Alles wat je moet weten over de Nova Scotia | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Aanhankelijk - Intelligent - Energiek - Aanpasbaar

Nova scotia
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Niet graag alleen - Kan gereserveerd zijn tegenover vreemden

Op zoek naar een Nova Scotia Duck Tolling Retriever pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever

De Nova Scotia Duck Tolling Retrievers zijn slimme, aanhankelijke en energieke honden. Ze willen graag nieuwe dingen leren en op avontuur gaan met hun eigenaar. De Toller is oorspronkelijk gefokt voor het apporteren van wild, met name uit het water. Hierdoor kan hij buiten een jachtinstinct laten zien. In huis kunnen ze zich goed aanpassen en zijn graag in de buurt van zijn familie. Tollers hebben aanleg voor het ontwikkelen van verlatingsangst. Deze goedgehumeurde hond is dol op jong en oud, maar kan soms terughoudend zijn tegenover vreemden. Daarom is goede socialisatie op jonge leeftijd bij dit ras extra belangrijk.

Aandachtspunten

  • De Nova Scotia Duck Tolling Retriever wordt vaak aangezien voor een kleine Golden Retriever. Deze twee rassen verschillen echter erg in hun karakter en behoeften.
  • De Nova Scotia Duck Tolling Retriever heeft een eigen Toller blaf die ze kunnen inzetten bij opwinding. Het is een uniek hoog, bijna gillend geluid.
  • Tollers zijn dol op water en kunnen met hun dikke vacht veel vuil meenemen naar huis.
  • De genenpool van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever is niet heel groot, waardoor het extra belangrijk is dat gezondheidstesten worden uitgevoerd voordat er met de dieren wordt gefokt.
  • Tollers zijn erg gericht op hun eigen familie, maar kunnen soms een gereserveerde houding aannemen naar vreemde mensen.

De beste eigenaar voor de Nova Scotia Duck Tolling Retriever

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een intelligente hond die graag wil leren. Desondanks kunnen ze een beetje koppig zijn en is het belangrijk dat je eerste zijn vertrouwen wint. Wanneer de samenwerking vanuit beide partijen wordt geaccepteerd, is de Toller bereid om je veel plezier te doen. De beste match is een consequente eigenaar die zijn hond met een respect zal opvoeden.

Tollers hebben een gemiddeld tot hoog energieniveau. Ze willen deze energie graag kwijt in een stevige wandeling, balspelletjes of andere hondensporten.

De beste eigenaar voor de Nova Scotia Duck Tolling Retriever is iemand die geduldig, maar consequent is. Door zijn voorliefde voor mensen, zal hij goed passen in een gezin met een actieve levensstijl.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Dit is een erfelijke aangeboren oogafwijking die de ontwikkeling van het oog negatief beïnvloedt en kan leiden tot blindheid. Er kan bij puppy's vanaf ongeveer 6-7 weken leeftijd al worden onderzocht of de aandoening aanwezig is. De afwijking komt bij meer honden voor dan alleen collie's.

Een erfelijke auto-immuunziekte waarbij de bijnieren worden aangetast. Het lichaam maakt hierdoor weinig bijnierschorshormonen aan. Hierdoor raken de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het afweersysteem van de hond uit balans. De honden worden slomer, hebben minder eetlust en raken verzwakt. Als de diagnose is vastgesteld, zal de hond levenslang medicatie nodig hebben.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever is halflang met een ondervacht en heeft een watersafstonde werking. De kleur is roodbruin en er kunnen witte aftekeningen worden gezien. De verzorging bestaat uit een wekelijkse borstelbeurt. Tijdens de rui kan de Toller iets vaker worden geborsteld om hem sneller van zijn haar af te helpen. Soms is het nodig om overtollig haar voor de gehooringang of tussen de voetzooltjes weg te halen.

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

Tollers zijn erg gericht op mensen, maar goede socialisatie op jonge leeftijd is erg belangrijk, omdat ze soms een gereserveerde houding kunnen aannemen naar vreemden. Wanneer Tollers opgroeien met kinderen, kunnen het beste vrienden worden. Het zijn actieve honden en daarom meer geschikt voor iets oudere kinderen die weten hoe ze met de hond kunnen spelen.

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever kan goed samenleven met andere huisdieren, maar houd wel in gedachten dat de hond van nature een jachtinstinct heeft. Als de hond al van pup af aan opgroeit met andere huisdieren is de kans van slagen het grootst.

Op zoek naar een Nova Scotia Duck Tolling Retriever pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Niet graag alleen - Kan gereserveerd zijn tegenover vreemden

Op zoek naar een Nova Scotia Duck Tolling Retriever pup?
Bekijk fokkers