Yorkshire Terriër | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Yorkshire Terriër

Levendig - Energiek - Flexibel - Gevoelig

Yorkshire Terrier
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-16 jaar

Kenmerken

Niet graag alleen - Kunnen een gevoelige spijsvertering hebben

Op zoek naar een Yorkshire Terriër pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër is slim en zelfverzekerd. Hij is een combinatie van een vertederend klein formaat en avontuurlijke terriër geest. Individuele honden kunnen natuurlijk verschillen. Sommige zijn knuffelig en opgewekt en willen niets liever dan de hele dag in de voetsporen van hun baas treden. Anderen zijn ondeugend, extravert en in voor alles.

Aandachtspunten

  • Yorkshire Terriërs kunnen mogelijk lastig zindelijk worden. Goede benchtraining wordt aangeraden.
  • Yorkshire Terriërs houden niet van kou en zijn vatbaar voor koude rillingen, vooral wanneer ze nat zijn geworden.
  • Vanwege hun kleine formaat, fragiele structuur en terriër persoonlijkheid, wordt de Yorkshire Terriër over het algemeen niet aanbevolen voor huishoudens met peuters of kleine kinderen.
  • Sommige Yorkshire Terriërs kunnen blij zijn en blaffen bij elk geluid dat ze horen. Vroege en consistente training kan helpen. Als je je niet gekwalificeerd genoeg voelt om deze training te geven, overweeg dan een ander ras of een cursus.
  • Yorkshire Terriërs kunnen een gevoelig spijsverteringssysteem hebben en kunnen kieskeurige eters zijn.
  • Yorkshire Terriërs denken dat het grote honden zijn en zullen, wanneer toegestaan, proberen een gevecht aan te gaan met een grote hond. Zorg ervoor dat je je Yorkie onder controle houdt. Sterker nog, probeer je Yorkie op jonge leeftijd te socialiseren door hem naar gehoorzaamheidscursussen te nemen.

De beste eigenaar voor de Yorkshire Terriër

Stel grenzen en jouw Yorkshire Terriër zal een geweldige metgezel zijn. Begin met trainen als de hond nog een pup is. Je zult er dan veel meer plezier van hebben dan wanneer je ze hun gang laat gaan. Slechte gewoontes afleren gaat namelijk altijd moeizamer. Zoals alle honden hebben Yorkies vroege socialisatie nodig door ze bloot te stellen aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen wanneer ze jong zijn.

Daarnaast vereist deze hond ook veel beweging. De beste eigenaar voor de Yorkshire Terriër is dus iemand met veel tijd en geduld die lekker met de hond aan de slag gaat.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Yorkshire Terriër

Chiari malformatie wordt veroorzaakt door de combinatie van een te kleine schedel en een te groot achterhoofdsgat. Een deel van de kleine hersenen en hersenstam worden daardoor naar buiten gedrukt. Het achterhoofdsgat en daarmee de afvoer van hersenvloeistof raakt geblokkeerd. De druk stijgt en er kunnen holtes in de hersenen en ruggenmerg ontstaan, dit is de syringomyelie. De aandoening is erg pijnlijk en gaat vaak gepaard met neurologische verschijnselen zoals het loos krabben naar de kop. Behandeling is niet mogelijk, maar er kan wel ondersteunende medicatie worden gegeven.

Dit syndroom wordt veroorzaakt door een te stompe of korte schedel (brachycefaal). Door gebrek aan ruimte in de kop wordt de ademhaling belemmerd. Dit kan komen door een relatief te lang zacht gehemelte, afwijkend strottenhoofd, te nauwe luchtpijp en te kleine openingen van de neusgaten. Er treden er benauwdheidsklachten op wat zich kan uiten in een snurkend geluid, verminderd uithoudingsvermogen, kokhalsneigingen, onrustige slaap, flauwtes en blauwe slijmvliezen. Als de benauwdheid ernstige vormen aanneemt is een operatie aan het gehemelte of neusgaten noodzakelijk. De prognose is gunstig afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Een erfelijke aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de heupkop onvoldoende is en daardoor de ontwikkeling niet optimaal kan plaatsvinden. De heupkop past daardoor niet goed in de heupkom met als gevolg artrose van het heupgewricht. De hond heeft pijn en gaat kreupel lopen. De aandoening komt al in het eerste levensjaar tot uiting.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Deze dieren worden zonder haar geboren, of het haar valt binnen een paar maanden na de geboorte uit. Voor de naakthond is dit een raskenmerk.

