Riesenschnauzer | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Riesenschnauzer

Gehoorzaam - Intelligent - Onbevreesd - Levendig

Riesenschnauzer pups te koop
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Soms luidruchtig - Sterk jachtinstinct

Op zoek naar een Riesenschnauzer pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Riesenschnauzer

De Riesenschnauzer heeft een kalm en liefdevol temperament van een gezelschapshond en de assertiviteit, moed en energie van een echte waak- en werkhond. Ze nemen hun verantwoordelijkheid heel serieus en beschermen het huis en het gezin, bereid om hen te verdedigen met een felheid die heel intimiderend kan zijn. Dit kan een territoriale hond zijn die vreemden wantrouwt.

Riesenschnauzers houden van spelen en hebben heel veel energie. Ze zijn het meest gelukkig in een huis met een grote tuin waar ze de ruimte krijgen. Meestal is een Riesenschnauzer geen goede hond voor een beginnende hondeneigenaar. Ervaring van met training en socialisatie is een must.

Aandachtspunten

  • De Riesenschnauzer is een energiek ras die veel beweging nodig heeft. Minstens twee lange wandelingen per dag
  • Zonder voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie kunnen Riesenschnauzers destructief en moeilijk te hanteren worden.
  • De Riesenschnauzer wordt niet aanbevolen voor beginnende of timide eigenaren.
  • De Riesenschnauzer heeft een sterk leider nodig die duidelijke consistente regels kan bieden zonder extreem hard voor de hond te worden

De beste eigenaar voor de Riesenschnauzer

De Riesenschnauzer kan een uitdaging zijn voor een onervaren trainer. Ondanks dat Riesenschnauzers erg leergier zijn, kunnen ze tegelijkertijd ook erg koppig en dominant gedrag vertonen. Ze hebben een consistentie en stevige begeleiding nodig. De eigenaar van deze hond moet vanaf dag één goed duidelijk maken dat hij/zij de baas is. Hierbij is het wel van belang de hond veel aandacht en liefde te geven. Een lieve en leuke beloning werkt bij deze hond beter dan bijvoorbeeld het verheffen van je stem.

Zoals elke hond, hebben Riesenschnauzers behoefte aan vroege socialisatie door blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat jouw Riesenschnauzer-pup opgroeit tot een gehoorzame, lieve hond.

Kortom, de beste eigenaar voor de Riesenschnauzer is iemand met veel tijd en geduld die de hond alle beweging kan geven die hij nodig heeft.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Riesenschnauzer

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Riesenschnauzer vereist wekelijkse vachtverzorging. De vacht moet wekelijks worden doorgekamd om klitten te voorkomen. Tegenwoordig hebben Riesenschnauzers steeds langere ondervacht, waardoor het extra van belang is deze klitvrij te houden. Hiernaast moe4t de Riesenschnauzer twee tot vier keer per jaar naar een professionele trimsalon. Het is van belang dat de trimsalon gespecialiseerd is in de bijzondere vacht van de Schnauzers.

De Schnauzers verharen gemiddeld en komen voor in de vachtkleuren zwart, black & tan, fawn en peper & zout.

De Riesenschnauzer met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Schnauzer trekt graag met mensen op. Zo ook met kinderen, waardoor hij goed met kinderen kan omgaan. Dit geldt vooral als hij met hen in opgegroeid. Hij zal met ze spelen, ze beschermen en ze helpen om stoom af te blazen: kinderen en Schnauzers zijn een geweldige combinatie.

Door het formaat van de Riesenschnauzer ,energie niveau en soms het veeleisende karakter is de Riesenschnauzer vaak geen goede keuze voor een gezin met hele jonge kinderen. Kinderen boven de twaalf kunnen vaak beter met hem overweg. Riesenschauzers kunnen mogelijk onbetrouwbaar zijn met katten en ook het samenleven met andere honden, vooral die van hetzelfde geslacht, kan moeizaam gaan.

Op zoek naar een Riesenschnauzer pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Soms luidruchtig - Sterk jachtinstinct

Op zoek naar een Riesenschnauzer pup?
Bekijk fokkers