Welsh Terrier | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Welsh Terrier

Aanhankelijk - Behoefte werk - Kan niet tegen verveling - Veel beweging nodig

Welsh Terrier vierkant
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-14 jaar

Kenmerken

Ik ben middelgroot - Bewakers - Actievelingen - Goed met kinderen

Op zoek naar een Welsh Terrier pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Welsh Terrier

De Welsh Terrier is een intelligent ras dat erg zelfstandig kan zijn en zelf keuzes kan maken. Het is een ras dat erg vrolijk is en graag plezier maakt. Ze zijn erg aanhankelijk en willen altijd aangehaald worden. Het is een energiek ras en hebben een erg speels karakter. De Welshie is erg toegewijd en loyaal aan zijn familie. Het zijn behoorlijk sociale honden. Ze houden ervan om het gezin en zichzelf te amuseren. De Welshie kan erg onafhankelijk zijn waardoor ze soms wat koppig kunnen zijn bij het trainen.

Aandachtspunten

  • Het is niet ideaal, maar een Welsh Terriër zou in een appartement kunnen leven, zolang hij genoeg beweging krijgt. Toch is een huis met een omheinde tuin het beste voor dit ras.
  • Om de vacht van de Welsh Terriër zo mooi mogelijk te houden, wordt aangeraden een aantal keer in de week de hond te borstelen. Daarnaast is het belangrijk om hem te laten trimmen. Gelukkig verhaart dit ras nauwelijks.
  • De training van een Welsh Terriër is uitdagend en heeft consequentie en afwisseling nodig. Dit ras wordt daarom niet aangeraden aan eerste hondenbezitters.
  • Het is erg belangrijk dat de Welsh Terriër niet verveeld raakt, anders zal hij binnenshuis veel kattenkwaad uithalen om zichzelf te vermaken.
  • Welsh Terriërs houden van klimmen en klauteren en zullen hiervoor de bank, een stoel en de tafel gebruiken.
  • Net als andere Terriërs, heeft ook de Welsh Terriër een sterk jachtinstinct.
  • Blaffen en graven horen bij de Welsh Terriër.
  • De Welsh Terriër moet op een juiste wijze gesocialiseerd zijn om goed met andere honden overweg te kunnen.

De beste eigenaar voor de Welsh Terrier

De beste eigenaar voor de Welsh Terrier is iemand die genoeg tijd heeft om te wandelen en te trainen. De Welshie kan een beetje koppig zijn en is dus lastig trainbaar. Ze staan bekend als een ras met een sterke eigen wil en zijn niet het meest gehoorzame ras. Het belangrijk dat je de Welshie consistent traint met positieve bekrachtiging. Door hard te corrigeren is er een grote kans dat ze dichtklappen. De Welshie kan zich snel gaan vervelen. Het is dus belangrijk dat je ze bezig blijft houden. Ze moeten mentaal en fysiek uitgedaagd blijven worden. Dit ras is niet de beste keuze voor een eigenaar zonder eerdere hondenervaring.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Welsh Terrier

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Bij deze oogaandoening kan de ooglens (gedeeltelijk) loslaten en zich in het oog verplaatsen. Het vocht kan niet uit het oog worden afgevoerd, waardoor er een verhoogde druk ontstaat in de oogbol (glaucoom). Het oog moet met spoed worden behandeld om het te kunnen behouden. Bij sommige rassen wordt de aandoening 'Primaire Lensluxatie' genoemd en is er een DNA-test beschikbaar om de ouderdieren te testen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Welsh Terrier heeft twee lagen. Dit zorgt ervoor dat het waterdicht is. De buitenvacht is hard en stug. De ondervacht is zacht en kort. De Welshie heeft maar één kleurpatroon: bruin en zwart (black and tan). Ze hebben behoorlijk wat verzorging nodig. De vacht moet minimaal één keer per week geborsteld worden. Het liefst om de dag. De Welsh Terrier verhaart niet veel. Verder moet de vacht elke paar maanden worden geplukt.

Kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

Welsh Terriers vinden kinderen geweldig en andersom geldt hetzelfde. Ze kunnen geduldig zijn wanneer nodig, maar vinden het aan de andere kant heerlijk om ruig te spelen met kinderen. De Welsh Terriër kan echt vrienden worden met kinderen.

Ook kan de Welshie overweg met honden, zolang hij maar goed gesocialiseerd is hierin. Kleinere huisdieren is niet de ideale combinatie met de Welsh Terriër, aangezien dit ras nog een echt jachtinstinct in zich heeft zitten en kan hij op ze gaan jagen. Het is belangrijk dat je al van pup af aan leert om te gaan met kleine huisdieren.

Op zoek naar een Welsh Terrier pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-14 jaar

Kenmerken

Ik ben middelgroot - Bewakers - Actievelingen - Goed met kinderen

Op zoek naar een Welsh Terrier pup?
Bekijk fokkers