Alles wat je moet weten over de Pomeriaan | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Pomeriaan

Extravert - Pittig - Gezellig - Liefdevol

Dwergkeeshond 2
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Luidruchtig met blaffen - Niet graag alleen - Consequente opvoeding nodig

Op zoek naar een Pomeriaan pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Pomeriaan

De Pomeriaan is slim en levendig. Deze hond vindt het erg leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Hoewel hij soms denkt dat hij een stuk groter is dan hij is, laat hem grotere honden niet uitdagen in zijn verkeerde overtuiging dat hij hun grootte heeft. Dwergkezen worden gemiddeld tussen de 15 en 18 cm. Ze wegen gemiddeld tussen de 1 en 4 kg.

Pomeriaantjes zijn alert en nieuwsgierig en zijn uitstekende waakhonden en blaffen naar alles wat ongewoon is. Leer ze echter om op commando te stoppen met blaffen, anders gaan ze de hele dag door. Het temperament van de Dwergkeeshond wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Pups met een mooi temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden.

Aandachtspunten

  • De Pomeriaan is vaak wantrouwend tegenover vreemden en kunnen veel blaffen.
  • De Pomeriaan kan soms lastig zindelijk te maken zijn. Goede benchtraining is aan te raden.
  • Hitte en hoge luchtvochtigheid kunnen ervoor zorgen dat uw Dwergkees oververhit raakt en mogelijk een zonnesteek krijgt. Als je Pom buiten is, let dan goed op tekenen van oververhitting en breng hem onmiddellijk naar binnen. Het zijn beslist huishonden. Ze mogen niet buiten worden gehouden.
  • Hoewel de Pomeriaan goed zijn met kinderen, zijn ze vanwege hun kleine formaat geen goede keuze voor zeer jonge of zeer actieve kinderen. Laat kleine kinderen en je hond nooit zonder toezicht spelen.
  • Omdat ze zo klein zijn, kunnen Pomeriaantjes als prooi worden gezien door uilen, adelaars, haviken en andere wilde dieren. Laat ze nooit zonder toezicht buiten en wees waakzaam als er roofvogels bij jou in de buurt zijn.
  • Hoewel ze klein zijn, lijken Dwergkezen dat niet te beseffen en kunnen ze een "grote hond" -houding hebben. Dit kan rampzalig zijn wanneer ze besluiten een grotere hond te achtervolgen waarvan ze denken dat die hun territorium binnendringt, of als ze van een hoge plaats springen. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je kleintje zichzelf geen kwaad doet, omdat hij zich niet bewust is van zijn eigen beperkingen.
  • Wanneer je Pomeriaan oud wordt, kan hij kale plekken krijgen in zijn mooie vacht.

De beste eigenaar voor de Pomeriaan

De Pomeriaan is klein van stuk, maar heeft een enorme hoeveelheid aan energie en je zult hem dan ook altijd in beweging zien. Als hij zijn rustmomentje heeft, dan komt hij graag bij jou op schoot liggen. Door hun felle en luidruchtige karakter is het erg belangrijk dat de eigenaar al vroeg begint met trainen. Ze zijn slim en leergierig, waardoor ze goed op te voeden zijn. Let erop dat de trainingssessie niet te lang duren, want de Pomeriaan heeft een korte spanningsboog. Begin direct met het afleren van overmatig blaffen, anders zal de dwergkees zich de hele dag door laten horen. De Dwergkees kan van nature een beetje wantrouwend zijn, waardoor vroege socialisatie met andere mensen en huisdieren belangrijk is. Wanneer je de Pomeriaan goed opvoedt en socialiseert is het een trouwe harige vriend voor elk type huishouden.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Pomeriaan

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Chiari malformatie wordt veroorzaakt door de combinatie van een te kleine schedel en een te groot achterhoofdsgat. Een deel van de kleine hersenen en hersenstam worden daardoor naar buiten gedrukt. Het achterhoofdsgat en daarmee de afvoer van hersenvloeistof raakt geblokkeerd. De druk stijgt en er kunnen holtes in de hersenen en ruggenmerg ontstaan, dit is de syringomyelie. De aandoening is erg pijnlijk en gaat vaak gepaard met neurologische verschijnselen zoals het loos krabben naar de kop. Behandeling is niet mogelijk, maar er kan wel ondersteunende medicatie worden gegeven.

Dit syndroom wordt veroorzaakt door een te stompe of korte schedel (brachycefaal). Door gebrek aan ruimte in de kop wordt de ademhaling belemmerd. Dit kan komen door een relatief te lang zacht gehemelte, afwijkend strottenhoofd, te nauwe luchtpijp en te kleine openingen van de neusgaten. Er treden er benauwdheidsklachten op wat zich kan uiten in een snurkend geluid, verminderd uithoudingsvermogen, kokhalsneigingen, onrustige slaap, flauwtes en blauwe slijmvliezen. Als de benauwdheid ernstige vormen aanneemt is een operatie aan het gehemelte of neusgaten noodzakelijk. De prognose is gunstig afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Een aandoening die bij kleinere hondenrassen op middelbare leeftijd kan voorkomen. Door slijtage van de stevige kraakbeenringen raakt de luchtpijp afgeplat en krijgt de hond een droge en harde hoest. In de loop van de tijd zal de ernst van de hoest, met name bij inspanning, toenemen en uiteindelijk raakt de hond steeds benauwder. De aandoening kan worden vastgesteld door röntgenfoto's te maken van de borstkas.

Bij een open fontanel is de schedel niet volledig gesloten en de hersenen zijn daardoor extra kwetsbaar. De aandoening komt vooral voor bij kleine hondenrassen.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Dit is een van de meest voorkomende aangeboren hartaandoeningen bij de hond. Normaliter sluit de ductus arteriosis vlak na de geboorte, maar bij deze afwijking gebeurt dat niet, waardoor de bloedstroom in het hart niet goed verloopt. Het hart moet harder pompen en dit leidt tot hartfalen. De ductus arteriosis kan met een specialistische ingreep worden gesloten mits het hart nog niet te ver is aangedaan.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Pomeriaan verharen niet erg veel. Dit zorgt er wel voor dat de dode haren achterblijven in de vacht. Wekelijkse verzorging van de vacht, door middel van het uitkammen van de vacht, is bij deze hond dus noodzakelijk. Het is belangrijk dat het ontstaan van klitten wordt voorkomen. Het wassen of trimmen van de vacht is niet noodzakelijk, maar wel fijn om de vacht van de Dwergkeeshond mooi zacht te houden. De Dwergkeeshond komt in veel verschillende kleuren voor. De voornaamste kleuren waarin de Dwergkeeshond wordt gezien zijn wolfsgrijs, zwart, bruin, wit, bont en oranje.

De Pomeriaan met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De gedurfde en actieve Dwergkees houdt van spelen, maar hij is het meest geschikt voor een huis met oudere kinderen die voorzichtig met hem omgaan. Sommige fokkers weigeren om goede redenen pups te verkopen aan huizen met zeer jonge kinderen. De Dwergkees raakt maar al te makkelijk gewond wanneer een onhandig kind op hem stapt.

Dwergkezen kunnen goed overweg met katten en andere dieren, vooral als ze ermee zijn grootgebracht. Bescherm ze tegen grotere honden. Ze realiseren zich niet hoe klein ze zijn en ze zijn niet bang om grotere honden uit te dagen.

Op zoek naar een Pomeriaan pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Luidruchtig met blaffen - Niet graag alleen - Consequente opvoeding nodig

Op zoek naar een Pomeriaan pup?
Bekijk fokkers