Boston Terriër | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Boston Terriër

Levendig - Vriendelijk - Intelligent - Speels

Rasdetail boston
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Weinig

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Eigenwijs - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig

Op zoek naar een Boston Terriër pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Boston Terrier

De Boston Terriër is levendig, slim en aanhankelijk met een zachtaardig, gelijkmatig temperament. Boston Terriërs zijn zeer aanhankelijke honden die in vrijwel elk type huis, zelfs appartementen, overweg kunnen met alle leden van het gezin. Deze speelse pups hebben echter ook veel beweging nodig. Als je je hond veel liefde en fysieke activiteit kunt geven, heb je een aanbiddende en loyale beste vriend. Gemiddeld worden de Bosten Terriërs tussen de 38 en 44 cm groot. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 5 en 12 kg.

De Terriër kan echter koppig zijn. Volharding en consequentie zijn daarom vereisten bij het trainen van de hond. Zoals elke hond heeft de Boston Terriër behoefte aan vroege socialisatie - blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen - als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Boston-puppy opgroeit tot een goed afgeronde hond.

Aandachtspunten

  • Mede afhankelijk van hun dieet, kunnen Boston Terriërs vatbaar zijn voor winderigheid. Als je een gasachtige hond niet kunt verdragen, is een Boston Terriërs misschien niet iets voor jou.
  • Hoewel Boston Terriërs doorgaans rustige, zachtaardige honden zijn, die niet vatbaar zijn voor giecheligheid of agressie, kunnen mannetjes gevoelig zijn voor andere honden waarvan ze denken dat ze hun territorium binnenvallen.
  • Boston Terriërs kunnen vraatzuchtig zijn over hun eten, dus houd hun toestand in de gaten en zorg ervoor dat ze niet te zwaar worden.
  • Ze kunnen koppig zijn, dus doorzettingsvermogen en consistentie zijn duidelijke pluspunten in trainingsmethoden. Ze zijn gevoelig voor je stemgeluid en door straf kunnen ze stoppen, dus training moet ingehouden en motiverend zijn.

De beste eigenaar voor de Boston Terrier

De Boston Terriër past het beste bij een liefdevolle en verantwoordelijke eigenaar die een echt maatje zoekt en niet van te lange wandelingen houdt. Bostons kunnen wel eigenwijze en koppige hondjes zijn die overtuigd moeten worden dat training leuk is. Ze zijn intelligent en leren snel, maar wel alleen wanneer het hen uitkomt.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Boston Terriër vereist geen lastige vachtverzorging. Het wekelijks verwijderen van de losse haren is voldoende. De vacht hoef je niet te behoeden voor klitten. Deze hond heeft korte haren en verhaart daarom weinig. De Boston Terriër komt voornamelijk voor in een zwart met witte kleur.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Boston Terriër

Dit syndroom wordt veroorzaakt door een te stompe of korte schedel (brachycefaal). Door gebrek aan ruimte in de kop wordt de ademhaling belemmerd. Dit kan komen door een relatief te lang zacht gehemelte, afwijkend strottenhoofd, te nauwe luchtpijp en te kleine openingen van de neusgaten. Er treden er benauwdheidsklachten op wat zich kan uiten in een snurkend geluid, verminderd uithoudingsvermogen, kokhalsneigingen, onrustige slaap, flauwtes en blauwe slijmvliezen. Als de benauwdheid ernstige vormen aanneemt is een operatie aan het gehemelte of neusgaten noodzakelijk. De prognose is gunstig afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.

Chiari malformatie wordt veroorzaakt door de combinatie van een te kleine schedel en een te groot achterhoofdsgat. Een deel van de kleine hersenen en hersenstam worden daardoor naar buiten gedrukt. Het achterhoofdsgat en daarmee de afvoer van hersenvloeistof raakt geblokkeerd. De druk stijgt en er kunnen holtes in de hersenen en ruggenmerg ontstaan, dit is de syringomyelie. De aandoening is erg pijnlijk en gaat vaak gepaard met neurologische verschijnselen zoals het loos krabben naar de kop. Behandeling is niet mogelijk, maar er kan wel ondersteunende medicatie worden gegeven.

Dit is een aandoening die vooral kan voorkomen bij kortpotige terriërs en uit zich rond de 3-8 maanden leeftijd van de hond. Door overmatige botgroei aan de schedel en onderkaak kan de bek niet meer goed sluiten en krijgt de hond moeite met eten en drinken. De aandoening kent verschillende gradaties van ernst en kan in milde gevallen weer vanzelf genezen. Vaak is er een ondersteunende therapie nodig.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Bij de hernia nucleus pulposus raakt de tussenwervelschijf aangedaan en kan de kern ervan uitsteken richting het ruggenmerg. Hierdoor kunnen de zenuwen bekneld raken wat zich uit in pijn en verlammingsverschijnselen bij de hond. De hernia kan in de rug of nek voorkomen. In milde gevallen kan rust en pijnstilling voldoende zijn, maar soms de hernia worden geopereerd.

Dystocia staat voor 'moeilijke geboorte'. Dit kan zowel door de grootte van de pup als door afwijkingen bij moeder komen. Als dit gebeurt, moet er ingegrepen worden door fokker of soms zelfs de dierenarts.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Bij voedselallergie vertoont de hond een allergische reactie op meestal een van de dierlijke eiwitbronnen in het voer. Met name rund, kip, zuivel en eieren blijken een reactie uit te lokken wat zich uit in huidklachten. Hierbij zijn jeuk en roodheid van de pootjes, oksels, liezen en oren de meest voorkomende symptomen. De diagnose kan worden gesteld door de hond op een eliminatiedieet te zetten. Als voedselallergie is vastgesteld, zal de hond levenslang op een aangepast dieet moeten.

Door deze aandoening zijn er wervels verkeerd ontwikkeld, in een driehoekvorm. Hierdoor komt er meer druk op het ruggenmerg, wat weer tot rugpijn kan leiden. Deze aandoening kan alleen worden verholpen met een operatie.

Dit is een ontsteking van het hoornvlies en het bindvlies van het oog veroorzaak doordat de traanklieren onvoldoende of zelfs helemaal geen traanvocht kunnen produceren. Het oog wordt hierdoor droog en geïrriteerd, waardoor vuil en bacteriën de kans krijgen om een ontsteking te voorzaken. De ogen moeten levenslang worden gedruppeld met kunsttranen.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Bij een cherry eye raakt de traanklier in het derde ooglid (binnenste ooghoek) opgezwollen en begint deze uit te puilen. Door de zwelling raakt de traanbuis in de ooghoek verstopt en kan het traanvocht niet meer worden afgevoerd. De prolaps kan aan één of beide ogen voorkomen. De aandoening kan operatief worden verwijderd waarmee de prolaps in de meeste gevallen definitief is verholpen.

Sommige hondenrassen hebben als kenmerk overtollige huidplooien. Tussen deze plooien kan vocht en wrijving komen met infectie als gevolg. Het is belangrijk om de plooien schoon en droog te houden en in ernstige gevallen zullen ze operatief moeten worden verwijderd.

De Boston Terrier met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Boston Terriër houdt van kinderen en is een goede speelkameraad voor ze. Hij is klein genoeg om ze niet omver te werpen, maar groot genoeg om niet snel gewond te raken. Over het algemeen kan hij goed overweg met andere honden en katten, vooral als hij op jonge leeftijd met hen gesocialiseerd is.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Boston Terriër pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Weinig

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Eigenwijs - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig

Op zoek naar een Boston Terriër pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Boston Terriër