Nederlands Kooikerhondje | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Nederlands Kooikerhondje

Intelligent - Actief - Alert - Levendig

Nederlands Kooikerhondje
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde Levensverwachting: 10-14 jaar

Kenmerken

Kan niet tegen verveling - Heeft een sterke leider nodig - Gereserveerd tegenover vreemden

Op zoek naar een Nederlands Kooikerhondje pup?
Bekijk fokkers

Karakter van het Nederlands Kooikerhondje

Het kooikerhondje is een blije hond die graag actief bezig is met zijn eigenaar. Hij is ongeveer 35-40 cm groot en weegt rond de 10-13 kg. Vanwege zijn enorme werklust moet hij voldoende beweging en mentale uitdaging krijgen. Als deze behoeften worden voldaan, zal hij thuis een rustige hond zijn die zich makkelijk aanpast. Vanwege zijn felle waakzame karakter, kan hij zich wel laten horen als hij denkt dat het nodig is. Deze hond is trouw aan zijn eigenaar, maar terughoudend naar vreemden, luidruchtige kinderen en andere honden. Het is daarom belangrijk dat je ze op jonge leeftijd al goed socialiseert met andere mensen en dieren. Ze hebben een pittig karakter, dus het is belangrijk dat je een echte leider bent en de hond consequent opvoed. Bij een goede socialisatie zullen deze honden een actieve vriend voor het leven zijn.

Aandachtspunten

  • Kooikerhondjes hebben een consequente opvoeding nodig, anders kunnen ze dominant worden.
  • Het kooikerhondje is gevoelig voor geluid. Ze zullen reageren op jouw stem, maar teveel of onverwacht geluid kan soms een vecht- of vlucht reactie uitlokken.
  • Kooikerhondjes zijn waaks en zullen jou zeker laten weten wanneer er bezoek is, maar ze blaffen niet overmatig.
  • Kooikerhondjes hebben erg veel beweging nodig en moeten uitgedaagd worden in hun hoofd. Als daaraan voldaan wordt, is dit ras binnenshuis rustig.
  • Kooikerhondjes kunnen gereserveerd zijn naar vreemden, dus een goede socialisatie vanaf pup af aan is erg belangrijk.
  • Over het algemeen zijn kooikerhondjes niet gek op andere honden. Indien ze als pup al wennen aan andere huisdieren, kunnen ze hier wel mee samenleven.

De beste eigenaar voor het Nederlands Kooikerhondje

Het Kooikerhondje heeft vanaf het begin af aan al een duidelijke consequente opvoeding nodig. Ze gaan gebaat bij een sterke leider, maar die de hond wel met respect en gevoel weet op te voeden. Het Kooikerhondje heeft namelijk een gevoelig karakter en een harde aanpak kan juist averechts werken.

Door de combinatie van zijn felle karakter en natuurlijke gereserveerdheid tegenover vreemden is goede socialisatie bij dit ras extra belangrijk. Een goede fokker zal hier in het nest al aandacht aan besteden. Het is aan jou de taak om dit thuis voort te zetten, door de pup met veel verschillende mensen, dieren en vreemde situaties te confronteren. Als de socialisatie goed verloopt, zal hij hier de rest van zijn profijt bij hebben.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Nederlands Kooikerhondje

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Overkoepelende term voor meerdere soorten nierproblemen die in en vroeg of later stadium kunnen optreden. Als de nieren verslechteren zal de hond meer gaan drinken en plassen, uiteindelijk stapelen er ook afvalstoffen op in het bloed en zal de hond zich steeds zieker gaan voelen. Om de nieren te ondersteunen kan er een speciaal nierdieet worden voorgeschreven.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van het Kooikerhondje is middellang, zacht en sluik. De kleur van de vacht is wit met oranje-rood. De oorpunten hebben een typische zwarte pluim. De vachtverzorging is vrij eenvoudig en volstaat al met een wekelijkse borstelbeurt. Ze verharen over het algemeen vrij weinig.

Het Nederlands Kooikerhondje met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Het kooikerhondje kan prima overweg met oudere kinderen die hem respecteren. Voor een gezin met kleine kinderen is een kooikerhondje niet heel geschikt, omdat ze gevoelig kunnen zijn voor prikkels en van zich af kunnen bijten wanneer ze zich in een onvoorspelbare situatie bevinden.

Over het algemeen houdt het kooikerhondje niet van grote, drukke honden. Bij goede socialisatie als pup kunnen ze wel met andere honden samenleven. Ook met andere huisdieren kan hij goed samenleven, mits de hond goed gesocialiseerd is.

Op zoek naar een Nederlands Kooikerhondje pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde Levensverwachting: 10-14 jaar

Kenmerken

Kan niet tegen verveling - Heeft een sterke leider nodig - Gereserveerd tegenover vreemden

Op zoek naar een Nederlands Kooikerhondje pup?
Bekijk fokkers