Af en toe
Weinig
Gemiddelde levensverwachting: 8-10 jaar
Niet graag alleen - Uiterlijke kenmerken kunnen gezondheidsproblemen geven
De Engelse Bulldog is een lieve hond die houdt van zijn baasje. De hond kan goed opschieten met kinderen. Het is een spontane, enthousiaste en zachtaardige hond, die thuis wat rustiger is. De Bulldog is een ondernemende, trouwe, waakse hond die erg moedig en onbevreesd overkomt. De Engelse Bulldog is gehecht aan zijn familie, dus hij heeft een baasje nodig die veel tijd voor hem heeft. De Engelse Bulldog heeft een grootte van ongeveer 38-40 cm en een gewicht van ongeveer 22-25 kg.
De Engelse Bulldog is perfect voor een eigenaar die niet zo lang wilt wandelen maar wel veel tijd met zijn hond wilt doorbrengen. De hond gaat zijn eigen gang en is fysiek sterk, dus de eigenaar moet wel veel zelfvertrouwen, ervaring en geduld hebben. De Engelse Buldog is eigenwijs dus wel redelijk moeilijk om te trainen. Maar het is een verstandige hond die wel meewerkt als hij er het nut van inziet. De training moet positief en op beloning gebaseerd zijn.
Dit syndroom wordt veroorzaakt door een te stompe of korte schedel (brachycefaal). Door gebrek aan ruimte in de kop wordt de ademhaling belemmerd. Dit kan komen door een relatief te lang zacht gehemelte, afwijkend strottenhoofd, te nauwe luchtpijp en te kleine openingen van de neusgaten. Er treden er benauwdheidsklachten op wat zich kan uiten in een snurkend geluid, verminderd uithoudingsvermogen, kokhalsneigingen, onrustige slaap, flauwtes en blauwe slijmvliezen. Als de benauwdheid ernstige vormen aanneemt is een operatie aan het gehemelte of neusgaten noodzakelijk. De prognose is gunstig afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.
Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.
Bij een cherry eye raakt de traanklier in het derde ooglid (binnenste ooghoek) opgezwollen en begint deze uit te puilen. Door de zwelling raakt de traanbuis in de ooghoek verstopt en kan het traanvocht niet meer worden afgevoerd. De prolaps kan aan één of beide ogen voorkomen. De aandoening kan operatief worden verwijderd waarmee de prolaps in de meeste gevallen definitief is verholpen.
Dystocia staat voor 'moeilijke geboorte'. Dit kan zowel door de grootte van de pup als door afwijkingen bij moeder komen. Als dit gebeurt, moet er ingegrepen worden door fokker of soms zelfs de dierenarts.
Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.
Bij voedselallergie vertoont de hond een allergische reactie op meestal een van de dierlijke eiwitbronnen in het voer. Met name rund, kip, zuivel en eieren blijken een reactie uit te lokken wat zich uit in huidklachten. Hierbij zijn jeuk en roodheid van de pootjes, oksels, liezen en oren de meest voorkomende symptomen. De diagnose kan worden gesteld door de hond op een eliminatiedieet te zetten. Als voedselallergie is vastgesteld, zal de hond levenslang op een aangepast dieet moeten.
Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.
Sommige hondenrassen hebben als kenmerk overtollige huidplooien. Tussen deze plooien kan vocht en wrijving komen met infectie als gevolg. Het is belangrijk om de plooien schoon en droog te houden en in ernstige gevallen zullen ze operatief moeten worden verwijderd.
Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.
De Engelse Bulldog is gladharig en heeft daarom maar weinig verzorging nodig. Regelmatig borstelen om dode haren te verwijderen, is het enige wat nodig is. De honden zijn vaak eenkleurig ze hebben de kleuren gestroomd, rood, reekleurig, bruin, wit of wit gevlekt. De Engelse Bulldog verhaart als ze in rui zijn, dit is meestal in het voor- of najaar.
Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.
Een Engelse Bulldog is over het algemeen een hele kindvriendelijke hond. Hij is heel vrolijk en levendig dus een echt gezelschapsdier. De hond is ook heel rustig en vriendelijk, en hij is geduldig met kinderen. Hoe lief en tolerant de Engelse Bulldog ook is, ook hier geldt, laat je hond nooit alleen met kinderen.
Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:
Af en toe
Weinig
Gemiddelde levensverwachting: 8-10 jaar
Niet graag alleen - Uiterlijke kenmerken kunnen gezondheidsproblemen geven