Épagneul Breton | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Epagneul Breton

Aanhankelijk - Gevoelig - Intelligent - Energiek

Epagneul Rassen detail
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13-15 jaar

Kenmerken

Behoeft werk - Veel aandacht nodig - Kan last hebben van verlatingsangst

Op zoek naar een Epagneul Breton pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Epagneul Breton

Epagneuls zijn vrolijke, zachtaardige en betrouwbare honden. Ze zijn levendig, enorm energiek en hebben een grote passie voor jagen. Dit in combinatie met hun nieuwsgierigheid, maakt het dat ze altijd op zoek zijn naar vogels en ander wild. Naast hun goed ontwikkelde jacht- en reukvermogen, zijn ze ook erg slim. Daarom hebben ze naast veel beweging ook genoeg mentale stimulatie nodig. De Epagneul is erg gevoelig, daarom moet er nooit met harde hand worden gewerkt in de training. Het is wel belangrijk dat de eigenaar consequent is.

Wanneer de Epagneul voldoende uitdaging, beweging en werk krijgt is hij een geweldige gezinshond en kan hij goed met (grotere) kinderen. Wanneer hij zich verveelt kan hij onstuimig worden en dingen gaan vernielen. Het is geen geschikte hond om in de stad te wonen, hij geeft de voorkeur aan een meer landelijke omgeving.

Aandachtspunten

  • Epagneuls zijn honden met een hoge energie. Ze hebben elke dag minstens een uur intensieve lichaamsbeweging nodig. Zonder voldoende lichaamsbeweging kan uw Epagneul neurotisch en destructief worden.
  • Epagneuls zijn slim en hebben zowel mentale stimulatie als lichaamsbeweging nodig. Training voor hondensporten is een geweldige manier om hierin te voorzien.
  • Epagneuls reageren niet goed op een harde behandeling. Wees zachtaardig en consistent, maar standvastig - laat ze niet het huishouden leiden.
  • Epagneuls zijn mensgericht en houdt er niet van om voor langere tijd alleen gelaten te worden zonder iets om hen bezig te houden. Als u buitenshuis werkt, kunt u overwegen om twee Brittanys te krijgen om elkaar gezelschap te houden.
  • Hoewel ze vriendelijk zijn en net als kinderen, is het niet aan te raden om uw kleine kinderen zonder toezicht met uw Bretagne te laten spelen. Uw Bretagne heeft zoveel energie en enthousiasme dat hij uw kind per ongeluk kan verwonden.

De beste eigenaar voor de Epagneul Breton

De eigenaar van de Epagneul Breton moet over veel energie beschikken, dat heeft deze hond namelijk ook. Deze speurneus is erg slim en leergierig, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn. Het zijn echte jagers en een goede gehoorzaamheidstraining is op jonge leeftijd al belangrijk. De eigenaar moet de Breton ook mentaal uitdagen door bijvoorbeeld speurspellen of jachttrainingen met hem te gaan doen. Anders kan hij zich snel gaan vervelen. Als de Breton voldoende wordt uitgedaagd, dan is het een ideale gezinshond. Hij is namelijk dol op knuffelen en alle aandacht die hij van iedereen kan krijgen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Epagneul Breton

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Epagneul Breton is glad tot golvend met een middellange lengte. Hij komt in verschillende kleuren voor: oranje en wit, lever en wit, zwart en wit, bont of schimmel. De vacht is vrij dun en heeft daarom nauwelijks onderhoud nodig. Alleen een wekelijkse borstelbeurt is al voldoende.

De Epagneul Breton met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Epagneuls zijn een goede keuze voor een gezin met actieve kinderen, maar hun energieniveau kan overweldigend zijn voor kleine kinderen.

Epagneuls genieten van het gezelschap van andere honden en kunnen ook goed overweg met katten, vooral als ze op jonge leeftijd al worden geïntroduceerd. Door hun goed ontwikkelde jachtinstinct is het belangrijk om altijd een oogje in het zeil te houden als de Epagneul in de buurt van kleine huisdieren is.

Op zoek naar een Epagneul Breton pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13-15 jaar

Kenmerken

Behoeft werk - Veel aandacht nodig - Kan last hebben van verlatingsangst

Op zoek naar een Epagneul Breton pup?
Bekijk fokkers