dagelijks
Weinig
Gemiddelde levensverwachting: 13 jaar
Aanhankelijk - Extra borstelbeurt in de rui - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig
De Japanse Spaniël is de perfecte gezinshond. Hij is vrolijk, aanhankelijk en zit het liefst de hele dag bij je op schoot. Hij hecht zich sterk aan zijn baasjes. De hond houdt er ook van om met zijn baas te spelen. Hij blijft vaak tot op een late leeftijd erg speels.
De Japanse Spaniël is ook erg sociaal richting mensen of andere dieren. Toch is bij dit hondenras het aan te raden van jongs af aan te beginnen met een goede socialisatie. Dit is niet omdat de hond agressief is, maar omdat socialisatie leidt tot een zelfverzekerde hond die het leuk vindt om nieuwe mensen en dieren te ontmoeten.
De Japanse Spaniël vereist weinig dagelijkse beweging door zijn grootte. Een halfuur wandelen per dag is genoeg voor dit ras. Verder zal de opvoeding van deze hond gemakkelijk verlopen. Het is een intelligente hond en zal commando's snel oppakken. Hij vereist een consequente, maar eerlijke en vriendelijke opvoeding voor de beste resultaten. Ongewenst gedrag leert hij moeilijk af, dus het is handig om hem niet op het bed te laten of bijvoorbeeld eten van tafel af te geven.
Dit syndroom wordt veroorzaakt door een te stompe of korte schedel (brachycefaal). Door gebrek aan ruimte in de kop wordt de ademhaling belemmerd. Dit kan komen door een relatief te lang zacht gehemelte, afwijkend strottenhoofd, te nauwe luchtpijp en te kleine openingen van de neusgaten. Er treden er benauwdheidsklachten op wat zich kan uiten in een snurkend geluid, verminderd uithoudingsvermogen, kokhalsneigingen, onrustige slaap, flauwtes en blauwe slijmvliezen. Als de benauwdheid ernstige vormen aanneemt is een operatie aan het gehemelte of neusgaten noodzakelijk. De prognose is gunstig afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.
Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.
Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.
Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.
De Japanse Spaniël heeft een lange, stijle vacht wat regelmatige vachtverzorging vereist. Twee of drie keer per week de vacht doorkammen is noodzakelijk om klitten te voorkomen en vuil te verwijderen. In zijn ruiperiode (de lente en de herfst) is dagelijks de vacht doorkammen zelfs noodzakelijk. Door het jaar heen verhaart de hond gemiddeld.
De Japanse Spaniël komt voor in verschillende kleuren zoals, zwart-wit, driekleurig, lemon en wit, sable en wit en rood-wit.
Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.
De Japanse Spaniël kan erg goed overweg met kinderen en andere honden. Hij is erg speels en is de perfecte speelkameraad. Andere huisdieren is met de Japanse Spaniël geen enkel probleem.
dagelijks
Weinig
Gemiddelde levensverwachting: 13 jaar
Aanhankelijk - Extra borstelbeurt in de rui - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig