West Highland White Terriër | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

West Highland White Terriër

Zelfstandig - Actief - Alert - Vriendelijk

West high terrier rasdetail
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-16 jaar

Kenmerken

Kan redelijk goed alleen zijn - Sterk jachtinstinct - Ondeugend

Op zoek naar een West Highland White Terriër pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de West Highland White Terriër

De West Highland White Terriër is een zelfverzekerde, lieve en actieve hond. Het is een aanhankelijk ras dat zich makkelijk aanpast, vriendelijk en extravert is. Hij kan goed overweg met iedereen. Ondanks zijn ondeugendheid, maakt zijn gelukkige karakter hem tot favoriet van velen. Het is een actieve hond die houdt van lange wandelingen, maar hij kan zich ook aanpassen en veel energie kwijtraken tijdens het spelen, in bijvoorbeeld de tuin.

De West Highland White Terriër heeft een grootte van ongeveer 25-28 cm en een gewicht van ongeveer 6-8 kg.

Aandachtspunten

  • Als terriër houdt de Westie van graven, blaffen en jagen. Maar met de juiste training kunnen deze gewoontes, behalve het jachtinstinct, redelijk goed worden afgeleerd.
  • De Westie heeft een of twee dagelijkse wandelingen of speelsessies nodig. Hij heeft over het algemeen een laag energieniveau in huis, hoewel individuele honden in dit opzicht van elkaar kunnen verschillen.
  • Een Westie is flexibel en zal het goed doen in elk type woning, inclusief appartementen.
  • Een Westie kan lange tijd alleen blijven, mits dit juist wordt getraind.
  • De Westie verhaart matig en de vacht moet daarom ongeveer elke 4 maanden worden geplukt.

De beste eigenaar voor de West Highland White Terriër

De West Highland Terriër is een leuke hond voor een levendig gezin. Hij heeft een actieve eigenaar nodig, die een stevige, consistente aanpak heeft en voldoende tijd voor spel, training en knuffelen. Het is een koppige eigenzinnige hond. Maar hij is goed op te voeden als je hem vasthoudend, consistent en beloning gebaseerd traint. De hond blijft geïnteresseerd in de trainingssessies als je ze kort, uitdagend en vooral leuk blijft houden.

Voorkomende erfelijke aandoeningen West Highland White Terriër

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.

Dit syndroom wordt veroorzaakt door een te stompe of korte schedel (brachycefaal). Door gebrek aan ruimte in de kop wordt de ademhaling belemmerd. Dit kan komen door een relatief te lang zacht gehemelte, afwijkend strottenhoofd, te nauwe luchtpijp en te kleine openingen van de neusgaten. Er treden er benauwdheidsklachten op wat zich kan uiten in een snurkend geluid, verminderd uithoudingsvermogen, kokhalsneigingen, onrustige slaap, flauwtes en blauwe slijmvliezen. Als de benauwdheid ernstige vormen aanneemt is een operatie aan het gehemelte of neusgaten noodzakelijk. De prognose is gunstig afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Een stofwisselingsziekte waarbij door een enzymdefect er vet zich opstapelt in de hersenen. De dieren krijgen neurologische klachten en komen meestal voordat ze een jaar oud zijn al te overlijden.

Een erfelijke aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de heupkop onvoldoende is en daardoor de ontwikkeling niet optimaal kan plaatsvinden. De heupkop past daardoor niet goed in de heupkom met als gevolg artrose van het heupgewricht. De hond heeft pijn en gaat kreupel lopen. De aandoening komt al in het eerste levensjaar tot uiting.

Dit is een aandoening die vooral kan voorkomen bij kortpotige terriërs en uit zich rond de 3-8 maanden leeftijd van de hond. Door overmatige botgroei aan de schedel en onderkaak kan de bek niet meer goed sluiten en krijgt de hond moeite met eten en drinken. De aandoening kent verschillende gradaties van ernst en kan in milde gevallen weer vanzelf genezen. Vaak is er een ondersteunende therapie nodig.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vachtkleur van een West Highland White Terriër is wit. Hij moet minstens 2 keer per week geborsteld worden om klitten te voorkomen. De vacht moet elke 4 maanden worden geplukt door een trimmer of je moet dit zelf willen leren om te doen.

De West Highland White Terriër met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De West Highland White Terrier is een liefhebbende hond die goed kan omgaan met oudere kinderen. Bij jongere kinderen is toezicht belangrijk, omdat jonge kinderen de Westie onbewust kunnen irriteren.

Een Westie kan goed omgaan met andere honden, maar reutjes kunnen soms moeite hebben met andere reuen. Ook kan hij goed overweg met katten als hij daarmee is opgegroeid. Als deze introductie pas op latere leeftijd gebeurt, kan hij een wel al een sterke prooidrift hebben ontwikkeld.

Op zoek naar een West Highland White Terriër pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-16 jaar

Kenmerken

Kan redelijk goed alleen zijn - Sterk jachtinstinct - Ondeugend

Op zoek naar een West Highland White Terriër pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op West Highland White Terriër