dagelijks
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 12 - 16 jaar
Aanhankelijk - Eigenwijs - Extra borstelbeurt in de rui - Soms luidruchtig
De Middenslag Keeshond is zelfverzekerd en een echte gezelschapshond. Ze zijn graag in het bijzijn van mensen en worden het allerliefst meegenomen bij alle activiteiten dat het gezin uitvoert. De Keeshond wordt niet snel nerveus of agressief, maar is wel een echte waakhond. Dit doet hij door blaffend te waarschuwen. Dit verklaard ook waarom dit een erg alert ras is.
De Keeshond kan goed alleen zijn. Wel is het belangrijk dat je niet te lang wegblijft, want dan zullen ze vervelend gedrag gaan vertonen. Laat wel je Keeshond wennen aan het idee dat hij alleen is.
Een halfuur per dag beweging is voor de Middenslag Keeshond is voldoende. Wel is het een actieve hond, waardoor hij het heerlijk vind om meer beweging te krijgen. De beste eigenaar voor de Middenslag Keeshond is dus iemand met tijd en zin om lekker met de hond op pad te gaan.
De Middenslag Keeshond is makkelijk te trainen door de intelligentie en leergierigheid van de hond. Wel kan de hond een tikkeltje eigenwijs zijn, maar dat maakt de training alleen maar leuk. Humor ontbreekt dus zeker niet bij deze hond.
Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.
Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.
In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.
Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.
Het is belangrijk om de vacht schoon en vrij van klitten te houden. Hierom vereist de Middenslag Keeshond dagelijkse vachtverzorging door middel van het doorkammen van de vacht. De Keeshond heeft twee keer per jaar een zogenaamde ruiperiode. In deze periodes verharen de honden het meest. Het is dus belangrijk om vooral in deze periodes, de vachtverzorging goed bij te houden. In de overige tijd van het jaar verhaart de Keeshond gemiddeld.
De Middenslag Keeshond komt voor in de vachtkleuren oranje, wolfsgrauw en "anderskleurig": champagnekleurig, crème, crème-sable, oranje-sable, black and tan en bont.
Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Keeshond kan goed opschieten met kinderen en andere huisdieren. Deze hond is erg sociaal en houdt er erg van om met kinderen en andere huisdieren te spelen. Ze zijn erg kindvriendelijk.
Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:
dagelijks
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 12 - 16 jaar
Aanhankelijk - Eigenwijs - Extra borstelbeurt in de rui - Soms luidruchtig