Hoe kun je een slechte fokker herkennen? | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Hoe kun je een slechte fokker herkennen?

Helaas zijn er naast de vele betrouwbare en gemotiveerde hondenfokkers er ook een aantal minder betrouwbare fokkers op de markt. Deze zogenaamde broodfokkers zijn fokkers die pups fokken met als voornaamste doel om geld te verdienen en vaak weinig geven om de gezondheid en het welzijn van de dieren.

De fokkers bij Bazoeki voldoen allemaal aan de Bazoeki-standaard, zodat jij met een gerust hart kan zoeken naar de beste match. Toch is het ook belangrijk dat je weet wat een slechte fokker inhoudt, zodat je hier alert op kan zijn. Met deze checklist bij de hand kan je er zeker van zijn dat je een verantwoordelijke keuze maakt tijdens het vinden van jouw nieuwe beste vriend.

1. Hoe ziet de advertentie van de pup eruit?

Beoordeel de advertentie van de pup. Staat de moederhond op de foto’s en zijn er foto’s van het hele nestje bij elkaar? Vaak zie je dat broodfokkers alleen schattige foto’s heeft van bijvoorbeeld de pup in een mandje met bloemetjes er omheen. Ook teksten als ‘mag direct mee’, ‘wordt thuis afgeleverd’ en ‘speciale prijs’ zijn zeer dubieus en duiden erop dat je met een broodfokker te maken hebt.

2. Zijn de ouderdieren getest?

Helaas kennen veel rashonden vele erfelijke ziektes. Het is daarom belangrijk dat beide ouderdieren worden getest op erfelijke aandoeningen die bij dat ras aanwezig zijn voordat er met de dieren wordt gefokt. Hiermee kan worden voorkomen dat bepaalde ziektes worden doorgegeven aan pups. Dit kan een hoop leed en ellende voor zowel de hond als de eigenaren besparen. Vraag aan de fokker of je de uitslagen mag inzien en of ze er eventueel iets meer over kunnen uitleggen. Let op: enkel het bezitten van een stamboom zegt niks over de gezondheid van het dier.

3. Waar en hoe leven de honden?

Leven de honden in huis of in een kennel op het erf? Is er genoeg ruimte voor de honden en pups om vrij te beweging en is de leefruimte veilig voor ze? Is de omgeving schoon, zijn er voldoende (zachte) ligplekken en is er altijd drinkwater aanwezig? Een kennel buitenshuis is niet per definitie slecht, maar vraagt wel om extra aandacht bij de socialisatie van bijvoorbeeld huiselijke geluiden en mensen (en eventueel andere dieren). Pups in die in huis opgroeien hebben juist weer extra socialisatie nodig met de wereld buitenshuis. Vraag daarom in beide situaties altijd goed na wat de fokker met zijn pups aan extra socialisatie doet.

Bij een betrouwbare fokker zien de pups en moederhond er gezond en levendig uit en zijn ze blij om jou te ontmoeten. Bij broodfokkers zie je vaak dat de honden angstiger en terughoudend zijn en liever in een hoekje blijven zitten in plaats van met jou kennis te maken. Ook de gezondheid wordt minder in de gaten gehouden en de pups hebben vaker vieze oogjes, neuzen en soms ook vacht. Een gezonde pup moet onder andere heldere schone ogen, een schone droge neus en een schoon achterwerk hebben.

4. Zit de moeder bij de pups?

Een moederhond mag soms een pauze hebben van zijn pups, maar is ten alle tijde in de buurt van haar pups. Een broodfokker/puppyhandelaar zet soms pups van verschillende leeftijden bij elkaar met een zogenaamde moederhond erbij. Vaak zie je dat de moederhond niet geïnteresseerd is in de pups. Heeft een fokker pups van vele verschillende rassen beschikbaar? Dan is dit een minder goed teken. Uiteraard kan een betrouwbare fokker ook met meerdere rassen fokken, maar een heel kleurenpalet aan rassen duidt vaak op een broodfokker.

5. Paspoort bij de pup

Elke fokker is verplicht zijn pups voor de leeftijd van 7 weken te chippen en te registreren. Daarnaast moet de pup een geldig Europees paspoort hebben voordat hij van eigenaar wisselt. In het paspoort kan je ook de nationaliteit van de pup zien. Zie je een vreemde taal in het paspoort of zijn de vaccinaties/chip niet gezet door een Nederlandse dierenarts? Dan heb je te maken met een geïmporteerde pup en zeer waarschijnlijk een broodfokker/puppyhandelaar. Let ook op de leeftijd van de pup. De pup mag wettelijk gezien pas vanaf de leeftijd van 7 weken verhuizen.

6. Interesse van de fokker naar de pup-eigenaar

Als een fokker jou direct de pup in handen duwt en je opdringt hem/haar mee te kopen zonder dat hij meer informatie over je vraagt, dan is dat erg dubieus. Een betrouwbare fokker wil graag weten waar zijn/haar pup terecht komt en zal er dan ook alles aan doen om de passende match te vinden voor de pups. Meestal wordt er gevraagd wat je leefomstandigheden zijn, je gezinssituatie, eerdere ervaringen met honden en wat je graag met de hond wil gaan doen. Vaak zie je dat een betrouwbare fokker ook werkt met een bedenktijd en een puppy-contract.


Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26