahua's kunnen goed overweg met andere huisdieren in het gezin, inclusief katten, als ze op jonge leeftijd worden geïntroduceerd. Let wel op: de onverschrokken Chihuahua zal vaak baas zijn over honden die veel groter zijn dan hij en dat kan soms problemen veroorzaken.
Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:
wekelijks
Weinig
Gemiddelde levensverwachting: 13-15 jaar
Houden van aandacht - Neiging tot veel blaffen - Kleine hondjes