Af en toe
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 10-15 jaar
Extra borstelbeurt in de rui - Veel behoefte aan beweging - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig
De Deens-Zweedse Boerderijhond is een energieke, vriendelijke en leergierige hond. Opmerkelijk aan deze hond is zijn intelligentie. Door hun waakse verleden, is de Deens-Zweedse Boerderijhond tegenwoordig nog steeds in te zetten als waakhond. Ze hebben scherpe zintuigen en zullen snel beginnen met blaffen wanneer er gevaar dreigt. Hoewel de Deens-Zweedse Boerderijhond qua uiterlijk lijkt op een Terriër, heeft hij niet de ongewenste eigenschappen meegekregen waarmee de Terriërs vaak worden geassocieerd. Daarbij komt wel dat wanneer er niet voldoende aan zijn behoeftes wordt voldaan, dat deze hond wel ongewenst gedrag, zoals het stuk maken van spullen in huis, kan gaan vertonen.
De Deens-Zweedse Boerderijhond heeft een enorm leergierig karakter waardoor je hem ongeveer alles kan aanleren. Ook voor de minder ervaren hondeneigenaar, is de Deens-Zweedse Boerderij hierdoor geschikt. Bij deze hond geeft een kalme, positieve en consistente training het meeste resultaat. Ze zijn erg gehoorzaam. Verder heeft deze hond veel beweging nodig. Buiten de dagelijkse rondes, is het ook belangrijk genoeg te spelen of andere hondensporten/spelletjes met hem uit te voeren. De beste eigenaar voor de Deens-Zweedse Boerderijhond is dus iemand die genoeg tijd en zin heeft om lekker met de hond aan de slag te gaan en op pad te gaan.
Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.
Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.
De Deens-Zweedse Boerderijhond vereist minimale vachtverzorging. Af en toe de vacht doorkammen om dode haren te verwijderen is voldoende voor dit ras. Wel bevindt deze hond zich tweemaal per jaar in de ruiperiode. In deze periodes verhaart deze hond. Het is aan te raden de vacht tijdens deze periode vaker door te kammen.
De Deens-Zweedse Boerderijhond komt voor in de volgende vachtkleuren: driekleurig, zwart-wit en bruin-wit.
Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Deens-Zweedse Boerdrijhond is zeer geschikt om te leven met kinderen en andere honden of huisdieren. Wel is het belangrijk dat er voorzichtig wordt gedaan met kleine huisdieren, aangezien de Boerderijhond deze kan aanzien als prooi. Dit kan je voorkomen door de hond van jongs af aan al kennis te laten maken met kleinere dieren.
Af en toe
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 10-15 jaar
Extra borstelbeurt in de rui - Veel behoefte aan beweging - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig