Vragen die je jezelf moet stellen voordat je een hond koopt
Je bent ervan overtuigd dat een hond een mooie toevoeging kan zijn op jouw leven. Je denkt dat je er klaar voor bent om een pup in jouw gezin te verwelkomen. De aanschaf van een hond is een verantwoordelijkheid die je aangaat voor misschien wel 15 jaar. Het is daarom super belangrijk dat je jezelf afvraagt of dit echt het juiste moment is of dat je je laat leiden door ‘lief & schattig’ in plaats van je verantwoordelijkheidsgevoel.
- Ben ik er klaar voor om veel tijd aan mijn hond te besteden?
Een pup of volwassen hond in huis halen staat gelijk aan een grote hoeveelheid tijd die je moet investeren. Denk hierbij aan het zindelijk maken van de pup, opvoeding, socialisatie en dierenartsbezoeken. Net als bij het krijgen van een kind heb je nu de verantwoordelijkheid voor een ander levend wezen en zul je offers moeten maken. Wanneer je die tijd niet neemt kan de hond verkeerde gewoontes of gedrag aanleren. Niet leuk voor jou, maar al helemaal niet voor de hond.
- Kan ik financieel zorg dragen voor de hond?
Niet alleen de aanschaf van een hond kost veel geld, ook daarna moet je nog flink investeren om de hond gezond op te laten groeien. Je bent nu verantwoordelijk voor dierenartskosten, speeltjes, een mandje, een halsband en hondenvoer. Vergeet niet dat het sterk aan te raden is om met de hond op puppycursus te gaan. Wanneer je een dag niet thuis bent moet je misschien een hondenoppas of uitlaatservice regelen. Natuurlijk zijn de kosten het allemaal waard, maar het zou vervelend zijn als je voor onverwacht hoge uitgaven komt te staan en je daardoor niet de zorg kunt verlenen die je zou willen. Wil je precies weten hoeveel een hond gemiddeld kost? Een volledig overzicht van de kosten vind je hier.
- Ben ik klaar voor een lifestyle verandering?
Het hebben van een hond, vooral een jonge pup, kan je leven even flink op de kop zetten. Er wordt nu van je verwacht dat je op een bepaalde tijd thuis bent, moeite steekt in de opvoeding, en dat je er flink met de hond op uit gaat. Daarnaast kunnen honden en vooral pups behoorlijk troep in je huis maken. Ze bijten zo je dure schoenen kapot voordat je er erg in hebt. Je zult geduldig, flexibel en soms een beetje streng moeten zijn om je hond door deze fase heen te loodsen. Natuurlijk krijg je er uiteindelijk ook ontzettend veel voor terug, maar je zult voorbereid moeten zijn om je leven (deels) aan te passen.
- Veranderen mijn omstandigheden nog in de toekomst?
Misschien ben je nu wel klaar voor een hond, maar waar zie je jezelf in 2 of 5 jaar? Wil je misschien verhuizen naar een appartement? Wil je misschien kinderen? Of heb je op dit moment oudere kinderen die binnenkort het huis uit gaan en daarom niet meer mee kunnen delen in de zorg? Deze veranderingen kunnen allemaal plaatsvinden gedurende het leven van jouw hond. Neem al dit soort zaken mee in je overweging wanneer je een hond wilt aanschaffen. Misschien is een ander ras of formaat van de hond dan toch een betere keuze.
- Wil iedereen bij mij thuis een hond?
Wanneer je alleen leeft, kun je deze tip overslaan, maar als je met andere familieleden een huishouden deelt, is het goed om je af te vragen of iedereen graag een hond wil. Wanneer één iemand niet enthousiast is kan dat zorgen voor veel stress. Je kunt dan niet rekenen op hulp wanneer je zelf geen tijd hebt om voor de hond te zorgen. Ga er niet vanuit dat iemand wel bijdraait zodra de schattige pup er is, maar overleg goed, zodat jullie allemaal voor de komst van het nieuwe gezinslid op één lijn zitten. Denk ook goed na of je kinderen misschien allergisch kunnen zijn voor honden, zonder dat dit je eerder is opgevallen. Zijn ze wel eens intensief in aanraking geweest met honden van bijvoorbeeld buren of vrienden? Zo niet: probeer ze dan dat eerst een keer te laten logeren of lang te laten spelen bij een andere hondenbezitter.