Hovawart | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Hovawart

Aanhankelijk - Evenwichtig - Waaks - Zelfverzekerd

Rassen Hovawart Groot volledig klaar
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-14 jaar

Kenmerken

Loyaal naar eigenaar - In de ruiperiode een extra borstelbeurt

Op zoek naar een Hovawart pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Hovawart

De Hovawart is erg waakzaam, maar vertoont door zijn evenwichtigheid geen agressie. Ze zijn constant gericht op het bewaken van hun terrein en familie. Ze zien de familie dan ook als een roedel. De Hovawart is erg aanhankelijk en heeft veel behoefte aan gezelschap van zijn familie. Ze kunnen bij het ontmoeten van vreemde mensen terughoudend zijn, totdat het duidelijk wordt dat het baasje deze persoon accepteert. Het is belangrijk dat de Hovawart genoeg beweging krijgt. Ook is het belangrijk dat de Hovawart vanaf jongs af aan getraind wordt. Ze houden erg van fysieke maar ook mentale uitdagingen.

Zoals bij de meeste honden is het ook bij de Hovawart belangrijk dat hij vanaf jongs af aan goed gesocialiseerd wordt.

Aandachtspunten

  • De vacht van de Hovawart verhaart gemiddeld. Je moet het niet erg vinden om af en toe wat haar in huis te vinden.
  • De Hovawart is een geweldige familie hond. Hij kan goed omgaan met kinderen wanneer hij goed gesocialiseerd wordt.
  • Hovawart leeft het beste in een huis met een grote tuin, zodat hij genoeg ruimte heeft.
  • Het is geen geschikte hond voor een familie die geen eerdere ervaring met honden heeft.

De beste eigenaar voor de Hovawart

De beste eigenaar voor de Hovawart is iemand die al ervaring heeft met honden. Een consequente opvoeding is belangrijk, maar zonder harde hand. Het is belangrijk dat de Hovawart genoeg beweging krijgt. Dit betekent dat er dagelijks meerdere keren gewandeld moet worden. Het is redelijk makkelijk om de Hovawart dingen aan te leren. Als de Hovawart nog jong is is het belangrijk om hem goed te socialiseren. Wanneer dit niet gebeurt kan hij soms ongemakkelijk gedrag vertonen bij andere mensen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Hovawart

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.

Levershunt is een aangeboren afwijking waarbij het bloed vanuit het maagdarmstelsel via een verkeerde route door de lever heen stroomt. Het bloed wordt niet goed gefilterd waardoor de afvalstoffen zich opstapelen in het lichaam en de hond zich erg ziek voelt. Als de shunt niet wordt verholpen, kan de aandoening een dodelijke afloop hebben voor de hond.

Osteochondrose is een aandoening waarbij aan het kraakbeen in het gewricht is aangedaan en daardoor kunnen afbreken. De losse stukjes kraakbeen in het gewricht geven veel pijn en de hond gaat kreupel lopen. OCD wordt met name bij grote hondenrassen gezien die nog in de groei zijn. Het losse kraakbeen zal chirurgisch uit het gewricht moeten worden verwijderd.

Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier minder schildklierhormoon thyroxine aan. Dit hormoon is belangrijk voor de stofwisseling. Bij een tekort zal de hond slomer worden, warme ligplekken zoeken, een hangende gezichtsuitdrukking en andere vacht krijgen. De hond zal dan levenslang schildklierhormoon moeten krijgen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Hovawart heeft een lange en zachte vacht. Het is nodig om de vacht soms te wassen en wekelijks te borstelen. De vacht van de Hovawart is er in drie verschillende kleuren: blond, zwart en zwart met blond. De Hovawart verhaart gemiddeld en dit gebeurt over het algemeen vooral tijdens de verhaar periode.

De Hovawart met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Hovawart kan goed omgaan met kinderen. Hij is erg zachtaardig en beschermend. Wel moet er goed opgelet worden bij kleine kinderen door de grootte van de hond, omdat hij de kinderen makkelijk kan overlopen. Na een goede socialisatie kan de Hovawart goed omgaan met andere huisdieren.

Zoals met elke hond, leer kinderen altijd hoe ze uw Hovawart veilig kunnen benaderen en aanraken en houd toezicht op alle interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of aan de staart trekken van beide partijen te voorkomen.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Hovawart pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-14 jaar

Kenmerken

Loyaal naar eigenaar - In de ruiperiode een extra borstelbeurt

Op zoek naar een Hovawart pup?
Bekijk fokkers