Friese Stabij | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Friese Stabij

Zelfstandig - Onderzoekend - Vriendelijk - Aanhankelijk

Stabij rasdetail
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13-14 jaar

Kenmerken

Heeft een sterke Jachtpassie - Kan gevoelig zijn van aard

Op zoek naar een Friese Stabij pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Friese Stabij

De Stabijhoun of Friese Stabij is een vrolijke, slimme en eigenwijze gezinshond. Het is een rustige maar waakse hond, hij is erg aanhankelijk. De Stabijhoun is een echte Fries; hij wil soms even de kat uit de boom kijken, maar daarna heb je een vriend voor het leven.

Met zijn gevoelige en tikje eigenzinnige aard is het een hond die geen harde, maar wel een consequente opvoeding nodig heeft. In huis en op het erf is de Stabijhoun een rustige maar waakse hond. Hij slaat wel aan als hij iets hoort, maar hij blijft niet blaffen. In onbekende situaties kan de Stabijhoun in het begin gereserveerd zijn.

De Friese Stabij is een bonte hond in twee kleuren, zwart/wit en bruin/wit. De ideale schofthoogte voor reuen is 53cm en voor teven 49 cm. Het gewicht van de hond ligt ongeveer tussen de 20 en 25 kg.

Aandachtspunten

  • De Stabijhoun kan een sterke jachtpassie hebben en gaat daardoor weleens zijn neus achterna.
  • Bij onvoldoende en/of inconsequente begeleiding kan een Stabij zich tot een moeilijke en labiele hond ontwikkelen.
  • Stabijs hebben door hun zelfstandige aanleg de neiging vooral dingen te doen waar ze zelf het nut van inzien.
  • De Stabij werkt graag, de band die hiervoor nodig is, kan ontwikkeld worden door een rustige, vrolijke en afwisselende opvoeding te geven, waarbij consequente aanpak erg belangrijk is.

De beste eigenaar van de Friese Stabij

De Friese Stabij heeft een energieke consequente eigenaar nodig met veel geduld. De hond is niet moeilijk op te voeden. Mits je geen harde aanpak gebruikt, de stabij zal door de harde aanpak juist blokkeren en niet meer makkelijk zijn taken uitvoeren. Belonen van goed gedrag werkt het beste bij deze hond.

De Friese Stabij is een intelligente, gehoorzame hond die over het algemeen goed luistert, hierdoor is hij goed te trainen. De hond is soms wat eigenwijs, dus bepaald zelf of hij wel of niet wil luisteren daarom is wel een consequent baasje nodig. Als je dagelijks voldoende met de hond wandelt is hij in huis rustig.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Friese Stabij

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Dit is een van de meest voorkomende aangeboren hartaandoeningen bij de hond. Normaliter sluit de ductus arteriosis vlak na de geboorte, maar bij deze afwijking gebeurt dat niet, waardoor de bloedstroom in het hart niet goed verloopt. Het hart moet harder pompen en dit leidt tot hartfalen. De ductus arteriosis kan met een specialistische ingreep worden gesloten mits het hart nog niet te ver is aangedaan.

Hierbij is er een erfelijke afwijking in de grote hersenen aanwezig en komt uit tot uiting bij puppy's vanaf 6 weken leeftijd. De puppy's hebben moeite met hun bewegingen en lopen. Ze kunnen dwangmatig gedrag gaan vertonen en dan blijven hangen in bewegingspatronen zoals rondjes lopen. De prognose is erg ongunstig.

De Ziekte van Von Willebrand is een bloedstollingsziekte waardoor de hond last krijgt van (ernstige) bloedingen. Bij deze ziekte is er een tekort aan of defect van de stollingsfactor vWF. De stollingsfactor maakt een verbinding tussen bloedplaatjes en de bloedvatwand. Voor sommige rassen is een DNA-test beschikbaar.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Friese Stabij heeft een gemiddelde vacht, niet te lang en niet te dik. De hond verhaart twee keer per jaar, tijdens deze periode de hond wel goed borstelen. De Friese Stabij heeft verder weinig verzorging nodig. Af en toe borstelen, de lange haren bij de oren wegplukken de pootjes bij de tenen wegknippen is voldoende.

Kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Stabijs hebben de naam erg kindvriendelijk te zijn. Dat is wel waar, maar een Stabij zal wel degelijk ook zijn eigen grenzen aangeven. En juist doordat het honden zijn die erg aan hun eigen mensen hangen, geven ze die grenzen soms laat aan. Zorg er dus altijd voor dat een Stabij niet in een positie komt waarin hij niet weg kan. Op dat moment zal namelijk ook die lieve en verdraagzame Stabij snauwen.
Met andere honden kan hij doorgaans goed omgaan. Ook met andere huisdieren gaat het meestal goed, als hij er goed mee gesocialiseerd is. Kleine dieren kunnen echter zijn jachtinstinct opwekken, ook buiten.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Friese Stabij pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13-14 jaar

Kenmerken

Heeft een sterke Jachtpassie - Kan gevoelig zijn van aard

Op zoek naar een Friese Stabij pup?
Bekijk fokkers