Af en toe
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 14-15 jaar
Opgewonden - Eigenwijs - Territoriaal
De energieke en pittige Jack Russell heeft een groot karakter in zijn kleine lichaam. Liefdevol, toegewijd en eindeloos vermakelijk. Hij geniet van het leven en alles wat het te bieden heeft. Als hij de kans krijgt, achtervolgt hij zijn prooi over hekken en door de straten. Hij is vriendelijk tegen mensen, maar kan agressief zijn tegenover andere honden en dieren inclusief katten. Zijn onverschrokken karakter kan hem in gevaar brengen wanneer hij agressief op grote honden afgaat. Een echte Jack Russell is vriendelijk en aanhankelijk en nooit verlegen.
De Jack Russell is ongelooflijk intelligent, maar door zijn eigenzinnige karakter kan hij moeilijk te trainen zijn. Het is daarom niet de eerste keuze hond voor een onervaren hondeneigenaar. Hij is gebaat bij structuur en routine, maar trainingssessies moeten kort en krachtig zijn om zijn interesse vast te houden. Herhaling verveelt hem. De beste eigenaar voor de Jack Russell is dus iemand met veel geduld en tijd om de Jack Russell alle aandacht en bewegingsmogelijkheid te geven.
Zoals elke hond hebben Jack Russells vroege socialisatie nodig door blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat je Jack Russell-pup opgroeit tot een lieve, gehoorzame hond.
Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.
Aandoening waarbij de spieren zich continu aanspannen en het komt met name tot uiting bij stress of inspanning van de hond. Dit treedt meestal op in de eerste levensjaren van de hond en kan naarmate de hond ouder wordt erger worden. Er is geen behandeling mogelijk.
Levershunt is een aangeboren afwijking waarbij het bloed vanuit het maagdarmstelsel via een verkeerde route door de lever heen stroomt. Het bloed wordt niet goed gefilterd waardoor de afvalstoffen zich opstapelen in het lichaam en de hond zich erg ziek voelt. Als de shunt niet wordt verholpen, kan de aandoening een dodelijke afloop hebben voor de hond.
Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.
Haargroei vanuit de vrij ooglidrand. Bij verkeerde stand van het haartje kan deze zich op de oogbol richten en daar irritatie geven. De haren zijn niet altijd met het blote oog te zien, maar de slijmpropjes rondom de haren zijn vaak wel zichtbaar. Het haarzakje moet definitief worden verwijderd.
Het oog van de puppy wordt in de baarmoeder bedekt door een speciaal vlies wat binnen 4 weken na de geboorte verdwijnt. In sommige gevallen verdwijnt dit vlies niet helemaal en blijven er resten achter op het oog.
Aangeboren doofheid aan een of beide oren doordat de gehoorbotjes in het middenoor zijn aangetast. Deze aanboren vorm van doofheid wordt vooral in dieren gezien met veel wit in de vacht en blauwe ogen. Middels een BAER-test kan de hond op doofheid worden gecontroleerd.
In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.
Een aandoening van de kleine hersenen die leidt tot verstoring van het evenwicht, coördinatie en beweging. Dit komt meestal op jonge leeftijd al tot uiting. Bij de Jack Russel komt er ook een langzame vorm voor, waarbij langzaam de witte stof wordt aangetast en de neurologische verschijnselen pas op latere leeftijd optreden. Vaak kunnen de dieren uiteindelijk helemaal niet meer lopen. Voor de Jack Russel is er een DNA-test beschikbaar.
Bij deze oogaandoening kan de ooglens (gedeeltelijk) loslaten en zich in het oog verplaatsen. Het vocht kan niet uit het oog worden afgevoerd, waardoor er een verhoogde druk ontstaat in de oogbol (glaucoom). Het oog moet met spoed worden behandeld om het te kunnen behouden. Bij sommige rassen wordt de aandoening 'Primaire Lensluxatie' genoemd en is er een DNA-test beschikbaar om de ouderdieren te testen.
De Jack Russell kan voorkomen in verschillende vachttypes: gladharig, ruwharig en broken. De Jack Russells komen voor in de volgende vachtkleuren: wit, wit & tan en zwart-wit.
Gladhaar: Dit type heeft een korte, harde en aangesloten vacht. Deze vacht is onderhoudsarm. Het is verstandig om de hond af en toe te borstelen om dode en loszittende haren te verwijderen. Vooral tijdens de ruiperiode help je de hond hier enorm mee.
Ruwhaar: Dit type heeft een zachte wollige ondervacht en een sterke stevige bovenvacht. De ruwhaar wordt ook weleens de 'langharige' Jackr Russell genoemd. De harde haren van de bovenvacht moeten 2x per jaar worden geplukt.
Broken: Dit type heeft een gladde ondervacht en een ruwharige vacht op de kop, poten en op sommige delen van het lichaam. Deze vacht moet regelmatig worden geborsteld. Daarnaast moet de vacht 2x per jaar worden geplukt om dode haren te verwijderen.
De vacht van alle varianten van de Jack Russells verhaart gemiddeld.
Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Jack Russells zijn liefhebbende en aanhankelijke honden die het goed kunnen doen in huizen met oudere kinderen die begrijpen hoe ze met honden moeten omgaan en lekker met de hond kunnen gaan spelen. Ze zijn niet geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Behalve dat ze onstuimig zijn, kunnen ze woede uitbarsten wanneer ze ruw worden behandeld. Bovendien hebben ze behoefte aan activiteit en gezelschap. Hij gaat ongein uithalen wanneer hij lang alleen wordt gelaten.
Sommige Jacks zijn agressief tegenover andere honden, vooral honden van hetzelfde geslacht. Ze hebben een sterke prooidrift en zullen katten en andere kleine dieren achtervolgen.
Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:
Af en toe
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 14-15 jaar
Opgewonden - Eigenwijs - Territoriaal