Pointer | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Pointer

Aanhankelijk - Actief - Loyaal - Evenwichtig

Pointer Groot Goed
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Bewakers - Ik wil graag werken - Actieveling

Op zoek naar een Pointer pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Pointer

De Pointer is een actief ras die ervan houdt om bezig te zijn. Ze willen mentaal en fysiek uitgedaagd worden. Het zijn erg behendige honden die veel gebruikt worden bij wedstrijden. De Pointer is erg loyaal naar de familie en wil graag veel doen voor het baasje. Ze zijn erg aanhankelijk en vragen veel tijd en aandacht van het gezin. Hun alerte karakter maakt ze uitstekende waakhonden die alarm slaan bij alles wat ongewoon is. Ze kunnen erg grappig en ondeugend zijn.

Aandachtspunten

  • Pointers zijn erg actief en hebben elke dag uitdagingen nodig. Je moet genoeg tijd en energie hebben om een Pointer op te kunnen voeden.
  • Pointers kunnen erg destructief worden wanneer ze verveeld raken of niet genoeg uitdagingen krijgen. Ze kunnen gaan kauwen en graven.
  • Pointers kunnen goed omgaan met oudere kinderen. De jongere kinderen kunnen ze overlopen of pijn doen met hun zwaaiende staart.
  • Pointers zijn niet bestemt voor het leven in een appartement. Ze hebben genoeg ruimte nodig waar ze hun energie kwijt kunnen raken.
  • Pointers zijn sterk en energiek. Het is niet een ras dat bedoelt is voor mensen zonder ervaring.

De beste eigenaar voor de Pointer

De beste eigenaar voor de Pointer is een actief persoon dat veel tijd wil steken in het bezig houden en opvoeden van de hond. De Pointer heeft veel energie en wil genoeg uitgedaagd blijven worden. Ook is het belangrijk dat je als baasje wat ervaring hebt met het opvoeden en verzorgen van honden. De Pointer is een sympathiek en trainbaar ras. Ze zijn erg leergierig en kunnen hun talenten perfectioneren.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Pointer

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Bij een cherry eye raakt de traanklier in het derde ooglid (binnenste ooghoek) opgezwollen en begint deze uit te puilen. Door de zwelling raakt de traanbuis in de ooghoek verstopt en kan het traanvocht niet meer worden afgevoerd. De prolaps kan aan één of beide ogen voorkomen. De aandoening kan operatief worden verwijderd waarmee de prolaps in de meeste gevallen definitief is verholpen.

Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Stoornis in de groei en rijping van het kraakbeen van de lange botten. Dit remt de groei van de botten met als resultaat korte, dikke botten. Voor sommige rassen is dit een uiterlijk kenmerk. De aandoening gaat vaak gepaard met het radius curvus syndroom. In sommige gevallen kan een specialistische chirurgische ingreep de aandoening verlichten.

Een erfelijke auto-immuunziekte waarbij de bijnieren worden aangetast. Het lichaam maakt hierdoor weinig bijnierschorshormonen aan. Hierdoor raken de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het afweersysteem van de hond uit balans. De honden worden slomer, hebben minder eetlust en raken verzwakt. Als de diagnose is vastgesteld, zal de hond levenslang medicatie nodig hebben.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de pointer is erg opvallend en komt voor in verschillende kleuren zoals: donkerbruin, zwart, wit en oranje-rood. Sommige Pointers hebben lichte of zware spikkels. De vacht van de Pointers is kort, glad en glanzend. Een wekelijkse borstelbeurt is belangrijk om de dode haren te verwijderen. De Pointers verharen slechts licht.

De Pointer met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Pointer kan goed omgaan met oudere kinderen. Vooral als de honden van jongs af aan met ze zijn opgegroeid. Daarentegen kan de Pointer niet zo goed omgaan met kleinere kinderen. Ze zijn erg actief en kunnen onhandig zijn. Ze kunnen de kinderen omver lopen en met de staart de kleinere kinderen pijn doen. De Pointers kunnen goed omgaan met andere huisdieren.

Op zoek naar een Pointer pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Bewakers - Ik wil graag werken - Actieveling

Op zoek naar een Pointer pup?
Bekijk fokkers