wekelijks
Veel
Gemiddelde Levensverwachting 12-15 jaar.
Waaks - Loyaal naar eigenaar - koppig
Ben je geen Shiba gewend, ga er dan van uit dat dit ras over een gebruiksaanwijzing beschikt (in het Japans). Je zal deze gebruiksaanwijzing goed door moeten nemen voor je met jouw Shiba door één deur kunt. Hij heeft een onafhankelijke aard, is behoorlijk zelfverzekerd en kan zo koppig zijn als een ezel. Deze hond heeft een vrije geest die zich moeilijk aan banden laat leggen. Dat houdt overigens niet in dat hij geen goede band met zijn eigenaar kan vormen, in tegendeel zelfs. Voor zijn eigenaar is het vaak een hele loyale hond, die zijn affectie echter niet in overdreven mate zal tonen. De Shiba wil soms best even knuffelen of geeft een gepaste begroeting wanneer de baas thuiskomt, maar verwacht geen uitzinnige vreugde of een hond die zich verliest in ellenlange knuffelpartijen. De gemiddelde Shiba ligt liever rustig náást zijn eigenaar dan boven op hem. Gemiddeld wordt de Shiba tussen de 34 en 42 cm groot. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 7 en 11 kg.
De Shiba heeft één specifieke vocalisatie. Deze is uniek voor het ras, maar kan nogal alarmerend zijn de eerste keer dat je het hoort. Het wordt de ‘Shiba Scream’ genoemd en dit hoge piepgeluid is meestal gereserveerd voor wanneer de hond erg ongelukkig of dolblij is over iets.
De geschikte eigenaar voor de Shiba is iemand die sterk in zijn of haar schoenen staat en consequent is in de opvoeding. Deze hond is erg intelligent. Wanneer de Shiba een enkele keer op de bank mag omdat hij ziek is, zal hij er voortaan niet meer vanaf te slaan zijn. Daarentegen heeft de Shiba geen harde training nodig. Wel is duidelijkheid richting de hond van groots belang. Jouw geduld zal ook zeker worden getest. Het is dan ook wel een pré om over een beetje humor te beschikken als je besluit je leven te gaan delen met een Shiba.
Bij glaucoom neemt de vloeistofdruk in de oogbol toe en het oog kan daardoor beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Glaucoom kan erfelijk zijn of ontstaan als gevolg van een andere aandoening. Bij glaucoom moet het oog met spoed worden behandeld, zodat de druk in de oogbol weer afneemt.
Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.
Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.
Een cornea ulcus is een zweer op het oog. Het hoornvlies is beschadigd op het punt waar de ogen niet goed sluiten en dus uitgedroogd raken of op de plek het haar tegen de oogbol wrijft. Dit geeft een pijnlijk en een geïrriteerd oog. Deze aandoening komt vooral voor bij kortsnuitige honden met uitpuilende ogen. Een intensieve behandeling met oogdruppels is noodzakelijk en in sommige gevallen moet de huidplooi met haar rondom het oog chirurgisch worden verwijderd.
De vacht van de Shiba is zelfreinigend. Door de structuur en de lengte van de vacht komen knopen en klitten nauwelijks voor. De Shiba heeft twee keer per jaar een ruiperiode. Deze periode duurt drie tot vier weken. Hierin verliest de hond zijn vacht. Buiten deze ruiperiode is het aan te raden om zo min mogelijk de vacht te borstelen of te kammen. Doe dit maximaal één keer in de week. De Shiba is dus perfect geschikt voor mensen die geen zin of tijd hebben om de vacht veel aandacht te geven.
De Shiba kan voorkomen in verschillende kleuren. Dit zijn voornamelijk rood, zwart en tan, sesam, zwart sesam en rood sesam.
Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Shiba kan goede vriendjes worden met kinderen, mits ze met veel respect worden behandeld. Ze kunnen vijandig uit de hoek komen wanneer hun grens wordt bereikt. Vooral oudere kinderen zullen voor de Shiba een goede match zijn.
wekelijks
Veel
Gemiddelde Levensverwachting 12-15 jaar.
Waaks - Loyaal naar eigenaar - koppig