Alles wat je moet weten over de Havanezer | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Havanezer

Zachtaardig - Speels - Liefdevol - Intelligent

Havanezer rassen detail
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-16 jaar

Kenmerken

Niet graag alleen - Veel aandacht nodig

Op zoek naar een Havanezer pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Havanezer

De Havanezer is een vrolijk, zachtaardig en aanhankelijke hond die van menselijk gezelschap houdt. Deze hond wordt erg angstig als hij alleen wordt gelaten en zal je daarom ook de hele dag van kamer tot kamer volgen. Hij is daarom wel een echte familiehond. De Havanezer is een kleine hond en wordt gemiddeld tussen de 21 en 30 cm groot. Het gewicht zal liggen tussen de 3 en 6 kg.

Deze hond is erg intelligent en houdt ervan om je aan het lachen te maken met zijn gekke capriolen of om gewoon lekker op schoot te zitten en te bestuderen wat erom zich heen gebeurt. Het temperament van de Havanazer wordt beïnvloed door meerdere factoren. Hieronder vallen erfelijkheid, training en socialisatie. Hij heeft vanaf jongs af aan behoefte aan socialisatie om op te groeien tot lieve hond. Denk hierbij aan het blootstellen aan verschillende mensen, honden, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen. Ook is het volgen van een puppycursus voor deze hond geen overbodige luxe. Regelmatig visite over de vloer en gezellig naar het park is voor deze hond dus alleen maar leuk en goed voor zijn socialisatie!

Tot slot is deze hond erg open naar vreemden. Hij zal iedereen als zijn beste vriend ontvangen en vindt het gezelschap ook erg leuk. Ook heeft de Havanezer altijd energie om te spelen met zijn baasjes. Hij is erg flexibel en kan goed tegen veranderingen. Door zijn aanpassingsvermogen kan hij zowel in de stad als in een dorp gelukkig vertoeven.

Aandachtspunten

  • De Havanezer is een gezelschapshond die gedijt op gezelschap. Hij kan last hebben van verlatingsangst wanneer hij alleen wordt gelaten, en vindt het het fijnst wanneer er overdag iemand thuis is om hem gezelschap te houden.
  • De lange, zijdezachte vacht van de Havanezer is mooi, maar vereist regelmatig borstelen en verzorging. Veel eigenaren knippen het liever kort, maar wanneer je het lang wil laten groeien, moet je veel investeren in de verzorging of kosten voor het betalen van een hondentrimmer.
  • De Havanezer doet het goed in alle soorten woningen, van appartementen tot woningen met grote erven. Maar hij blaft waarschijnlijk als hij iemand het huis ziet passeren of als hij een vreemd geluid hoort.
  • De Havanezer kijkt graag naar de wereld van bovenaf en vindt zijn weg naar de rugleuningen van banken en tafels om de ruimte te kunnen observeren.
  • De Havanezer heeft evenveel beweging nodig als een grotere hond. Elke dag een lange wandeling of een actief spel is noodzakelijk.

De beste eigenaar voor de Havanezer

De Havanezer is erg aanhankelijk en wil dan ook het liefst altijd in de buurt zijn van zijn mensen. Het zachte karakter van deze hond zorgt ervoor dat het een ideale gezinshond is. Desondanks zijn kleinere formaat heeft de Havanezer nog relatief veel beweging nodig. Het is daarom een geschikte hond voor mensen die een kleinere hond zoeken, maar wel goede wandelingen met hem willen maken. De Havanezer zal een dagelijkse training waarderen en ze zijn daarom goed op te voeden. Met hun speelse karakter kan je ze ook veel trucjes leren.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Havanezer

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Levershunt is een aangeboren afwijking waarbij het bloed vanuit het maagdarmstelsel via een verkeerde route door de lever heen stroomt. Het bloed wordt niet goed gefilterd waardoor de afvalstoffen zich opstapelen in het lichaam en de hond zich erg ziek voelt. Als de shunt niet wordt verholpen, kan de aandoening een dodelijke afloop hebben voor de hond.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Havanezer vereist dagelijkse verzorging. De lange haren moeten dagelijks worden doorgekamd om zo de klitten te voorkomen. Ook moet de Havanezer regelmatig naar de trimsalon om de vacht voldoende verzorging te bieden. Hierbij komt wel dat de Havanezer weinig verhaard en ook bijna geheel geurloos is. Het is dus de perfecte hond voor een schoon huis! De Havanezer komt in heel veel verschillende vachtkleuren. De meest voorkomende zijn wit, zwart, lichtbruin, chocoladebruin, tabaksbruin, enzovoort. Wel is de vachtkleur van de Havanezer bedrieglijk. Deze hond kan wanneer hij volwassen wordt veranderen van kleur. Het is dus belangrijk dat u de kleur niet als prioriteit ziet bij het aanschaffen van een pup.

De Havanezer met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Havanezer is een uitstekende familiehond die aanhankelijk is bij iedereen, inclusief kinderen van alle leeftijden en andere honden en huisdieren. Omdat hij zo klein is, kan hij gemakkelijk per ongeluk gewond raken, het is dus vooral belangrijk om kinderen te leren hoe ze de hond moeten behandelen.

Op zoek naar een Havanezer pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-16 jaar

Kenmerken

Niet graag alleen - Veel aandacht nodig

Op zoek naar een Havanezer pup?
Bekijk fokkers