Een erfelijke neurologische aandoening waarbij er te weinig myeline in de zenuwen aanwezig is en daardoor de prikkels niet goed worden doorgegeven. De kop en poten van de hond gaan daardoor voortdurend trillen en dit kan erger worden bij opwinding. Meestal treedt het al op in de eerste levensjaren. Voor sommige rassen is er een DNA-test voor deze aandoening.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

De bijnieren maken te veel cortisol aan doordat er tumor zit in de hypofyse of de bijnieren zelf. De bloedsuikerspiegel, vet- en eiwitstofwisseling en het afweersysteem van de hond raken uit balans. Symptomen zijn veel drinken en plassen, verlies van spiermassa, een hangbuik en een dunnere vacht op de flanken. De aandoening komt voor op middelbare tot oudere leeftijd van de hond.

Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.

Ook wel bekend als waterhoofd. De aandoening ontstaat doordat er een abnormale hoeveelheid vocht in de hersenholtes ophoopt en daardoor het hoofd veel groter is dan normaal. Door de druk op de hersenen heeft de hond hoofdpijn en kunnen er neurologische verschijnselen optreden. Pups met een groot waterhoofd komen meestal op jonge leeftijd al te overlijden.

Door aantasting van de linker hartklep (mitralisklep) kan deze niet goed sluiten en daardoor kan bloed uit de linkerkamer terug lekken naar de linkerboezem. Dit leidt tot hartfalen wat langzaamaan erger wordt. In een vergevorderd stadium kan er ook vocht in de longen komen, de hond raakt benauwd en gaat hoesten. De aandoening kan vanaf een bepaald stadium worden ondersteund met medicatie, maar genezing is niet mogelijk.

Alopecia X is een huidaandoening veroorzaakt door een gebrek aan groeihormoon. Het haar wordt dunner op met name de romp van het dier en de huid eronder verkleurt donkerder. In sommige gevallen groeit het haar weer spontaan terug, maar meestal is er medicatie nodig.

Chronisch nierfalen kan ontstaan door verschillende onderliggende aandoeningen. Als de nieren verslechteren zal de hond meer gaan drinken en plassen, uiteindelijk stapelen er ook afvalstoffen op in het bloed en zal de hond zich steeds zieker gaan voelen. Om de nieren te ondersteunen kan er een speciaal nierdieet worden voorgeschreven. Vaak zijn de nieren al ernstig aangedaan als de eerste klinische symptomen zichtbaar worden.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Yorkshire Terriër verhaart niet veel, maar vereist wel dagelijkse vachtverzorging. Dit moet worden gedaan door de vacht goed door te kammen. Zo worden klitten voorkomen en blijft de vacht mooi. Het is ook aan te raden regelmatig een bezoekje te plannen bij een professionele trimsalon.

De Yorkshire Terriër komt voor in de vachtkleuren black & tan, blue & gold, blue & tan en black & gold.

De Yorkshire Terriër met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Vanwege hun kleine formaat is de Yorkshire Terriër niet geschikt voor gezinnen met hele jonge kinderen. Sommige fokkers verkopen daarom geen pups aan mensen van wie de kinderen jonger zijn dan 5 of 6 jaar. Kinderen kunnen de hond laten vallen, erop trappen of te stevig vast te houden.

Yorkshire Terriërs kunnen goed overweg met andere huisdieren, waaronder katten, mits ze op jonge leeftijd met hen zijn gesocialiseerd. Daarnaast zijn ze een ster in het achternagaan van vreemde honden. Ook als de honden 10 keer zo groot zijn. Als baasje van een Yorkshire Terriër is het je tweede natuur om je hond te beschermen tegen hun eigen overmoedigheid.

Op zoek naar een Yorkshire Terriër pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-16 jaar

Kenmerken

Niet graag alleen - Kunnen een gevoelige spijsvertering hebben

Op zoek naar een Yorkshire Terriër pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Yorkshire Terriër