Schotse Terriër | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Schotse Terriër

Alert - Eigenwijs - Intelligent - Zelfverzekerd

Schotse terrier
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11-13 jaar

Kenmerken

Goede socialisatie is essentieel - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig

Op zoek naar een Schotse Terriër pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Schotse Terriër

De Schotse Terriër is een echte familiehond en is erg loyaal. Het kan even duren voordat hij een band opbouwt met zijn familie, maar zodra dat is gebeurd gaat hij voor je door het vuur. Wel kan hij wat afstandelijk zijn. Deze hond zal vreemden nooit op het eerste gezicht vertrouwen en hij zal moeten wennen voordat hij zich open stelt. Het is dus belangrijk dat de hond van jongs af aan wordt gesocialiseerd.

Verder is de Schotse Terriër een goede waakhond en zal enkel blaffen wanneer hij denkt dat het echt nodig is.

Aandachtspunten

  • De Schotse Terriër is van origine gewend lekker te graven. Het is beter om hier een stuk tuin voor apart te houden dan dit proberen af te leren.
  • Dit ras is terughoudend met vreemden, zowel bij mensen als andere honden. Het is van groot belang dat de socialisatie als puppy goed verloopt.
  • Wees bewust van het feit dat de Schotse Terriër een echte waakhond is. Hij blaft voor alles en er komt heel wat geluid uit dit kleine hondje.
  • Deze Terriër kan in een appartement gedijen, maar moet wel dagelijks genoeg bewegen en gestimuleerd worden. Doe dit alleen niet in de vorm van hardlopen, de kleine pootjes van deze hond kunnen je niet bijhouden.
  • Mocht de Schotse Terriër in zijn leefomgeving wel een tuin hebben, is het van belang dat deze omheind is. Zijn jachtinstinct is zeker nog aanwezig en hij zal achter alles aanrennen wat maar beweegt.
  • Dit ras verhaart weinig, maar moet wel wekelijks geborsteld worden.
  • De Schotse Terriër kan goed overweg met kinderen, maar met kleine kinderen moet er opgepast worden. Dit ras verdedigt zichzelf namelijk erg goed, dus ook als een klein kind iets doet wat hem niet aan staat.

De beste eigenaar voor de Schotse Terriër

De karaktereigenschappen van de Schotse Terriër kunnen ervoor zorgen dat de training van deze hond als uitdagend kan worden ervaren. Het is dus van belang dat de toekomstige eigenaar van de Schotse Terriër over veel motivatie en consistentie beschikt. Wel blijkt de Schotse Terriër ook een erg gevoelig ras. De training kan dus het beste worden gegeven op een consequente, duidelijke maar zachtaardige manier.

Verder vereist de Schotse Terriër over veel bewegingsbehoefte. Kortom, de beste eigenaar voor de Schotse Terriër is iemand met veel tijd en geduld.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Schotse Terriër

Dystocia staat voor 'moeilijke geboorte'. Dit kan zowel door de grootte van de pup als door afwijkingen bij moeder komen. Als dit gebeurt, moet er ingegrepen worden door fokker of soms zelfs de dierenarts.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Dit is een aandoening die vooral kan voorkomen bij kortpotige terriërs en uit zich rond de 3-8 maanden leeftijd van de hond. Door overmatige botgroei aan de schedel en onderkaak kan de bek niet meer goed sluiten en krijgt de hond moeite met eten en drinken. De aandoening kent verschillende gradaties van ernst en kan in milde gevallen weer vanzelf genezen. Vaak is er een ondersteunende therapie nodig.

Bij deze oogaandoening kan de ooglens (gedeeltelijk) loslaten en zich in het oog verplaatsen. Het vocht kan niet uit het oog worden afgevoerd, waardoor er een verhoogde druk ontstaat in de oogbol (glaucoom). Het oog moet met spoed worden behandeld om het te kunnen behouden. Bij sommige rassen wordt de aandoening 'Primaire Lensluxatie' genoemd en is er een DNA-test beschikbaar om de ouderdieren te testen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

Over het algemeen verhaart de Schotse Terriër weinig. Wel vereist zijn vacht dagelijkse vachtverzorging. Door het dagelijks doorkammen van de vacht zullen klitten worden voorkomen en dode haren worden verwijderd. Ook is het van belang de hond regelmatig te laten 'plukken' bij een professionele trimsalon. De Schotse Terriër komt voor in de vachtkleuren zwart, brindle en tarwe.

De Schotse Terriër met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Schotse Terriër is zo goed met kinderen, dat hij soms wel de oppas genoemd wordt. Zeker als dit ras aan kinderen gewend is, is hij het perfecte speelmaatje en gaat hij ook achter een stok of bal aan. Maar, zoals elke echte Terrier, komt hij voor zichzelf op wanneer iets hem niet bevalt. Met kleine kinderen is het daarom oppassen, want er moet niemand aan zijn staart trekken.

En als echte Terriër, kan ook de Schotse aanvallend zijn richting andere honden (vooral richting die van hetzelfde geslacht). Het gaat wel goed met honden met wie hij is opgegroeid. Kleinere huisdieren zijn een risico rondom de Schotse Terriër, aangezien zijn jachtinstinct hierop aanslaat. Hiervoor is een goede en vroege socialisatie wel extra belangrijk. Ook omdat de Schot de neiging heeft dominant en territoriaal te zijn richting andere honden.

Op zoek naar een Schotse Terriër pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11-13 jaar

Kenmerken

Goede socialisatie is essentieel - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig

Op zoek naar een Schotse Terriër pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Schotse Terriër