Alles wat je moet weten over de Shihpoo | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Shihpoo

Speels - Vriendelijk - Eigenwijs - Gezellig

Shihpoo
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Weinig

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-15 jaar

Kenmerken

Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig

Op zoek naar een Shihpoo pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Shihpoo

Doordat de Shihpoo een kruising is tussen twee rassen kunnen de persoonlijkheden variëren, maar meestal vallen ze tussenin de karaktereigenschappen van beide ouderdieren. Shih Tzu’s kunnen koppig zijn, maar wat ze aan trainbaarheid missen, maken ze tienvoudig goed met hun vriendelijke, attente en schattige persoonlijkheid. Poedels zijn daarentegen juist weer heel intelligent, leergierig en actief.

De meeste Shihpoo’s worden beschreven als vriendelijk en speels. Door hun gematigde energieniveau vinden ze het vaak erg fijn om urenlang op je schoot te dutten. Daarnaast kunnen ze ook genieten van wandelingen en een dagelijks speelkwartier slaan ze niet af. Ze staan ​​misschien niet te popelen om nieuwe trucjes te leren, maar ze genieten wel van interactie en aandacht.

Shihpoo’s kunnen zich soms laten horen, bijvoorbeeld als ze iets nodig hebben of er een maaltijd mist. Wanneer aan hun behoeften is voldaan, zullen ze weer stilletjes verdergaan. Hoewel ze kunnen blaffen en moedig lijken, zijn het geen echte waakhonden.

Aandachtspunten

  • De Shihpoo is een kruising tussen twee bestaande hondenrassen, die Shih Tzu en de poedel. Hierdoor kan elke Shihpoo zijn eigen unieke karakter hebben.
  • De vacht van de Shihpoo kan in verschillend vormen en kleuren voorkomen, krullend zoals de poedel, sluik zoals de Shih Tzu of een combinatie van beide vachten. Ze verharen over het algemeen nauwelijks. Lees hier meer.
  • Net als vele andere kleine hondenrassen heeft de Shihpoo aanleg voor een slecht gebit. Het is daarom belangrijk om van pup af aan al te beginnen met tandenpoetsen.
  • De Shihpoo is een erg veelzijdige hond en kan zich goed aanpassen in elk huis en situatie. Een middag lekker buitenspelen of op de bank dutten bij hun eigenaar, in beide situaties is de Shihpoo een gelukkige hond.

De beste eigenaar voor de Shihpoo

De Shihpoo is een vriendelijk en attent maatje die in elk huishouden thuispast. De training en socialisatie moeten bij de Shihpoo al vroeg worden gestart. Een consequente eigenaar die veel positieve beloningen geeft is de ideale match met de Shihpoo. Dankzij de poedel voorouders is de Shihpoo een intelligente hond en zal hij makkelijk nieuwe dingen leren. De Shihpoo is een geschikte gezinshond en past ook goed bij een eerste hondeneigenaar.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Shihpoo

Honden kunnen last hebben van verschillende oogproblemen zoals een ontsteking van het bindvlies of hoornvlies, cherry-eye, entropion en glaucoom. Het ECVO-oogonderzoek is een onderzoek naar meerdere erfelijke oogaandoeningen. De test kan niks uitsluiten, maar de uitslag 'vrij' betekent dat de hond op dat moment geen afwijkingen heeft aan de ogen.

Dit syndroom wordt veroorzaakt door een te stompe of korte schedel (brachycefaal). Door gebrek aan ruimte in de kop wordt de ademhaling belemmerd. Dit kan komen door een relatief te lang zacht gehemelte, afwijkend strottenhoofd, te nauwe luchtpijp en te kleine openingen van de neusgaten. Er treden er benauwdheidsklachten op wat zich kan uiten in een snurkend geluid, verminderd uithoudingsvermogen, kokhalsneigingen, onrustige slaap, flauwtes en blauwe slijmvliezen. Als de benauwdheid ernstige vormen aanneemt is een operatie aan het gehemelte of neusgaten noodzakelijk. De prognose is gunstig afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.

Een aangeboren afwijking waarbij de boven- en onderkaak niet netjes op elkaar aansluiten. Hierdoor kunnen tanden en kiezen schade geven aan het slijmvlies in de bek. Ook is er een grotere kans op de vorming van tandplak en tandsteen.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Chiari malformatie wordt veroorzaakt door de combinatie van een te kleine schedel en een te groot achterhoofdsgat. Een deel van de kleine hersenen en hersenstam worden daardoor naar buiten gedrukt. Het achterhoofdsgat en daarmee de afvoer van hersenvloeistof raakt geblokkeerd. De druk stijgt en er kunnen holtes in de hersenen en ruggenmerg ontstaan, dit is de syringomyelie. De aandoening is erg pijnlijk en gaat vaak gepaard met neurologische verschijnselen zoals het loos krabben naar de kop. Behandeling is niet mogelijk, maar er kan wel ondersteunende medicatie worden gegeven.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Shihpoo kan variëren, maar het haar is over het algemeen wat langer en donzig en kan verschillende kleuren hebben. De verzorging bestaat uit regelmatig kammen, klitten verwijderen en het schoonmaken van de ogen. Eens in de zoveel tijd moeten ze naar de trimmer voor een knipbeurt. Ook is het belangrijk om op jonge leeftijd al te beginnen met tandenpoetsen, omdat ze aanleg hebben voor het ontwikkelen van gebitsproblemen. Met 2-3x per week tandenpoetsen kan vorming van tandsteen en tandvleesontsteking worden voorkomen.

De Shihpoo met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen als hij slaapt of eet of hem te pesten door het voer weg te halen. De Shihpoo is een geweldige familiehond en dol op aandacht. Ze kunnen goed overweg met andere honden of dieren en door hun volgzame persoonlijkheid zijn ze een goede metgezel voor kinderen. Toch geven ze vaak de voorkeur aan wat oudere kinderen of jongere kinderen die weten hoe ze rustig met een kleine hond kunnen spelen. Doordat ze als puppy erg klein zijn, is het belangrijk dat kleine kinderen op de grond spelen met de puppy en ze niet door huis gaan dragen. Dit om te voorkomen dat ze ermee gaan dragen en de puppy per ongeluk laten vallen.

De Shihpoo zal zich ook helemaal thuisvinden in een huis met wat oudere mensen die hun hond lekker willen verwennen en vertroetelen. Ook andere huisdieren kan de Shihpoo goed waarderen, maar om het samenwonen zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat ze al vanaf hun puppytijd goed worden gesocialiseerd met andere dieren.

Op zoek naar een Shihpoo pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Weinig

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-15 jaar

Kenmerken

Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig

Op zoek naar een Shihpoo pup?
Bekijk fokkers