Samojeed | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Samojeed

Loyaal naar eigenaar - Waaks - Niet graag alleen - Aanhankelijk

Samojeed Groot normaal 1 0
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Actievelingen - Goed met kinderen - Ik ben middelgroot

Op zoek naar een Samojeed pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Samojeed

De Samojeed is een zachtaardige en intelligente hond. Het is een vriendelijk ras en erg aanhankelijk naar zijn gezin toe. Ze zijn erg loyaal naar het baasje en de familie. Het ras is erg alert en is hierdoor een erg goede waakhond. Bij de opvoeding kunnen ze ondanks dat ze erg leergierig zijn redelijk wat tegenstand bieden. Ze kunnen erg koppig zijn dus het is belangrijk dat je goed weet wat je moet doen. De Samojeed is altijd in voor een spelletje en houdt er van om erop uit te gaan.

Aandachtspunten:

  • De Samojeed kan niet goed alleen zijn.
  • De Samojeed kan destructief worden wanneer ze niet genoeg beweging en uitdagingen krijgen.
  • Dit ras is erg familie gericht en wil graag werken voor de familie.

De beste eigenaar voor de Samojeed

De beste eigenaar voor de Samojeed is niet vaak weg van huis. Dit ras kan niet goed alleen zijn. Het is belangrijk dat je de Samojeed bezig houdt. Als je dat niet doet gaat de Samojeed zich misdragen en kan hij spullen kapot gaan maken. Het is belangrijk dat je de Samojeed goed socialiseert op jonge leeftijd om problemen met andere huisdieren en mensen te voorkomen. Ze kunnen erg koppig zijn dus kan het trainen van de Samojeed lastig zijn. Ondanks de koppigheid willen ze wel graag leren. Je moet als baasje goed weten wat je moet doen om ervoor te zorgen dat dit ras geen verkeerde dingen gaat aanleren. Met een goede opvoeding is de Samojeed een perfecte familiehond die veel liefde en vrolijkheid meebrengt.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Samojeed

Bij glaucoom neemt de vloeistofdruk in de oogbol toe en het oog kan daardoor beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Glaucoom kan erfelijk zijn of ontstaan als gevolg van een andere aandoening. Bij glaucoom moet het oog met spoed worden behandeld, zodat de druk in de oogbol weer afneemt.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier minder schildklierhormoon thyroxine aan. Dit hormoon is belangrijk voor de stofwisseling. Bij een tekort zal de hond slomer worden, warme ligplekken zoeken, een hangende gezichtsuitdrukking en andere vacht krijgen. De hond zal dan levenslang schildklierhormoon moeten krijgen.

Ook honden kunnen suikerziekte hebben. Door een tekort aan insuline nemen de cellen geen glucose op, waardoor zij geen brandstof krijgen en het bloed teveel glucose bevat. Net als mensen moeten honden om deze reden insuline injecties krijgen. De ziekte kan aangeboren zijn of ontstaan door overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Aandoening waarbij de voorste kruisband deels of compleet scheurt. Vaak gebeurt dit door een plotseling beweging of draaiing van de knie. Het treed meestal op bij grotere rassen en vaak is operatie noodzakelijk om de knie weer te stabiliseren.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Samojeed heeft een rechte bovenvacht en een zachte, dikke ondervacht. De vacht komt voor in puur wit, wit en biscuit, crème of biscuit en de vacht verhaart zwaar.

De vachtonderhoud kan ontmoedigend zijn. Een of twee keer per week borstelen is genoeg. Hij zal ongeveer eens in de acht weken een bad moeten nemen, of wanneer hij in modder rolt of iets stinkt.

De Samojeed met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

Vanwege zijn grootte en kracht kan een Samojeed gemakkelijk een klein kind omver werpen zonder zelfs maar te beseffen wat er is gebeurd. Een gezin met kleine kinderen raden we dus niet aan. De Samojeed is daarentegen wel een super fijne familiehond en past goed in een gezin dat veel thuis is. De Samojeed geniet ook van het gezelschap van andere honden. Dit geldt vooral als hij van jongs af aan met andere honden is opgegroeid.


Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Samojeed pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Actievelingen - Goed met kinderen - Ik ben middelgroot

Op zoek naar een Samojeed pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Samojeed