Griffon Bruxellois | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Griffon Bruxellois

Aanhankelijk - Alert - Speels - Gevoelig

Griffon bruxellois
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Consequente maar vriendelijke opvoeding vereist - Niet graag alleen - Groot aanpassingsvermogen - Vereist minimale vachtverzorging

Op zoek naar een Griffon Bruxellois pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Griffon Bruxellois

De Griffon Bruxellois is een speelse en nieuwsgierige hond. Deze hond blijft vaak tot een oude leeftijd een speels karakter hebben. Ze hechten zich erg veel aan hun familie. Verder zijn ze ook graag in de buurt van mensen, wat ze erg aanhankelijk maakt. Het aanpassingsvermogen van deze hond is groot. Wel kunnen ze vervelend gedrag vertonen wanneer ze te lang alleen worden gelaten.

Aandachtspunten

  • In feite vormt de Griffon Bruxellois met de Griffon Belge en de Petit Brabançon één ras.
  • De vacht van de Griffon Bruxellois is ruwharig, warrig en hard.
  • Het zijn kleine honden, maar robuust genoeg voor een grote wandeling.
  • De Griffon Bruxellois past zich gemakkelijk aan aan het stadsleven, mits u ook de tijd neemt een spelletje met hem te spelen.

De beste eigenaar voor de Griffon Bruxellois

De Griffon Bruxellois vereist een consequente, maar vriendelijke opvoeding. Hard straffen zal bij deze hond enkel een averechtse werking hebben. De Griffon kan koppig zijn, maar is wel een snelle leerling. Het is een intelligente en gehoorzame hond. Deze honden zijn ook goed te trainen om mee te doen aan hondensporten. Ze zijn gevoelig voor de intonatie van de stem. Verder heeft de Griffon Bruxellois gemiddelde beweging nodig. De beste eigenaar voor deze hond is dus iemand die houdt van een vriend voor het leven en die lekker met de hond aan de slag gaat.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Griffon Bruxellois

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Dit syndroom wordt veroorzaakt door een te stompe of korte schedel (brachycefaal). Door gebrek aan ruimte in de kop wordt de ademhaling belemmerd. Dit kan komen door een relatief te lang zacht gehemelte, afwijkend strottenhoofd, te nauwe luchtpijp en te kleine openingen van de neusgaten. Er treden er benauwdheidsklachten op wat zich kan uiten in een snurkend geluid, verminderd uithoudingsvermogen, kokhalsneigingen, onrustige slaap, flauwtes en blauwe slijmvliezen. Als de benauwdheid ernstige vormen aanneemt is een operatie aan het gehemelte of neusgaten noodzakelijk. De prognose is gunstig afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.

Chiari malformatie wordt veroorzaakt door de combinatie van een te kleine schedel en een te groot achterhoofdsgat. Een deel van de kleine hersenen en hersenstam worden daardoor naar buiten gedrukt. Het achterhoofdsgat en daarmee de afvoer van hersenvloeistof raakt geblokkeerd. De druk stijgt en er kunnen holtes in de hersenen en ruggenmerg ontstaan, dit is de syringomyelie. De aandoening is erg pijnlijk en gaat vaak gepaard met neurologische verschijnselen zoals het loos krabben naar de kop. Behandeling is niet mogelijk, maar er kan wel ondersteunende medicatie worden gegeven.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Griffon Bruxellois vereist minimale vachtverzorging. Bij deze hond is het van belang dat de vacht drie keer per jaar geplukt wordt met uitzondering van het gezichtshaar. Verder verhaart deze hond bijna niet. Dit is perfect voor mensen die het liefst niet het hele huis onder de haren zien.

De Griffon Bruxellois komt voor in de kleuren zwart, black & tan, blauw, belge, bruin en rood.

De Griffon Bruxellois met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Griffon Bruxellois kan goed omgaan met kinderen, maar is wellicht niet het beste gezelschapsdier voor kleine kinderen. Enthousiast spelen kan namelijk verkeerd worden opgevat door de hond. Hierdoor kan hij angstig en onvoorspelbaar handelen. Met andere honden en huisdieren gaat deze hond goed om. Wel is het belangrijk dat de hond goed gesocialiseerd is.

Op zoek naar een Griffon Bruxellois pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Consequente maar vriendelijke opvoeding vereist - Niet graag alleen - Groot aanpassingsvermogen - Vereist minimale vachtverzorging

Op zoek naar een Griffon Bruxellois pup?
Bekijk fokkers