Alles wat je moet weten over de Labradoodle | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Labradoodle

Gevoelig - Loyaal - Intelligent - Speels

Labradoodle pup
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13-15 jaar

Kenmerken

Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising

Op zoek naar een Labradoodle pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Labradoodle

De Labradoodle is een intelligente hond met een unieke uitstraling die de ideale gezinshond kan zijn als hij goed wordt opgevoed. Deze hond komt voor in drie formaten. De mini Labradoodle wordt gemiddeld tussen de 35 en 42 cm groot. De medium Labradoodle wordt tussen de 43 en 52 cm groot en de standaard Labradoodle wordt tussen de 53 en 63 cm groot. Het gewicht van de hond verschilt tussen de 7 en 30 kg afhankelijk van de grootte van de hond. Ze zijn vriendelijk en flexibel. Deze hond accepteert en behandeld iedereen als hun beste vriend. Ze zijn toegewijd aan hun gezin en genieten van het leven als een energieke metgezel.

Ze kunnen zachtaardig zijn, maar ze kunnen ook vrolijk zijn en hun geluk tonen door uitbundig te springen en te spelen. Dit temperament kan wel verschillen. De Labradoodle is een kruising tussen een poedel en een Labrador. Zowel het actieve karakter van de Labrador als de rustige aard van de Poedel kunnen voorkomen bij deze honden. Ze zijn vaak gemakkelijk in de omgang. Zoals bij elk ras moet je veel tijd en energie steken in de opvoeding en socialisatie om de hond zich potentieel te laten ontwikkelen. De Labradoodle voelt emoties goed aan en wordt daarom ook vaak ingezet als hulphond.

Aandachtspunten

  • De Labradoodle is een kruising tussen een Poedel en Labrador Retriever. Er zijn fokkers die meerdere generaties fokken (Labradoodle tot Labradoodle), en de combinatie Labradoodle met Poedel of Labradoodle met Labrador Retriever.
  • Labradoodles zijn speels en houden erg van kinderen, maar ze kunnen overdreven uitbundig zijn en kunnen jongere kinderen onbedoeld omduwen.
  • Meestal verliest de Labradoodle minder haren, maar dat kan voor iedere individuele hond anders zijn. De vacht van een Labradoodle heeft één of twee borstelbeurten per week nodig plus regelmatige verzorging, inclusief oorreiniging en nagelknippen.
  • De Labradoodle kan een hond zijn met veel energie. Ze hebben ongeveer 30 tot 60 minuten lichaamsbeweging per dag nodig.
  • Labradoodles zijn intelligent en moeten mentaal en fysiek worden uitgedaagd. Als dat onvoldoende gebeurd, kunnen ze destructief en moeilijk gedrag vertonen.
  • Appartementen zijn niet de ideale setting voor deze energieke hond.
  • De Labradoodle is een geschikte hond voor beginners.

De beste eigenaar voor de Labradoodle

De Labradoodle past perfect bij een actieve en zelfverzekerde baas die graag een lange wandeling met de hond maakt. Het is een zeer intelligent ras en ze zijn daarom ook makkelijk te trainen. Wel moet je de hond blijven uitdagen om te voorkomen dat hij zich zal gaan vervelen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Labradoodle

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Retinadysplasie is een aandoening waarbij het netvlies (retina) zich niet goed ontwikkelt en in het ergste geval helemaal loslaat. De hond heeft verminderd zicht tot complete blindheid. De aandoening kan 1 of beide ogen voorkomen. Bij sommige rassen is de aandoening erfelijk en moeten de ogen van de ouderdieren vooraf worden getest.

Een erfelijke auto-immuunziekte waarbij de bijnieren worden aangetast. Het lichaam maakt hierdoor weinig bijnierschorshormonen aan. Hierdoor raken de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het afweersysteem van de hond uit balans. De honden worden slomer, hebben minder eetlust en raken verzwakt. Als de diagnose is vastgesteld, zal de hond levenslang medicatie nodig hebben.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Bij voedselallergie vertoont de hond een allergische reactie op meestal een van de dierlijke eiwitbronnen in het voer. Met name rund, kip, zuivel en eieren blijken een reactie uit te lokken wat zich uit in huidklachten. Hierbij zijn jeuk en roodheid van de pootjes, oksels, liezen en oren de meest voorkomende symptomen. De diagnose kan worden gesteld door de hond op een eliminatiedieet te zetten. Als voedselallergie is vastgesteld, zal de hond levenslang op een aangepast dieet moeten.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Labradoodle heeft goede vachtverzorging nodig door de krullen van de hond dat snel klitten veroorzaakt. Het wekelijks doorkammen van de krullen is daarom ook een vereiste. Daarnaast verhaart deze hond bijna niet. Je zult geen haren vinden door het hele huis. Dit betekent echter niet dat ze ook meteen geschikt zijn voor mensen met een allergie. Lees hier meer. De Labradoodle komt in twaalf vachtkleuren. De twaalf kleuren zijn abrikoos, blauw, café, chocolade, crème, kalk, karamel, lavendel, parchment, rood, zilver en zwart. De kleuren kunnen zowel in een lichte als donkere versie voorkomen. Handig om te weten is dat de vacht van de Labradoodle met de jaren lichter wordt. Dit komt door zowel de zon als de leeftijd van de hond.

De Labradoodle met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Labradoodle doet het goed met kinderen en kan een aanhankelijke en zachte metgezel zijn voor elk kind. Ze kunnen ook uitbundig zijn waardoor ze per ongeluk kleine kinderen omduwen.

Labradoodles kunnen meestal goed overweg met andere honden en huisdieren. Zoals de meeste honden hebben ze training en socialisatie nodig voor optimaal succes in de omgang met andere dieren.

Op zoek naar een Labradoodle pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13-15 jaar

Kenmerken

Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising

Op zoek naar een Labradoodle pup?
Bekijk fokkers