Hoe kun je een broodfokker herkennen? | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Hoe kun je een broodfokker herkennen?

Author: Head of Health Bazoeki, dierenarts Kyra Goudberg

Helaas zijn er naast de vele betrouwbare en gemotiveerde hondenfokkers er ook een aantal minder betrouwbare fokkers op de markt. Deze zogenaamde broodfokkers zijn fokkers die pups fokken met als voornaamste doel om geld te verdienen en vaak weinig geven om de gezondheid en het welzijn van de dieren.

De fokkers bij Bazoeki voldoen allemaal aan de Bazoeki-standaard, zodat jij met een gerust hart kan zoeken naar de beste match. Toch is het ook belangrijk dat je een slechte fokker herkent. Met deze checklist bij de hand kan je er zeker van zijn dat je een verantwoordelijke keuze maakt tijdens het vinden van jouw nieuwe beste vriend.

1. Hoe ziet de advertentie van de pup eruit?

Beoordeel de advertentie van de pup.

  • Staat de moederhond op de foto’s?
  • en zijn er foto’s van het hele nestje bij elkaar?
  • Vermijd teksten als ‘mag direct mee’, ‘wordt thuis afgeleverd’ en ‘speciale prijs’.

Heb je een goed gevoel bij de advertentie, maak dan altijd eerst een afspraak om te komen kijken. Ga naar deze afspraak zonder kinderen, zodat je gemakkelijk van een eventuele koop kunt afzien.

2. Rashond? Check of de ouderdieren zijn getest op erfelijke afwijkingen

Helaas hebben veel rashonden last van ziektes die erfelijk zijn. Het is daarom belangrijk dat beide ouderdieren worden getest op erfelijke aandoeningen die bij dat ras aanwezig zijn, voordat er met de dieren wordt gefokt. Hiermee kan worden voorkomen dat bepaalde ziektes worden doorgegeven aan pups. Dit kan een hoop leed en ellende voor zowel de pup als voor jou voorkomen. Vraag aan de fokker of je de uitslagen mag inzien en of ze er eventueel iets meer over kunnen uitleggen. Let op: enkel het bezitten van een stamboom zegt niks over de gezondheid van het dier. In dit artikel lees je meer over de gezondheid van je toekomstige pup.

Sommige rashonden hebben gezondheidsproblemen door hun uiterlijk. Dit is onder andere het geval bij honden met een korte snuit. Fokkers zijn daarom gebonden aan strengere regels. Check goed of deze regels worden nageleefd.

3. Zien de pups er levendig en gezond uit?

Bij een betrouwbare fokker zien de pups en moederhond er gezond en levendig uit en zijn ze blij om jou te ontmoeten. Bij broodfokkers zie je vaak dat de honden angstiger en terughoudend zijn en liever in een hoekje blijven zitten. Ook de gezondheid wordt minder in de gaten gehouden en de pups hebben vaker vieze oogjes, neuzen en soms ook vacht. Een gezonde pup moet onder andere heldere schone ogen, een schone droge neus en een schoon kontje hebben. Daarnaast is het goed om te checken of de pups zijn gevaccineerd. In dit artikel lees je alles over het vaccineren van je pup.

4. Waar en hoe leven de honden?

Leven de honden in huis of in een kennel op het erf? Is er genoeg ruimte voor de honden en pups om vrij te bewegen en is de leefruimte veilig voor ze? Is de omgeving schoon, zijn er voldoende (zachte) ligplekken en is er altijd drinkwater aanwezig? Een kennel buitenshuis is niet per definitie slecht, maar vraagt wel om extra aandacht bij de socialisatie van bijvoorbeeld huiselijke geluiden en mensen (en eventueel andere dieren). Pups in die in huis opgroeien hebben juist weer extra socialisatie nodig met de wereld buitenshuis. Vraag daarom in beide situaties altijd wat de fokker doet om zijn pups te socialiseren. In dit artikel lees je meer over de socialisatie van je puppy. Heeft een fokker pups van heel veel verschillende rassen beschikbaar? Dan is dit een minder goed teken. Uiteraard kan een betrouwbare fokker ook met meerdere rassen fokken, maar een heel kleurenpalet aan rassen duidt vaak op een broodfokker.

4. Zit de moederhond bij de pups?

Een moederhond mag soms een pauze hebben van haar pups, maar is altijd in de buurt van haar pups. Een broodfokker/puppyhandelaar zet soms pups van verschillende leeftijden bij elkaar met een neppe moederhond erbij. Vaak zie je dat deze hond niet geïnteresseerd is in de pups. Kijk dus goed naar de interactie tussen moederhond en puppy's.

5. Check of de fokker zich aan de regels houdt

Elke fokker is verplicht om een registratienummer op zijn adres aan te vragen. Het zogenaamde UBN-nummer. Vraag de fokker of hij je dit UBN-nummer kunt geven. Daarnaast moet de fokker zijn pups voor de leeftijd van 7 weken laten chippen en daarna het chipnummer registreren op zijn adres. Iedere pup dient een geldig Europees paspoort te krijgen voordat hij van eigenaar wisselt. In het paspoort kan je ook de nationaliteit van de pup zien. Zie je een vreemde taal in het paspoort of zijn de vaccinaties/chip niet gezet door een Nederlandse dierenarts? Dan heb je te maken met een geïmporteerde pup en heb je mogelijk te maken met een handelaar. Let ook op de leeftijd van de pup. De pup mag wettelijk gezien pas vanaf de leeftijd van 7 weken verhuizen.

6. Interesse van de fokker in jouw situatie

Als een fokker jou direct de pup in handen duwt en je opdringt de hond te kopen zonder dat hij meer informatie over je vraagt, dan is dat erg dubieus. Een betrouwbare fokker wil graag weten waar zijn pup terecht komt en zal er dan ook alles aan doen om de passende match te vinden voor de pups. Meestal wordt er gevraagd wat je leefomstandigheden zijn, je gezinssituatie, eerdere ervaringen met honden en wat je graag met de hond wil gaan doen.

7. Afspraken maken met de fokker

Last but not least. Kijk of de fokker schriftelijke afspraken met jou wil maken als je bij hem een puppy koop. Vaak zie je dat een betrouwbare fokker werkt met een bedenktijd en een puppy-contract. In een dergelijk contract kun je afspreken wat er gebeurd, wanneer je pup toch onverhoopt ziek wordt.


Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26