Ierse Setter | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Ierse setter

Ondeugend - Intelligent - Zachtaardig - Energiek

Ierse setter
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Kan verlatingsangst ontwikkelen - Eigenwijs - Veel behoefte aan beweging

Op zoek naar een Ierse setter pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Ierse Setter

De Ierse Setter is een sportieve, vriendelijke en aanhankelijke hond. Het is een ondeugende hond, met een eigenwijs maar toch intelligent karakter. Het is een extravert ras, hij is heel sociaal naar mensen, andere honden of dieren. Ook is hij heel goed met kinderen. De Ierse Setter is een speelse hond, hij houdt van plezier hebben en is altijd in voor iets leuks doen. Hij heeft veel energie en verlangt dus ook naar veel beweging. Het is een aanhankelijke hond, dus hij heeft last van verlatingsangst. De Ierse Setter wordt langzaam volwassen, dus je hebt geduld nodig bij het opvoeden.

Aandachtspunten

  • De Ierse Setter hecht zich erg aan de mensen in hun leven. Hierdoor kunnen ze slecht alleen zijn en zelfs verlatingsangst ontwikkelen.
  • Doordat Ierse Setters enorm energiek zijn, hebben ze per dag minstens een uur intensieve beweging nodig. Daarnaast hebben ze baat bij een grote en omheinde tuin om lekker in te rennen.
  • Gehoorzaamheidstraining zal nodig zijn om dit ondeugende en eigenwijze ras wat te temperen.
  • Om de lange en zijdezachte vacht van de Ierse Setter mooi te houden, is het nodig om elke dag of om de dag het lange haar te borstelen. Ze verharen vooral tijdens de rui periode.
  • De training kan wat bemoeilijkt worden door het nieuwsgierige karakter van de Ierse Setter. Ze raken hierdoor snel de focus kwijt. Als ze eenmaal interesse tonen in de training, leren ze wel heel goed en snel.

De beste eigenaar voor de Ierse Setter

De Ierse Setter is een eigenwijze maar intelligente hond, dus hij is prima te trainen. Zijn eigenaar moet wel consequent en streng zijn bij het opvoeden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond zich niet verveelt. Hij heeft een actief baasje nodig, want hij heeft elke dag minstens een uur beweging nodig. De Ierse Setter houdt van lange wandelingen, maar het liefst gaat hij lekker rennen. De Ierse Setter heeft niet echt aanleg voor strikte gehoorzaamheid, dus als baasje heb je geduld en begrip nodig. Train de hond ook met positieve bekrachtiging, dan krijg je een leuke Ierse Setter die graag samenwerkt met zijn baasje.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Ierse setter

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

De Ziekte van Von Willebrand is een bloedstollingsziekte waardoor de hond last krijgt van (ernstige) bloedingen. Bij deze ziekte is er een tekort aan of defect van de stollingsfactor vWF. De stollingsfactor maakt een verbinding tussen bloedplaatjes en de bloedvatwand. Voor sommige rassen is een DNA-test beschikbaar.

Een acute aandoening waarbij de maag om zijn as draait en daardoor de toe- en afvoer worden belemmerd. De bloedvaten raken bekneld en de maag kan enorm groot worden doordat hij zich met gas vult. De hond moet met spoed worden behandeld. Voornamelijk grotere hondenrassen met een diepe borstkas lopen een risico op een maagdilatatie-volvulus/maagtorsie. Het is belangrijk dat deze dieren geen grote maaltijd eten vlak voor- of na inspanning.

Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.

Bij ectropion krult het onderste ooglid van de hond naar buiten. Met deze aandoening kan de hond last hebben van tranende ogen en de ogen zijn gevoeliger voor ontsteking. Meestal is er een chirurgische ingreep nodig om het ooglid te herpositioneren.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Een erfelijke auto-immuunziekte waarbij de witte bloedcellen niet goed functioneren en er daardoor gemakkelijk infecties ontstaan in met name de huid en het beenmerg. Dit openbaart zich al op vroege leeftijd en de puppy's komen bij een hevige infectie te overlijden. De Ierse Setter ouderdieren kunnen worden op het CLAD mutant gen worden getest.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Ierse Setter heeft een prachtige lange vacht die de gemiddelde verzorging nodig heeft. Borstel hem minimaal elke week, maar het liefst vaker zodat zijn vacht mooi glanzend blijft en om klitten te vermijden. Hij verhaart matig tot gemiddeld en in de rui periode wat meer. De Ierse Setter heeft een rode vacht, van kastanje rood tot mahonie. Hij kan wit op zijn, borst, kin, hoofd of tenen hebben.

De Ierse Setter met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Ierse Setter is een liefdevolle hond en gaat ook goed samen met kinderen. Wel kan dit ras wat overweldigend zijn voor jongere kinderen, door hun enthousiaste en onstuimige karakter. Ook kan de Ierse Setter goed overweg met andere huisdieren en dan vooral honden en katten. Vogels kunnen wel een probleem vormen, aangezien de Ierse Setter vroeger werd ingezet om op vogels te jagen.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Ierse setter pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Kan verlatingsangst ontwikkelen - Eigenwijs - Veel behoefte aan beweging

Op zoek naar een Ierse setter pup?
Bekijk fokkers