Foxterriër | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Foxterriër

Alert - Zelfverzekerd - Energiek - Krachtig

Foxterrier
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-14 jaar

Kenmerken

Voldoende training en socialisatie nodig, Sommige zijn zeer vocaal

Op zoek naar een Foxterriër pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Foxterriër

De Foxterriër is een krachtige, zelfstandige hond en behoeft een eigenaar die daartegen opgewassen is. Ze vereisen veel beweging door hun energieke karakter. Zowel binnen als buiten is deze hond altijd lekker bezig. Wanneer er niet aan deze behoefte wordt voldaan, kan de Foxterriër ongewenst gedrag gaan vertonen in de vorm van blaffen, graven of achtervolgen. Deze hond is erg aanhankelijk en wordt het liefst overal bij betrokken wat het gezin gaat doen. Hij is erg nieuwsgierig. Ze willen altijd weten wat er gebeurd en zijn geboren hoveniers. Het heeft geen nut bloembollen te plaatsen met een Foxterriër in de buurt. De kans is groot dat hij ze opgraaft en weer netjes naar je toe komt brengen.

Aandachtspunten

  • De Foxterriër heeft een sterk ontwikkeld jachtinstinct en zal gauw achter bewegende dingen aangaan. Daarnaast kunnen ze erg goed graven en springen, waardoor ze nog wel eens de neiging hebben om te ontsnappen. Je kunt ze daarom beter alleen los laten lopen in een goed omheinde omgeving.
  • De Foxterriër is een echte liefhebber van eten. Ze kunnen soms gulzig zijn en daardoor overgewicht krijgen.
  • Hoewel de Foxterriër vriendelijk is naar zijn gezin, kunnen reuen soms intolerant zijn naar andere reuen. Door hun zelfverzekerde houding kan dit nog weleens uitlopen op een gevecht, houd de Foxterriër daarom liever aangelijnd.
  • De Foxterriër kan behoorlijk veel blaffen. Dit zal verergeren wanneer hij zich verveelt of alleen wordt gelaten. Het is aan te raden om de hond te trainen op commando te stoppen met blaffen.

De beste eigenaar voor de Foxterriër

De Foxterriër heeft sterke instincten en een echte eigen wil. Hierom is het van belang dat de toekomstige eigenaar van dit hondenras een consequente en duidelijke training aanhoudt. Wel heeft deze hond tegelijkertijd meer baat bij een zachtaardige training. Het hard straffen van de Foxterriër zal dus een averechtse werking hebben. Wel is deze hond erg intelligent waardoor ze commando's en andere trucjes snel onder de knie zullen hebben.

Vanwege de enorme energie waarover Foxterriërs beschikken is de beste eigenaar voor deze hond iemand met veel tijd, geduld en die sterk in zijn of haar schoenen staat.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Foxterriër

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Bij het Wobbler Syndroom is de structuur van de wervels in de hals afwijkend. Hierdoor ontstaat er druk op het ruggenmerg met het gevolg dat de hond coördinatieproblemen krijgt. Er kan een specialistische operatie worden uitgevoerd om de wervels te stabiliseren, maar de prognose blijft gereserveerd.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Bij voedselallergie vertoont de hond een allergische reactie op meestal een van de dierlijke eiwitbronnen in het voer. Met name rund, kip, zuivel en eieren blijken een reactie uit te lokken wat zich uit in huidklachten. Hierbij zijn jeuk en roodheid van de pootjes, oksels, liezen en oren de meest voorkomende symptomen. De diagnose kan worden gesteld door de hond op een eliminatiedieet te zetten. Als voedselallergie is vastgesteld, zal de hond levenslang op een aangepast dieet moeten.

Een aangeboren afwijking waarbij de urineleiders tussen de nieren en blaas verkeerd zijn aangelegd. Vaak zie je problemen van incontinentie of (terugkerende) blaasontsteking. Het probleem kan worden verholpen door een specialistische chirurgische ingreep.

Een aandoening van de kleine hersenen die leidt tot verstoring van het evenwicht, coördinatie en beweging. Dit komt meestal op jonge leeftijd al tot uiting. Bij de Jack Russel komt er ook een langzame vorm voor, waarbij langzaam de witte stof wordt aangetast en de neurologische verschijnselen pas op latere leeftijd optreden. Vaak kunnen de dieren uiteindelijk helemaal niet meer lopen. Voor de Jack Russel is er een DNA-test beschikbaar.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Foxterriër komt voor in twee verschillende soorten vacht: de draadhaar en de gladhaar. De gladharige Foxterriër vereist minder vachtverzorging dan de draadharige. Voor de gladharige hond is het wekelijks borstelen van de vacht voldoende. De draadharige Foxterriër daarentegen vereist daarnaast ook nog vier keer per jaar een bezoek aan een professionele trimsalon. Het trimmen van deze hond gebeurt met de hand of met een trimmer. LET OP! Deze hond mag absoluut niet geschoren of geknipt worden.

Een verschil tussen de gladharige en draadharige Foxterriër is dat de gladharige tweemaal per jaar in een verharingsperiode zit. De draadharige verhaart niet tot weinig. De gladharige hond komt voor in de kleuren wit, gestroomd, rood, leverkleurig of leiblauw. Hierin moet de witte kleur overheersen. De draadharige hond komt voor in de kleuren wit, driekleurig, zwart-wit, wit & tan.

De Foxterriër met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Door hun sterk ontwikkelde jachtinstinct en soms ruwe spel zijn kleine kinderen minder geschikt voor de omgang met de Foxterriër. Met oudere kinderen zal de Foxterriër graag spelen en ze zullen gauw enthousiast worden van de drukte die kinderen met zich mee kunnen brengen. Houd er wel rekening mee dat dit ras soms beschermend kan zijn over zijn voer en speelgoed.

Als de Foxterriër een goede socialisatie heeft gehad met andere huisdieren, kunnen ze hier over het algemeen goed mee opschieten. Met andere, onbekende honden kan dit ras niet altijd even goed overweg, daarom is het aan te raden de hond aangelijnd te houden tijdens wandelingen. Een goede socialisatie vanaf jongs af aan met andere honden is essentieel om agressie te voorkomen. Het is niet verstandig om dit ras in de buurt te hebben van kleinere huisdieren zoals hamsters, cavia’s en konijnen, omdat deze nog weleens ten prooi kunnen vallen aan het jachtinstinct van de Foxterriër.

Op zoek naar een Foxterriër pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-14 jaar

Kenmerken

Voldoende training en socialisatie nodig, Sommige zijn zeer vocaal

Op zoek naar een Foxterriër pup?
Bekijk fokkers