Wat is de prijs van een puppy? | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Wat is de prijs van een puppy?

We krijgen vaak de vraag wat een normale prijs is voor een pup. Bazoeki fokkers zijn vrij om hun eigen prijs te bepalen voor een pup. De fokker maakt kosten en zal deze op zijn eigen manier doorberekenen in de prijs voor een pup. Daarnaast zijn over het algemeen de kosten, met name voor de dierenarts, voor een kleinere hond wat lager dan voor een grotere hond. We kunnen dus geen eenduidig antwoord geven op de vraag wat een redelijke prijs is voor een hond. Wanneer je toch een soort richtlijn wil is het misschien handig om in je achterhoofd te houden wat een verantwoordelijk gefokt nestje de fokker kost aan tijd en geld.

Doordat iedere fokker een andere aanpak heeft, kunnen de gemiddelde kosten voor een nestje variëren. Wanneer de fokker bijvoorbeeld naar een hondenshow gaat met zijn honden heeft hij doorgaans ook meer kosten. Dit kan hij aan jou doorberekenen. Bovendien kost een nestje pups heel veel tijd en energie, sommige fokkers stoppen even met werken om voor de pups te zorgen. De honden zijn een passie of hobby, maar het is logisch dat de fokker er zelf ook wat aan over wil houden om dit vervolgens te investeren in de honden. Een hond moet niet alleen gezond blijven rondom de fokperiode, maar een heel hondenleven lang. De kosten hieronder betreffen alleen rondom de puppy periode, maar uiteindelijk is een fokker veel meer geld kwijt aan zijn honden.


De dekreu

Wanneer de fokker geen reu van zichzelf heeft, moet hij elders op zoek gaan naar een dekreu. Vaak wordt de prijs van één pup als vergoeding gevraagd voor de dekking met de reu (tussen de €800 en €1500). Heeft de fokker zelf een reu en laat hij deze testen op de meest voorkomende erfelijke gebreken is hij daarvoor minimaal €300 euro kwijt. Een fokker die een dekreu in moet schakelen is doorgaans dus meer kwijt, dan een fokker die een eigen dekreu in bezit heeft. Soms wijken fokkers zelfs uit naar het buitenland om daar een geschikte dekreu te zoeken.


De teef

Ook de teef wordt getest op belangrijke erfelijke gebreken. Reken hiervoor ook minimaal €300 - €400. Voor iedere test extra kun je gemiddeld €70 rekenen. Sommige testen hoeven echter niet voor elke dracht worden herhaald.

Sommige fokkers laten een progesteronbepaling uitvoeren om te kijken wanneer de teef er klaar voor is om gedekt te worden. Wanneer de teef drachtig is kan de fokker vaker naar de dierenarts gaan voor bepaalde controles. Vaak wordt er een echo gemaakt om de dracht vast te stellen. In een later stadium kan er nog een röntgenfoto worden gemaakt om te kijken hoeveel pups er kunnen worden verwacht. Dit hele traject kost de fokker ook ongeveer €300.

Gedurende de zwangerschap en het zogen investeren fokkers extra in speciale voeding, vaccinaties en ontworming voor de teef. Alles bij elkaar zo’n €200. Gaat het allemaal volgens plan dan kost de bevalling niet veel geld, maar zijn er complicaties en moet je bijvoorbeeld een keizersnede uitvoeren dan kunnen de kosten oplopen richting de €1000.

Een fokker is dus al minimaal €1100 kwijt, wat kan oplopen tot €1900 als hij een dekreu van een andere fokker moet/wilt gebruiken.


Het nestje

Wanneer de pups zijn geboren gaat er veel zorg en tijd naar de moederhond en pups. De pups moeten meerdere keren worden ontwormd en ontvlooid, dat kost ongeveer €10 per pup. Daarnaast moeten ze op 6 weken leeftijd naar de dierenarts. Daar worden ze nagekeken, gevaccineerd, gechipt, krijgen ze een Europees paspoort en worden ze geregistreerd. Dit kost ook ongeveer €70 per pup. Blijven de pups tot 9 weken bij de fokker dan worden ze nogmaals voor €40 gevaccineerd. Krijgen de pups een stamboom dan kost het ongeveer €120 per pup voor de registratie en DNA afname door de Raad van Beheer.

Dan zijn er natuurlijk nog kosten waar je in eerste instantie niet aan denkt, zoals spoedbezoeken aan de dierenarts, puppy speelgoed, halsbandjes, puppyvoer, handdoeken, een warmtelamp en een werpkist. Al deze kosten komen uit op ongeveer €500. Daarnaast steekt de fokker veel tijd in het hele fokproces en is voor, tijdens en na de geboorte druk bezig met zowel de teef en pups als de nieuwe eigenaren. Uiteindelijk zullen fokkers, afhankelijk van de nestgrootte en het ras, voor een gemiddeld nestje tussen de €3000 - €6000 kwijt zijn en hebben zij vele uren tijd geïnvesteerd in het grootbrengen van de pups.


Hobbymatig vs. bedrijfsmatig

Sommige fokkers doen het als hobby, maar andere fokkers moeten er van leven. Wanneer je meer dan 20 pups per jaar verkoopt, doe je dit bedrijfsmatig en moet je een deel van de verkoopprijs afstaan aan de belastingdienst. Ook is het dan verplicht een speciale opleiding te volgen. Dit kost ongeveer ongeveer €850 en kost veel tijd. Het is daarom erg belangrijk dat je je verdiept in de werkwijze van je fokker en vraagt waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt of juist niet.

Conclusie

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat een hoge prijs voor een hond niet altijd gelijk staat aan een verantwoordelijk gefokte pup, maar dat een redelijke prijs voor een pup wel nodig is om de juiste zorg te kunnen geven. Wanneer de prijs van de fokker niet overeenkomt met de inspanningen die zijn gedaan kun je je afvragen of de fokker echt integer handelt. Vraagt de fokker bijvoorbeeld een hele hoge prijs voor een populaire hond, maar heeft hij gewoon zijn eigen honden laten paren zonder enige voorbereiding dan kun je je afvragen of dit een eerlijke prijs naar jou toe is.

Uiteindelijk kan je zelf bepalen welke zaken voor jou belangrijk zijn en welke niet. Hiermee kan je voor jezelf een richtprijs maken in wat je wil uitgeven wanneer je een pup koopt. Een hond kan best een flinke uitgave zijn, maar je krijgt er bij een weloverwogen beslissing vele jaren liefde voor terug.

Vragen die je kunt stellen aan de fokker:

Q. Welke testen zijn er uitgevoerd bij de ouderdieren?

Q. Heeft de teef extra controles gehad voor- of tijdens de dracht bij de dierenarts?

Q. Is de dekreu van jouzelf of van een andere fokker? En welke testen zijn er bij de reu uitgevoerd?

Q. Krijgen de pups een stamboom en worden ze geregistreerd door Raad van Beheer inclusief DNA afname?

Q. Zijn er extra activiteiten met de pups ondernomen?

Q. Ben je een bedrijfsmatige fokker of doe je het voor de hobby?

Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26