Dalmatische Hond | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Dalmatische Hond

Actief - Vrolijk - Eigenwijs - Slim

Dalmatier rasdetail
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-16 jaar

Kenmerken

Behoeft veel beweging - Consequente opvoeding nodig - Kunnen veel verharen

Op zoek naar een Dalmatische Hond pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Dalmatische Hond

De Dalmatische Hond heeft een erg fijn karakter. Ze zijn erg intelligent. Daarom willen ze voldoende mentaal en fysiek uitgedaagd worden. Ze zijn erg actief en moeten genoeg uitgelaten worden om niet destructief te worden door verveling. Ook houden ze er erg van om te spelen. De Dalmatische Hond heeft gevoel voor humor en zal proberen je aan het lachen te maken. Ze zijn erg alert en geïnteresseerd in alles wat er gebeurt om zich heen.

Aandachtspunten

  • Dalmatiërs hebben dagelijks genoeg beweging en uitdaging nodig om niet destructief in huis te worden.
  • Dalmatiërs staan erom bekend dat ze veel verharen. Een wekelijkse borstelbeurt is nodig om de vachtverzorging op peil te houden.
  • Aangezien de Dalmatiër koppig kan zijn, is training een vereiste. De training moet consistent en vriendelijk zijn, zodat je hond goede manieren aangeleerd krijgt.
  • De Dalmatiër kan niet goed alleen zijn. Hij is het liefst bij alle familie-activiteiten en houdt echt van de aandacht.
  • Met een vroege socialisatie kan de Dalmatiër goed overweg met huisdieren en kinderen. Wel is het van belang te weten dat dit ras erg uitbundig en actief is, wat met kleine kinderen een probleem kan zijn.

De beste eigenaar voor de Dalmatische Hond

De beste eigenaar voor de Dalmatische Hond is iemand die ervaring heeft met honden. Ze kunnen erg eigenwijs zijn bij het leerproces. Daarom moet je goed weten wat je moet doen. Het is belangrijk dat je de hond vanaf jonge leeftijd goed socialiseert. Bij de training van de Dalmatische Hond is het belangrijk dat je positief blijft coachen. Denk hierbij aan voedselbeloningen, complimenten en spelen. Met de goede training, discipline en genoeg liefde is de Dalmatische Hond de perfecte toevoeging voor je familie.


Voorkomende erfelijke aandoeningen Dalmatische Hond

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Aangeboren doofheid aan een of beide oren doordat de gehoorbotjes in het middenoor zijn aangetast. Deze aanboren vorm van doofheid wordt vooral in dieren gezien met veel wit in de vacht en blauwe ogen. Middels een BAER-test kan de hond op doofheid worden gecontroleerd.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Deze huidaandoening bij de Dalmatische hond uit zich door een bronzige verkleuring van de huid en wordt gerelateerd aan de overmatige urinezuurproductie bij dit hondenras. De aandoening is goed te behandelen met shampoo en medicatie of door het geven van een speciaal dieet.

Dit is een aandoening aan het hart waarbij de hartspier uitrekt. Het hart krijgt hierdoor uiteindelijk steeds meer moeite met het rondpompen van het bloed. In een vroeg stadium kan de achteruitgang van de hartspier nog worden vertraagd met medicatie.

Stenen die in de urinewegen worden gevormd doordat er in de lever minder urinezuur wordt afgebroken. Deze stenen kunnen pijn of irritatie geven of ergens in de urinewegen vastlopen.

Een aandoening waarbij de zenuwen op meerder plaatsen in het lichaam zijn aangetast waardoor verlamming optreedt. Onder andere bij het strottenhoofd wat leidt tot ademhalingsproblemen. Deze aandoening is ongeneesbaar en heeft daarom de dood tot gevolg.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Dalmatische Hond is kort en fijn om aan te raken. De bovenkant van het hoofd voelt bijna als fluweel. De basiskleur van de Dalmatische Hond is wit met zwarte of bruine ronde vlekken. De puppy's worden geboren met een puur witte vacht. Naarmate ze ouder worden ontstaan de vlekken in de vacht. De vachtverzorging van de Dalmatische Hond is niet ingewikkeld. Het is belangrijk om de hond elke week een keer te borstelen om de dode haren te verwijderen.

De Dalmatische Hond met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

Ieder kind herkent natuurlijk een Dalmatiër aan zijn uiterlijk. Gelukkig is hij een geweldig speelmaatje voor oudere kinderen, omdat hij ontzettend actief en enthousiast is. Voor kleinere kinderen kan dit ras wat te uitbundig zijn.

Als de socialisatie vroeg en goed is, kunnen Dalmatiërs goed overweg met andere huisdieren, zoals honden en katten.

Op zoek naar een Dalmatische Hond pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-16 jaar

Kenmerken

Behoeft veel beweging - Consequente opvoeding nodig - Kunnen veel verharen

Op zoek naar een Dalmatische Hond pup?
Bekijk fokkers