Dwergkeeshond

Extravert - Pittig - Gezellig - Liefdevol

Aandachtspunten

  • Uit nieuw onderzoek is gebleken dat veel Dwergkeeshondjes lijden aan Chiari-like malformatie en Syringomyelie. Bij deze aandoeningen zijn de hersenen eigenlijk te groot voor het hoofd of kunnen de hersenen aan de achterkant van het hoofd naar de rug. Je kunt je voorstellen dat je (toekomstige) Dwergkees hierdoor veel pijn heeft.
  • Een gezondere Dwergkeeshond is niet extreem klein, heeft niet een te klein hoofd en hun oogjes puilen niet uit. Ook moet de lengte van de snuit voldoende zijn. Vraag de fokker of hij/zij hier rekening mee houdt.
  • Het is extreem onverstandig om een Dwergkees te zoeken die toy, teacup of mini achter zijn naam heeft staan. Een 'normale' Dwergkees is al klein genoeg. Lees hier meer.
  • Dwergkeeshonden zijn vaak wantrouwend tegenover vreemden en kunnen veel blaffen.
  • De Dwergkeeshond kan soms lastig zindelijk te maken zijn. Goede benchtraining is aan te raden.
  • Hitte en hoge luchtvochtigheid kunnen ervoor zorgen dat jouw Dwergkeeshond oververhit raakt en mogelijk een zonnesteek krijgt. Als jouw Dwergkeeshond buiten is, let dan goed op tekenen van oververhitting en breng hem onmiddellijk naar binnen. Het zijn beslist huishonden. Ze mogen niet buiten worden gehouden.
  • Hoewel Dwergkezen goed zijn met kinderen, zijn ze vanwege hun kleine formaat geen goede keuze voor zeer jonge of zeer actieve kinderen. Laat kleine kinderen en je hond nooit zonder toezicht spelen.
  • Omdat ze zo klein zijn, kunnen Dwergkezen als prooi worden gezien door uilen, adelaars, haviken en andere wilde dieren. Laat ze nooit zonder toezicht buiten en wees waakzaam als er roofvogels bij jou in de buurt zijn.
  • Hoewel ze klein zijn, lijken Dwergkezen dat niet te beseffen en kunnen ze een "grote hond-houding" hebben. Dit kan gevaarlijk zijn wanneer ze besluiten een grotere hond te achtervolgen waarvan ze denken dat die hun territorium binnendringt of als ze van een hoge plaats springen. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je kleintje zichzelf geen kwaad doet, omdat hij zich niet bewust is van zijn eigen beperkingen.
  • Wanneer je Dwergkeeshond oud wordt, kan hij kale plekken krijgen in zijn mooie vacht.

Persoonlijkheid

De extraverte Dwergkees is slim en levendig. Hij vindt het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en kan goed overweg met andere dieren. Hoewel hij soms denkt dat hij een stuk groter is dan hij is. Laat hem grotere honden niet uitdagen in zijn verkeerde overtuiging dat hij hun grootte heeft. Dwergkezen zijn alert en nieuwsgierig en zijn uitstekende waakhonden en blaffen naar alles wat ongewoon is. Leer ze echter om op commando te stoppen met blaffen, anders gaan ze de hele dag door.

Het temperament van de Dwergkeeshond wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Pups met een mooi temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Zoals elke hond hebben Dwergkezen vroege socialisatie nodig door blootstelling aan veel verschillende mensen en bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat je pup opgroeit tot een lieve hond.

Hem inschrijven voor een puppycursus is een goed begin. Regelmatig visite uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, naar winkels waar honden zijn toegestaan ​​en op een ontspannen wandeling, zal hem ook helpen zijn sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Gezondheid

Veel voorkomende erfelijke aandoeningen bij dit ras:

Patella luxatie (losse knieschijf)
Epilepsie
Allergie
Oogproblemen
Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)
Ziekte van Legg-Perthes (misvorming van heupgewrichtskogel),
Ingestorte luchtpijp
Gebitsproblemen
Juveniele nierdysplasie (JRD)
Blaasproblemen
Chiari-like malformatie

Kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De gedurfde en actieve Dwergkees houdt van spelen, maar hij is het meest geschikt voor een huishouden met oudere kinderen die voorzichtig met hem omgaan. Sommige fokkers weigeren om die redenen pups te verkopen aan huizen met zeer jonge kinderen. De Dwergkeeshond raakt maar al te makkelijk gewond wanneer een onhandig kind op hem stapt.

Dwergkezen kunnen goed overweg met katten en andere dieren, vooral als ze ermee zijn grootgebracht. Bescherm ze tegen grotere honden. Ze realiseren zich niet hoe klein ze zijn en zijn daarom niet bang om grotere honden uit te dagen.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

comb
Vachtverzorging

dagelijks

ball
Beweging

Veel

comb
Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

ball
Kenmerken

Luidruchtig met blaffen - Niet graag alleen - Consequente opvoeding nodig

Relevante artikelen

Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

31613074722