Alles wat je moet weten over de Franse Bulldog | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Franse Bulldog

Vrolijk - Speels - Aanhankelijk - Eigenwijs

Franse bulldog
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Weinig

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11 jaar

Kenmerken

Niet graag alleen - Gevoelig voor stemmingen

Op zoek naar een Franse Bulldog pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Franse Bulldog

De Franse Bulldog is klein van stuk, maar heeft een groots karakter en laat graag alle mensen van hem houden. De combinatie van zijn vrolijke speelse karakter met zijn clownsachtige kop, maken hem erg aantrekkelijk. De Franse Bul heeft een gevoelige kant en kan daarom niet goed tegen stemmingswisselingen in huis. Ze zijn slim en een tikkeltje eigenwijs. Laat je daarom niet in de maling nemen door je Bul. Omdat de Franse Bulldog een erg aanhankelijk karakter heeft, wordt hij niet graag alleen gelaten. Train hem van jongs af aan al hierin om verlatingsangst te voorkomen.

Aandachtspunten

  • Franse Bulldogs hebben niet heel veel beweging, maar let er wel op dat ze voldoende bewegen. Ze hebben aanleg om dik te worden.
  • Pas op bij extreme hitte, de Franse Bulldog kan dan meer moeite hebben met zijn ademhaling.
  • Franse Bulldogs eisen graag alle aandacht op. Zorg ervoor dat je hier niet teveel aan toegeeft, anders zullen ze je hele leven gaan bepalen.
  • Sommige Franse Bulldogs kunnen een waaks karakter hebben en blaffen als bezoek aan de deur komt.
  • De Franse Bulldog is erg gericht op zijn eigenaren. Train daarom op tijd om alleen thuis te kunnen zijn, anders zullen ze verlatingsangst ontwikkelen.
  • De Franse Bulldog kent vele gezondheidsrisico's, waarbij zijn korte snuit en daarmee benauwdheid de belangrijkste is. Koop daarom altijd een pup bij een fokker die volgens de nieuwe richtlijnen met het fokken van kortsnuitigen werkt.

De beste eigenaar voor de Franse Bulldog

De Franse Bulldog is geschikt voor veel typen huishoudens. Hij voelt zich thuis bij zowel jong als oud. Je kan hem goed vermaken met een leuke wandeling of een actief (bal)spelletje. Dit ras heeft niet extreem veel beweging nodig, maar let er wel op dat hij genoeg beweegt om te voorkomen dat hij overgewicht krijgt. Bij extreme hitte kan het het sneller benauwd krijgen.

Tijdens de opvoeding van je Bul moet je consequent en duidelijk zijn. Beloon hem uitbundig als hij iets goeds doet. Hij kan van nature iets ongehoorzaam zijn en zijn eigen plan verzinnen. Laat je niet door hem in de maling nemen. Het gevoelige karakter van de Franse Bul maakt hem gevoelig voor stemverheffing.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Franse Bulldog

Dit syndroom wordt veroorzaakt door een te stompe of korte schedel (brachycefaal). Door gebrek aan ruimte in de kop wordt de ademhaling belemmerd. Dit kan komen door een relatief te lang zacht gehemelte, afwijkend strottenhoofd, te nauwe luchtpijp en te kleine openingen van de neusgaten. Er treden er benauwdheidsklachten op wat zich kan uiten in een snurkend geluid, verminderd uithoudingsvermogen, kokhalsneigingen, onrustige slaap, flauwtes en blauwe slijmvliezen. Als de benauwdheid ernstige vormen aanneemt is een operatie aan het gehemelte of neusgaten noodzakelijk. De prognose is gunstig afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Bij voedselallergie vertoont de hond een allergische reactie op meestal een van de dierlijke eiwitbronnen in het voer. Met name rund, kip, zuivel en eieren blijken een reactie uit te lokken wat zich uit in huidklachten. Hierbij zijn jeuk en roodheid van de pootjes, oksels, liezen en oren de meest voorkomende symptomen. De diagnose kan worden gesteld door de hond op een eliminatiedieet te zetten. Als voedselallergie is vastgesteld, zal de hond levenslang op een aangepast dieet moeten.

Door deze aandoening zijn er wervels verkeerd ontwikkeld, in een driehoekvorm. Hierdoor komt er meer druk op het ruggenmerg, wat weer tot rugpijn kan leiden. Deze aandoening kan alleen worden verholpen met een operatie.

Bij de hernia nucleus pulposus raakt de tussenwervelschijf aangedaan en kan de kern ervan uitsteken richting het ruggenmerg. Hierdoor kunnen de zenuwen bekneld raken wat zich uit in pijn en verlammingsverschijnselen bij de hond. De hernia kan in de rug of nek voorkomen. In milde gevallen kan rust en pijnstilling voldoende zijn, maar soms de hernia worden geopereerd.

Een aangeboren afwijking waarbij de boven- en onderkaak niet netjes op elkaar aansluiten. Hierdoor kunnen tanden en kiezen schade geven aan het slijmvlies in de bek. Ook is er een grotere kans op de vorming van tandplak en tandsteen.

Sommige hondenrassen hebben als kenmerk overtollige huidplooien. Tussen deze plooien kan vocht en wrijving komen met infectie als gevolg. Het is belangrijk om de plooien schoon en droog te houden en in ernstige gevallen zullen ze operatief moeten worden verwijderd.

Bij een cherry eye raakt de traanklier in het derde ooglid (binnenste ooghoek) opgezwollen en begint deze uit te puilen. Door de zwelling raakt de traanbuis in de ooghoek verstopt en kan het traanvocht niet meer worden afgevoerd. De prolaps kan aan één of beide ogen voorkomen. De aandoening kan operatief worden verwijderd waarmee de prolaps in de meeste gevallen definitief is verholpen.

Een aangeboren hartaandoening waarbij de longslagader vernauwd is en het hart daardoor harder moet pompen. Dit kan leiden tot hartinfarctjes en hartritmestoornissen. Bij een ernstige vernauwing komt de hond vaak op jonge leeftijd te overlijden, bij een milde vernauwing kan de hond een redelijk normaal leven leiden.

Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Franse Bulldog heeft een korte gladde vacht. Hij kent drie kleurslagen: gestroomd, fawn en bont. De vacht heeft weinig verzorging nodig. Je kan hem tijdens de ruiperiode helpen door hem te borstelen met een rubberen borstel.

Verder is het belangrijk bij dit ras om de huidplooien regelmatig schoon te maken om infecties te voorkomen. Daarnaast hebben veel Franse Bulldogs last van een afwijkende gebitsstand. Poets daarom wekelijks de tanden van jouw Bul.

De Franse Bulldog met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Franse Bulldog is een geschikte gezinshond en kan goed overweg met kinderen. Zorg ervoor dat je van jongs af aan al leert hoe de Franse Bul moet omgaan met kinderen. Door zijn vrolijkheid en energie kan hij soms een beetje onstuimig worden.

Ook met andere dieren kan de Franse Bulldog goed samenwonen. Vooral als ze samen opgroeien, kunnen het dikke vrienden worden.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Franse Bulldog pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Weinig

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11 jaar

Kenmerken

Niet graag alleen - Gevoelig voor stemmingen

Op zoek naar een Franse Bulldog pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Franse Bulldog