Welsh Springer Spaniel | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Welsh Springer Spaniël

Liefdevol - Actief - Enthousiast - Intelligent

Wehls rasdetail
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-14 jaar

Kenmerken

Behoeft werk - Gereserveerd tegenover vreemden - Niet graag alleen - Kan last hebben van verlatingsangst - Kan niet tegen verveling - Veel behoefte aan beweging

Op zoek naar een Welsh Springer Spaniël pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Welsh Springer Spaniel

Welsh Springer Spaniël is ontzettend goed te trainen. Ze zijn enthousiast en willen niets liever dan hun baas een plezier doen. Daarnaast hebben ze veel energie en daarom ook veel beweging nodig. Wanneer de Welsh te weinig fysieke als mentale uitdaging krijgt, kan hij zich gaan vervelen. Ook kan de Welsh soms een tikkeltje eigenwijs en impulsief zijn en loopt hij graag zijn jagersneus achterna. Met een consequente training van pup af aan zal de Welsh jou over het algemeen goed gehoorzamen.

Daarnaast is de Welsh Springer Spaniël een echte familiehond. Ze hebben een zacht karakter en zijn heel liefhebbend. Ze zijn graag in de buurt van hun baasjes en houden van de aandacht. Dit kan ertoe leiden dat sommige honden last krijgen van verlatingsangst.

Aandachtspunten

  • Welsh Springer Spaniëls kunnen wat terughoudend zijn bij vreemden, het is dus extra van belang om ze als pup al goed te socialiseren met andere mensen.
  • Dit ras houdt er echt niet van om alleen te zijn en kan daarom last krijgen van verlatingsangst als ze te vaak en te lang alleen gelaten worden.
  • Een strenge opvoeding past niet bij de Welsh Springer Spaniël. Een zachte, maar consequente aanpak werkt veel beter.
  • De Welsh kan je bij thuiskomst ontzettend uitbundig begroeten en opspringen van vreugde. Het is goed om dit vanaf het begin af te leren, zodat ze niet bij vreemden en kinderen opspringen.
  • Het jachtinstinct van de Welsh Springer Spaniël is goed ontwikkeld, waardoor hij zomaar zijn jagersneus achterna kan gaan.

De beste eigenaar voor de Welsh Springer Spaniel

Over het algemeen is de Welsh Springer Spaniël makkelijk op te voeden. Dit ras is géén waakhond. Hij kan wel erg eigenwijs zijn, vooral in de pubertijd. Daarom moet je de hond van jongs af aan consequent opvoeden. Sommige Welsh Springers kunnen erg verlegen en teruggetrokken zijn, andere zijn daarentegen erg brutaal en extravert. Beide vormen verdienen evenveel aandacht bij de opvoeding.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Welsh Springer Spaniël is lang, golvend en glad. De kleur van de vacht is altijd dieprood met wit, maar de aftekening kan per Welsh verschillen. Ze hebben baat bij een wekelijkse borstelbeurt en controle op klitten in de vacht. Daarnaast moet de vacht gemiddeld vier keer per jaar worden getrimd. Door hun grote hangende oren is het belangrijk om deze ook regelmatig te controleren en eventueel schoon te maken. Dit om oorinfecties te voorkomen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Welsh Springer Spaniël

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

De Welsh Springer Spaniel met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Welsh Springer Spaniël is in huis een echte familiehond die dol is op aandacht. Ze kunnen goed met kinderen opschieten, vooral als ze van jongs af aan al met kinderen zijn opgegroeid. Door hun enthousiasme kunnen ze hele kleine kinderen soms per ongeluk omver duwen. Hun liefde voor mensen kan er soms voor zorgen dat ze last hebben van verlatingsangst. Oefen het alleen zijn al meteen op jonge leeftijd.

In principe kunnen ze goed overweg met andere huisdieren, maar het is belangrijk dat ze dan al als pup zijnde met ze opgroeien. Pas altijd op bij kleine huisdieren, omdat het sterk ontwikkelde jachtinstinct ervoor kan zorgen dat ze kleine dieren als prooi zien.

Op zoek naar een Welsh Springer Spaniël pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-14 jaar

Kenmerken

Behoeft werk - Gereserveerd tegenover vreemden - Niet graag alleen - Kan last hebben van verlatingsangst - Kan niet tegen verveling - Veel behoefte aan beweging

Op zoek naar een Welsh Springer Spaniël pup?
Bekijk fokkers