Welke hond kan met katten? | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Welke hond kan met katten?

We krijgen vaak de vraag welke hondenrassen goed kunnen samenleven met katten. Veel gezinnen hebben eerst een kat in huis, voordat ze besluiten om een hond te nemen. Het is natuurlijk belangrijk dat iedereen in huis blij is met de komst van een puppy. Daarom hebben wij een aantal tips voor jou om de beste hondenvriend voor zowel jou als de kat te vinden.

Socialisatie van je pup met katten

Bij sommige fokkers wonen er ook katten in huis. De pup leert dan van zijn/haar moeder al hoe een hond met een kat hoort om te gaan. In dit geval zal de pup niet raar opkijken bij de eerste kennismaking met de kat in huis. Niet alle pups groeien op met katten om zich heen, maar dit betekent niet dat ze niet met katten kunnen samenwonen. Het belangrijkste is dat jij ook een pup socialiseert met katten en andere huisdieren als hij of zij bij jou komt wonen. Ook als je geen kat hebt, maar het wel belangrijk vindt dat je hond met katten overweg kan, zul je jouw pup al meteen actief moeten socialiseren met katten. Hiermee kun je voorkomen dat je hond gaat blaffen naar een kat of de kat als prooi ziet en er achteraan gaat rennen.

Karaktereigenschappen van de pup

Niet elke hond van elk ras is hetzelfde. Ook binnen een nest kan de ene pup wat rustiger en afwachtend zijn, maar er zijn ook energieke nieuwsgierige pups. Veel katten geven de voorkeur aan wat rustigere zelfverzekerde honden. Vraag aan de fokker welke pup hij zou adviseren voor een huishouden waarin ook al een kat woont.

Kat-vriendelijke hondenrassen

Uiteraard is een goede socialisatie van je hond bepalend of je hond respectvol met katten weet om te gaan. Toch is het bekend dat sommige rassen zich beter weten te gedragen als ze in de buurt van katten zijn. Met name hondenrassen met een groot jachtinstinct zullen het leuker vinden om achter katten aan te rennen. Deze hondenrassen kunnen over het algemeen goed met katten samenleven:

  • Golden Retriever: deze familiehond is geschikt voor elk huishouden. Met een goede training zal de Golden Retriever je kat niet alleen tolereren, maar kunnen ze ook de beste maatjes worden.

  • Labrador Retriever: net zoals de Golden is de Labrador Retriever een echte allemansvriend. Leer je Labrador van jongs af aan de kat rustig te benaderen, want het enthousiasme van een Labrador wordt niet door alle katten gewaardeerd.

  • Schotse Herdershond: de Schotse Herder, ook wel Collie genoemd, doet alles voor zijn baasje en is daarom goed te trainen. Zelfs op latere leeftijd kun je ze het samenwonen met katten nog aanleren. Hun kunnen samenwonen met andere huisdieren zit er al van nature in bij de Collie.

  • Engelse Cocker Spaniël: deze Spaniël gaat goed samen met alles en iedereen. Ze zijn zeer slim en hebben een goed aanpassingsvermogen, waardoor ze zich snel thuis voelen in een huishouden met een kat. Je kunt ze zelfs een beetje met katten vergelijken, gezien hun hoge knuffelgehalte en hun jachtinstinct voor vogels.

  • Cavalier King Charles Spaniel: een echte gezelschapshond die liefhebbend en zachtaardig is. Hoewel hij net zo groot is als een kat, zal hij niet zo snel achteruit deinzen voor de kat.

  • Maltezer: deze kleine gezelschapshond is van nature speels en zachtaardig. Hierdoor zie je vaak dat de Maltezer goede vriendjes wordt met de kat, net zoals de Maltipoo kruising.

  • Papillon: de Papillon, het vlinderhondje, vindt alles wat vrolijkheid en gezelligheid in de familie brengt leuk. Een kat zal voor de Papillon alleen maar meer vreugde brengen.

Hondenrassen die minder goed samen kunnen met katten

Bij sommige honden zit er van nature al een sterke prooidrift in het ras, waardoor ze sneller geneigd zijn om op kleine dieren zoals katten te jagen. Niet elke hond van elk ras is hetzelfde, maar het is goed om er rekening mee te houden dat onderstaande hondenrassen over het algemeen minder goed kunnen omgaan met katten:

Eerste kennismaking tussen je pup en kat

De eerste ontmoeting is de belangrijkste. Zorg ervoor dat deze ook rustig verloopt en trek er de tijd voor uit. Een kat zit er niet op te wachten dat een enthousiaste pup als een ongeleid projectiel op hem komt afstormen. Is jouw kat nog niet gewend aan honden? Neem dan nog meer tijd voor het gewenningsproces: houd de dieren eerst in aparte ruimtes, wissel geuren uit, laat ze van ruimte wisselen en daarna pas komt de eerste kennismaking.
In alle gevallen is het belangrijk dat je de pup bij een eerste ontmoeting met de kat aan de lijn houdt en jouw kat de ruimte heeft om een veilige plek op te zoeken.


Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26