dagelijks
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 10-14 jaar
Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising
De Maltipoo is een kruising tussen de Maltezer en de Dwergpoedel. Het is een intelligente, aanhankelijke, vrolijke hond met een uniek uiterlijk die over het algemeen goed overweg kan met iedereen die hij ontmoet. Deze hond is zacht en toegewijd. Ze kunnen ook actief en pittig zijn en genieten net zo goed van een goede spelsessie als van een lange knuffel. Ze zijn alert en zijn uitstekende waakhonden, maar reken er niet op dat ze enige vorm van bescherming bieden. De Maltipoo is een kleine hond. De gemiddelde grootte van deze hond ligt gemiddeld tussen de 20 en 35 cm en het gewicht gemiddeld tussen de 3 en 9 kg.
Maltipoo’s brengen hun dagen graag door op de schoot van hun eigenaar of door te wandelen naast hen. Ze houden er niet van om lang alleen gelaten te worden. Maltipoo’s zijn gevoelig voor verlatingsangst en veranderen in terroristen wanneer ze lang alleen gelaten worden. Dit uit zich in het slopen van spullen of continue blaffen. Zoals alle honden, hebben Maltipoo’s vroege socialisatie nodig. Blootstelling aan veel verschillende mensen, honden, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen in de jongere jaren is van belang. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Maltipoo pup opgroeit tot een lieve hond. De Maltipoo is geschikt voor mensen die voor het eerst een hond nemen, ze kunnen soms iets fel zijn en zijn daarom minder geschikt voor een gezin met hele kleine kinderen.
PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.
Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.
Een erfelijke neurologische aandoening waarbij er te weinig myeline in de zenuwen aanwezig is en daardoor de prikkels niet goed worden doorgegeven. De kop en poten van de hond gaan daardoor voortdurend trillen en dit kan erger worden bij opwinding. Meestal treedt het al op in de eerste levensjaren. Voor sommige rassen is er een DNA-test voor deze aandoening.
In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.
Een erfelijke aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de heupkop onvoldoende is en daardoor de ontwikkeling niet optimaal kan plaatsvinden. De heupkop past daardoor niet goed in de heupkom met als gevolg artrose van het heupgewricht. De hond heeft pijn en gaat kreupel lopen. De aandoening komt al in het eerste levensjaar tot uiting.
Levershunt is een aangeboren afwijking waarbij het bloed vanuit het maagdarmstelsel via een verkeerde route door de lever heen stroomt. Het bloed wordt niet goed gefilterd waardoor de afvalstoffen zich opstapelen in het lichaam en de hond zich erg ziek voelt. Als de shunt niet wordt verholpen, kan de aandoening een dodelijke afloop hebben voor de hond.
Bij voedselallergie vertoont de hond een allergische reactie op meestal een van de dierlijke eiwitbronnen in het voer. Met name rund, kip, zuivel en eieren blijken een reactie uit te lokken wat zich uit in huidklachten. Hierbij zijn jeuk en roodheid van de pootjes, oksels, liezen en oren de meest voorkomende symptomen. De diagnose kan worden gesteld door de hond op een eliminatiedieet te zetten. Als voedselallergie is vastgesteld, zal de hond levenslang op een aangepast dieet moeten.
Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.
De vacht van de Maltipoo vereist dagelijkse verzorging. Zijn vacht groeit snel en moet dagelijks worden doorgekamd om klitten te voorkomen. Het is van belang dat de Maltipoo regelmatig wordt getrimd door een professionele trimsalon om zijn vacht in topconditie te houden. Een voordeel is dat Maltipoo’s weinig verharen. Voor mensen met een allergie is een Maltipoo een goede keuze. Lees hier meer. De Maltipoo komt in te veel verschillende vachtkleuren om ze allemaal op te noemen. De meest voorkomende vachtkleuren zijn abrikoos, zwart, bruin, blauw, crème, zilver, wit, grijs of zilver beige.
Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Maltipoo is een sociale hond en kan goed overweg met kinderen. Kleine Maltipoo's zijn echter niet geschikt voor huishoudens met kinderen jonger dan 6 jaar, omdat ze gemakkelijk gewond kunnen raken.
Maltipoo's kunnen over het algemeen goed overweg met andere honden en huisdieren, ongeacht of ze ermee zijn opgegroeid.
dagelijks
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 10-14 jaar
Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising