Spaanse Waterhond | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Spaanse Waterhond

Energiek - Levendig - Sportief - Veelzijdig

Spaanse Waterhond pups te koop
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 jaar

Kenmerken

Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig - Neiging tot hoeden - Voorkom dat ze schuw worden, dit kan tot agressie leiden - Verharen weinig

Op zoek naar een Spaanse Waterhond pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Spaanse Waterhond

De Spaanse Waterhond is onafhankelijk, intelligent en enigszins gereserveerd. Ze houden ervan om hun tijd door te brengen met hun familie, maar hebben af en toe ook tijd nodig voor zichzelf. Dit moet echter niet te lang zijn. Hierdoor kunnen ze last krijgen van verlatingsangst. De Waterhond heeft een vrij hoog energielevel en wil dan ook het liefst de hele tijd bezig worden gehouden of iets te doen hebben. Het temperament van de Spaanse Waterhond is hierom ook hardwerkend en speels tegelijk. Ze vinden het leuk om taken uit te voeren, maar zijn ook vriendelijk, aanhankelijk en beschermend naar hun gezin. Hierdoor zijn het uitstekende familiehonden én geweldige waakhonden.

Deze hond heeft een unieke uitstraling en is gekruld van top tot teen. Wanneer zijn vacht volledig is gegroeid, zal dit zijn bruine ogen bedekken. Het is een middelgrote hond. De Spaanse Waterhond wordt gemiddeld tussen de 40 en 51 cm groot. Het gewicht zal bij de hond liggen tussen de 14 en 23 kg. Dit is nog een reden dat deze unieke honden perfect in een gezin zullen passen.

De Waterhond neemt vreemden meestal niet makkelijk in vertrouwen en kan daarom in het begin erg op zijn hoede zijn en als hij het spannend vind worden gaan blaffen. Socialisatie is voor de Spaanse Waterhond dus erg belangrijk.

Aandachtspunten

  • De Spaanse Waterhond brengt graag tijd door met zijn gezin, maar heeft soms ook tijd voor zichzelf nodig.
  • Het is een werkhond die erg beschermend is en daarom ook goed als waakhond kan functioneren.
  • De Spaanse Waterhond is terughoudend tegenover vreemden.
  • Deze slimme hond heeft stevige en consistente training nodig, waardoor hij niet geschikt is voor beginnende hondeneigenaren.
  • Doordat de Spaanse Waterhond is gefokt voor de jacht of het vee kan hij nog hoed neigingen hebben.

De beste eigenaar voor de Spaanse Waterhond

De Spaanse Waterhond is vanwege zijn intelligente karakter makkelijk te trainen. Desondanks past deze hond beter bij een meer ervaren hondeneigenaar. De Waterhond heeft namelijk een consistente leider nodig die veel geduld heeft met de hond. Het beste werkt om positieve bekrachtigingsmethoden te gebruiken door bijvoorbeeld beloningen met traktaties. Deze hond vereist een zachtaardig en liefdevolle training. De Spaanse Waterhond heeft dagelijks zowel mentale als fysieke uitdaging nodig, omdat hij zich anders zal gaan vervelen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Spaanse Waterhond

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Retinadysplasie is een aandoening waarbij het netvlies (retina) zich niet goed ontwikkelt en in het ergste geval helemaal loslaat. De hond heeft verminderd zicht tot complete blindheid. De aandoening kan 1 of beide ogen voorkomen. Bij sommige rassen is de aandoening erfelijk en moeten de ogen van de ouderdieren vooraf worden getest.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Een aandoening aan het zenuwstelsel waarbij de uitlopers van de zenuwen langzaam stukgaan. De hond zal neurologische klachten krijgen zoals ongecontroleerde bewegingen en een wankele gang. Er is geen behandeling mogelijk.

Haargroei vanuit de vrij ooglidrand. Bij verkeerde stand van het haartje kan deze zich op de oogbol richten en daar irritatie geven. De haren zijn niet altijd met het blote oog te zien, maar de slijmpropjes rondom de haren zijn vaak wel zichtbaar. Het haarzakje moet definitief worden verwijderd.

Een oogaandoening waarbij de afvoer van oogkamervocht verstoord is. Hierdoor stijgt de druk in de oogbol (glaucoom) en dit moet met spoed worden behandeld.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Spaanse Waterhond staat bekend om zijn mooie krullende vacht. Deze vacht vereist echter wel dagelijkse verzorging qua doorkammen, om zo klitten te voorkomen. Minimaal één keer per jaar moet de vacht van de Waterhond worden geschoren, om zo het uiterlijk van dit ras te behouden. De hond mag natuurlijk altijd vaker worden getrimd om de vacht mooi te houden. Geen enkele hond verhaart helemaal niet, maar deze hond verhaart weinig. Last van veel haren in uw huis zal je dus niet hebben. Om dit te behouden is een regelmatige trimbeurt aangeraden.

De Spaanse Waterhond komt voor in verschillende kleuren, namelijk zwart, bruin, beige, wit en combinaties tussen deze kleuren bijvoorbeeld zwart-wit. Er zijn dus veel verschillende kleuren waarin u de Spaanse Waterhond kunt tegenkomen.

De Spaanse Waterhond met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. De Spaanse Waterhond kan goed met kinderen van iedere leeftijd omgaan en kan vooral goed met ze overweg als ze samen worden grootgebracht. Het is verstandig om nauw toezicht te houden wanneer de hond bij kinderen in de buurt is. Door zijn wakende instinct probeert de Waterhond kleine kinderen te hoeden.

Zoals eerder is vernoemd is socialisatie bij de Spaanse Waterhond heel erg belangrijk. Het omgaan met andere huisdieren zal dan voor deze hond geen probleem zijn. Wel heeft het de sterke voorkeur om de dieren samen te laten opgroeien.

Op zoek naar een Spaanse Waterhond pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 jaar

Kenmerken

Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig - Neiging tot hoeden - Voorkom dat ze schuw worden, dit kan tot agressie leiden - Verharen weinig

Op zoek naar een Spaanse Waterhond pup?
Bekijk fokkers