Hoe ondersteunt een fokker de toekomstige puppy eigenaren? | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Hoe ondersteunt een fokker de toekomstige puppy eigenaren?

Een artikel geschreven door Lisetta Verkleij.

Betrouwbare fokkers begeleiden pup-kopers vanaf het begin

Als goede en betrouwbare fokker zet je niet zomaar een nestje pups op de wereld. Je hebt een grote verantwoordelijkheid. Jouw keuzes hebben invloed op de gezondheid en het gedrag van de pups, nu én als ze straks volwassen zijn. Je stopt veel tijd in het grootbrengen van het nest. Dan wil je ook dat jouw pups terecht komen op de juiste plek. Bij pup-kopers die weten waar ze aan beginnen. En die jouw pups goed kunnen begeleiden, tot ze volwassen zijn. Hoe bereik je dat? Hoe begeleid jij als fokker op een goede manier de toekomstige pup-koper?

Informatie geven én vragen aan pup-kopers

Jouw taak als fokker begint al ruim voor er sprake is van pups. Zorg voor goede voorlichting op je website over wat voor soort hond pup-kopers kunnen verwachten. Vertel welke eigenschappen jouw (ras)hond heeft. Voor welke functie is het ras ooit gefokt (of de rassen als het om een kruising gaat)? Hoe groot wordt de hond ongeveer, wat voor soort vacht krijgt-ie? Waar moet een toekomstige eigenaar rekening mee houden?

Beschrijf de eigenschappen zo volledig mogelijk. Wees eerlijk en benoem ook de mindere kanten van het ras. Geef verder informatie over mogelijke erfelijke gezondheidsproblemen die voorkomen bij het ras. Die informatie vind je bij de rasvereniging en/of via de Rashondenwijzer. Als fokker heb jij de vader en de moeder uitgekozen voor het nest. Je hebt gelet op overerving van ziektes en op het gedrag van de ouders. Voor steeds meer erfelijke aandoeningen zijn testen beschikbaar. Bijvoorbeeld voor heupdysplasie, oogziektes of verkeerd aangelegde bloedvaten in de lever. Geef die informatie aan (serieuze) pup-kopers, als je zulke testen hebt laten doen.

Als mensen je bellen of mailen om meer informatie stel dan zelf ook vragen. Wat is hun (woon- en leef)situatie, zijn er kinderen? Wat zoeken ze precies, welke dingen willen ze met de hond gaan doen? Hoeveel tijd hebben ze voor de hond? Deze informatie kun je dan ook gebruiken voor socialisatie op maat als je ze een pup wil verkopen.

Begeleiding pup-kopers tijdens nestperiode

De basis voor een sociale, stabiele pup en hond wordt gelegd in die eerste zeven weken. Jij als fokker hebt daarbij een hele belangrijke taak. De eerste drie weken zorg je voor een rustig plekje voor de moeder en pups. Het liefst in huis, zodat de pups meteen al wennen aan normale geluiden en geuren. De pups worden dagelijks even in handen genomen, voelen en ruiken doen ze al. Voor de pup-kopers is een webcam bij het nest erg leuk. Bovendien geeft zulke openheid vertrouwen in jou als fokker. Vanaf vier weken mogen de pup-kopers langskomen. Dan kun je ze vertellen hoe belangrijk socialisatie is en wat jij allemaal doet met de pups hiervoor.

Uitgebalanceerde socialisatie is essentieel

De eerste, hele belangrijke socialisatiefase loopt van 3,5-4 weken, als de pups de wereld gaan ontdekken, tot 12 weken. Het kan handig zijn om een afvinklijstje te maken voor de socialisatie, dat je ook aan de pup-kopers kunt meegeven. Zorg wel dat het niet teveel wordt, doe het gedoseerd en geef de pups tijd genoeg om alles te verwerken.

Laat pups kennismaken met allerlei types mensen van allerlei leeftijden. Met apparaten als de stofzuiger, TV, de wasmachine. Neem ze mee naar buiten, wennen aan geluiden van blaadjes, wind, voelen aan gras, stenen, grind. Laat ze fietsen zien, vrachtauto´s, scooters. Neem ze mee in de auto. Laat ze kijken naar verschillende soorten honden, groot en klein. Kijken is genoeg, spelen en snuffelen kan, maar kies daar rustige en betrouwbare honden voor uit. Laat ze kennismaken met katten, kippen en eventuele andere dieren. Je kunt specifieke activiteiten kiezen, gericht op waar de pup bij zijn nieuwe baasje mee te maken zal krijgen.

En natuurlijk gaan alle pups al een keer naar de dierenarts voor hun eerste vaccinaties en ontworming, en eventueel de chip en het paspoort. Voor alle socialisatie activiteiten geldt dat de ervaringen van de pups zoveel mogelijk positief moeten zijn. Leg uit aan de pup-kopers hoe belangrijk dit is en hoe zij er zelf mee verder moeten gaan. De tweede socialisatiefase loopt van 12 weken tot ongeveer zes maanden. In die periode is de inzet van de nieuwe eigenaar cruciaal. Kom je niet toe aan bepaalde dingen? Vertel het de pup-koper, dan kunnen zij er extra aandacht aan geven.

Begeleiding pup-kopers bij en na het ophalen

Naarmate de pups ouder worden zie je de verschillende karaktertjes beter. Bekijk ze niet alleen bij elkaar in het nest, maar ook af en toe apart erbuiten. Laat een puppytest uitvoeren door een professional, dat geeft meer informatie over karakter en gedrag. Samen met de kennis over de nieuwe pup-kopers kun je dan goed adviseren welke pup het beste past bij welke pup-koper. Laat pup-kopers niet alleen op het uiterlijk van de pup afgaan, leg ze uit waarom je hen juist die ene pup aanraadt. En hoe moeilijk het ook is, durf nee te verkopen als je denkt dat jouw type (ras)hond echt niet gaat passen bij een bepaalde pup-koper.

En dan komt het moment dat de pups worden opgehaald. Zeker niet eerder dan 7 weken, maar liefst op 8 weken leeftijd. Dan krijgen ze de eerste basisopvoeding nog van de moeder die ruw gedrag begrenst en corrigeert. Verspreid het ophalen over twee of drie dagen. Dan heb je de tijd voor elke pup-koper. Maak een pakketje voor elke pup-koper, met in ieder geval het paspoort van de pup, voeding voor de eerste dagen, een lapje of speeltje met nestgeur en het socialisatielijstje. Geef alle informatie die je wil delen mee op papier, zodat mensen het terug kunnen lezen. Met hun nieuwe pup in de armen zal veel informatie ze anders ontgaan.

Als de pups naar hun nieuwe baasjes zijn stopt jouw verantwoordelijkheid als fokker niet. Zorg dat je bereikbaar blijft voor vragen, ook als de honden volwassen zijn. Help mensen met herplaatsen indien nodig. In het uiterste geval zul je soms zelfs een hond terug moeten nemen. Fokken is ontzettend leuk, maar besef dat je ook een grote verantwoordelijkheid hebt!

Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26